Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Νοέμβριος 22, 2024, 12:19:01 πμ
Σελίδες: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 12
  Εκτύπωση  
Αποστολέας Θέμα: Υλικά που χρησιμοποίησε ο ΕΣ κατά τον Α' ΠΠ και Β'ΠΠ  (Αναγνώστηκε 127591 φορές)
0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
panos_v
Αργυρό μέλος
****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 614



Προφίλ
« Απάντηση #75 στις: Οκτώβριος 01, 2015, 06:26:33 μμ »


Για το εθνόσημο της Khaki Depot εννοούσα να καταγραφεί με τις λεπτομέρειές του σαν αντίγραφο. Με τα δικά του χαρακτηριστικά, τις όποιες ιδιαιτερότητές του τις κατασκευαστικές, είτε είναι πιστό αντίγραφο είτε παρουσιάζει ατέλειες, έτσι ώστε να έχουμε ήδη την πρώτη καταγραφή και μελέτη μιας σίγουρης ρέπλικας, όσο είναι "νωρίς", πριν αρχίσει να κυκλοφορεί από κάποιον τρίτο που πιθανόν θα εκμεταλλευτεί την ύπαρξη του εθνοσήμου από την εταιρεία για να βγάλει υπέρογκο κέρδος.

Θα πρότεινα μάλιστα να γίνει το ίδιο και με άλλα αντικείμενα της εταιρείας (η οποία κάνει μια σοβαρή δουλειά και προφανώς και δεν έχει σκοπό την εξαπάτηση κανενός). Αν κάποιοι επιτήδειοι αρχίσουν όμως να πουλάνε σε πιο ανεβασμένες τιμές και μάλιστα τεχνητά παλαιωμένες τις λιγότερο ή περισσότερο πιστές ρέπλικες της εταιρείας, τότε θα υπάρξουν πιθανά προβλήματα. Και όσο νωρίτερα, τόσο το καλύτερο, θα έλεγα, προλαβαίνοντας την οποιαδήποτε κίνηση.


Γιώργο δυστυχώς, έχουν προλάβει και έχουν βγάλει αντίγραφα και είναι μια 5ετία τώρα. Και πιστεύω ότι και το κράνος του Μουσείου είναι ένα τέτοιο, αν όχι όλο το κράνος (γιατί είναι σε βιτρίνα μέσα και δεν μπορώ να καταλάβω καλά), αλλά σίγουρα το εθνόσημο.

Πάντως για την εταιρία έχεις απόλυτο δίκιο, κάνουν σοβαρή δουλειά και γνωρίζω κάποιους συλλέκτες που έδωσαν αντικείμενα εποχής για να γίνουν πιστά αντίγραφα.
Καταγράφηκε
panos_v
Αργυρό μέλος
****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 614



Προφίλ
« Απάντηση #76 στις: Οκτώβριος 01, 2015, 06:51:26 μμ »

Στράτο, γενικά η ερώτηση για το χρώμα έχει ενδιαφέρον. Το στάνταρ γαλλικό χρώμα ήταν το "bleu horizon" (μπλε του ορίζοντα), τα αποικιακά στρατεύματα παρ' όλα αυτά χρησιμοποιούσαν κράνη βαμμένα σε σκούρη καφεκίτρινη απόχρωση. Τα ελληνικά αρχικά ίσως να ήρθαν βαμμένα σε αυτήν την απόχρωση από τα γαλλικά αποθέματα, ίσως και σε σκούρο πράσινο. Η πιο σκούρη πράσινη μπογιά όπως στο κράνος του Πάνου είναι πιο πιθανό να περάστηκε στην Ελλάδα τη διάρκεια του Μεσοπολέμου. Ήδη σε κάποιες φωτο από τη Μικρασιατική Εκστρατεία διακρίνονται κάποια εξαιρετικά σκούρα Adrian.

Νομίζω ότι μια και μιλάμε για κράνη που εισήχθησαν σε εμπόλεμη περίοδο και προωθήθηκαν στο μέτωπο, αλλά είδαν και δυο δεκαετίες υπηρεσίας, είναι λίγο θολό το τοπίο σε σχέση με την κάθε βαφή. Ίσως ο Πάνος να ξέρει καλύτερα για το θέμα του χρώματος.

Το εσωτερικό και το υποσιάγωνο μπορεί να είναι το αυθεντικό γαλλικό, πλην όμως επειδή μιλάμε για κράνη που είδαν δυο πολέμους και πάνω από 20 χρόνια υπηρεσίας, κάποια εσωτερικά που βρισκόταν σε άσχημη κατάσταση αλλάχτηκαν με αντίστοιχα ελληνικά. Τα γαλλικά είναι από δέρμα μαύρου ή καφέ χρώματος, ενώ τα ελληνικά καφέ. Το ίδιο και με τα υποσιάγωνα, μπορεί να είναι γαλλικά ή κάποια κομμένα, φθαρμένα κτλ. αντικαταστάθηκαν με αντίστοιχα ελληνικής κατασκευής. Κάτι αντίστοιχο έκαναν και οι Ιταλοί στα δικά τους Adrian. Τα ιταλικά υποσιάγωνα όμως έχουν μια πολύ χαρακτηριστική γκριζοπράσινη απόχρωση. Στις φωτο του Πάνου διακρίνονται οι διαφορές μεταξύ ενός γαλλικού κι ενός ελληνικού εσωτερικού.

Ένα όμορφο site (στα γαλλικά δυστυχώς) με πολύ καλές και λεπτομερείς φωτογραφίες όμως είναι το www.world-war-helmets.com



Στο θέμα του χρώματος έχεις δίκιο Γιώργο, προωθήθηκαν όπως παραδόθηκαν στις μονάδες α' γραμμής. Από διάφορα μουσεία που έχω επισκεφτεί και έχουν κράνος adrian, είδα ότι υπήρχαν πολλές ποικιλίες στις αποχρώσεις του χρώματος. Πάντως τα μοναδικά που μπορώ να πω ότι μοιάζουν, είναι αυτά με το εθνόσημο, τουλάχιστον όσα έχουμε δει.

Στράτο όπως είναι τα πράγματα, δύσκολα θα μπορέσεις να πεις με σιγουριά ότι κάποιο κράνος είναι Ελληνικό. Με τις εισαγωγές που έχουν γίνει, ειδικά από την Γαλλία και το Βέλγιο, έχουν μπερδευτεί τα κράνη. Ούτε εγώ ξέρω με σιγουριά αν αυτό που κατέχω χρησιμοποιήθηκε από τον ΕΣ. Σίγουρα όμως τα 40 ευρώ που το αγόρασα πριν από 8 χρόνια, δεν είναι το ποσό που θα με στεναχωρούσε αν μάθαινα ότι τελικά δεν είναι. Πάντως ότι και να είναι, παραμένει ένα ιστορικό αντικείμενο που υπήρξε στον Ελληνικό στρατό. Χορηγήθηκε απευθείας από τις αποθήκες υλικών που είχαν οι Γάλλοι στην Θεσσαλονίκη (περιοχή ντεπό, για όσους ξέρουν) στο στρατό της εθνικής άμυνας αρχικά και στην συνέχεια στον υπόλοιπο. Πριν από αυτό το κράνος δεν είχαμε κράνη.

Τo site που ανέβασε ο Γιώργος, είναι πολύ κατατοπιστικό και μπορείς να μελετήσεις όλες τις επιμέρους λεπτομέρειες, ώστε να μπορείς να καταλαβαίνεις την διαφορά. Τέτοια sites είναι καθαρά για συλλέκτες, όπως υπάρχουν και ανάλογα βιβλία. Επικεντρώνονται στην λεπτομέρεια. Αυτό είναι που κυνηγάει ο καλός συλλέκτης, για να μην είναι ''σαβούρας". Μελέτησε και φωτογραφίες εποχής, αυτές είναι η απόλυτη τεκμηρίωση στα υλικά που έχουμε στην συλλογή μας. Και αφού μιλάμε για υλικά του ΕΣ, οι φωτογραφίες είναι ίσως και ο καθοδηγητής μας. Τα ελλειπή στοιχεία και η πανσπερμία υλικού είναι αυτό που χαρακτηρίζει τον στρατό μας.  
Καταγράφηκε
panos_v
Αργυρό μέλος
****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 614



Προφίλ
« Απάντηση #77 στις: Οκτώβριος 01, 2015, 07:07:15 μμ »

Και αφού ανέφερα βιβλιογραφία, να ένα καταπληκτικό βιβλίο για συλλέκτες που έχει όλα τα κράνη ανα κράτος.
Καταγράφηκε
panos_v
Αργυρό μέλος
****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 614



Προφίλ
« Απάντηση #78 στις: Οκτώβριος 01, 2015, 07:36:44 μμ »

Πως κρίνετε αυτή την φωτογραφία; Είναι από την Μικρά Ασία. Θα ήθελα μετά την κουβέντα μας να ακούσω τα σχόλια σας.
Καταγράφηκε
giorgos_p
Αργυρό μέλος
****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 940



Προφίλ WWW
« Απάντηση #79 στις: Οκτώβριος 01, 2015, 10:01:29 μμ »

Απ' το περίγραμμα θα έλεγα ότι πρόκειται μάλλον για σέρβικο θυρεό, Πάνο.
Καταγράφηκε

Η συλλογή μου στο http://ww2militaria.weebly.com
panos_v
Αργυρό μέλος
****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 614



Προφίλ
« Απάντηση #80 στις: Οκτώβριος 01, 2015, 10:21:33 μμ »

Γιώργο συμφωνώ στην άποψη σου και υπάρχουν και άλλες φωτογραφίες με τέτοια κράνη στην Μικρά Ασία, τα οποία το πιθανότερο να είναι από παρτίδα που φτιάχτηκε για τους Σέρβους, αλλά χορηγήθηκαν σε εμάς.
Καταγράφηκε
Stratis76
Αργυρό μέλος
****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 601


Προφίλ
« Απάντηση #81 στις: Οκτώβριος 02, 2015, 08:07:46 πμ »

Καλημέρα.
Πάνο για 40 ευρώ χαλάλι.
Η φωτογραφία σου τα κάνει ακόμα χειρότερα  Σαρκασμός Σαρκασμός Σαρκασμός
Κράνος Έλληνα στρατιώτη με σέρβικο θυρεό...(θα βρώ ένα σέρβικο Adrian και με αυτή τη φώτο θα κάνω
τεκμηρίωση όπως λέει ο Γιώργος  Σαρκασμός).
Για το βιβλίο θα το ψάξω, ευτύχως ή γυναίκα είναι καθηγήτρια Ιταλικών και θα  βγάλω κάποια άκρη.
Για την Khaki Depot (είδα τα προιόντα της πέρσι στην έκθεση της I.P.M.S) και τον κίνδυνο παραχάραξής νομίζω πως υπάρχουν στοιχεία που κάνουν τη διαφορά σε σχέση με τα αυθεντικά.
Π.χ ο κράνος τύπου Μ34/39 είναι και πιο ελαφρύ και σεν έχει τη σφραγίδα στο εσωτερικό (δέρμα).Τώρα εαν υπάρξει κάποιος ''μερακλής'' είναι άλλη ιστορία.
Καταγράφηκε
Stratis76
Αργυρό μέλος
****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 601


Προφίλ
« Απάντηση #82 στις: Οκτώβριος 02, 2015, 09:29:53 πμ »

τώρα είδα πως έχει και αγγλικά... Λύπη
Καταγράφηκε
makedon
Νέος
*
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 84


Προφίλ
« Απάντηση #83 στις: Νοέμβριος 11, 2015, 02:06:23 μμ »

Καλησπέρα.
Πολλές φορές βρίσκουμε κράνη Αντριάν ξενων στρατών σε φωτογραφίες από Α΄ΠΠ και μικρασιατική εκστρατεία (κυρίως γαλλικα). Μάλλον επρόκειτο απλώς για ορισμένα που βρέθηκαν "τυχαία" σε ελληνικά χέρια.
Το κράνος του Πολεμικού Μουσείου Θεσσαλονίκης είναι αυθεντικό γαλλικό, αλλά με αντίγραφο ελληνικού σήματος.
Θα χαιρόμουν να έβλεπα το κράνος του Παρασκευόπουλου, γιατί δεν έχω καμιά φωτογραφία με το συγκεκριμένο. Είδα κι έπαθα να βρω ορισμένες αυθεντικές εποχής με ελληνικά αντριάν... Αν και περίμενα να είναι από Α΄ΠΠ, είναι από Μικρασιατική! Μάλλον η θεωρία της παρέλασης της αψίδας του θριάμβου δεν ευσταθεί, κυρίως γιατί στις φωτογραφίες δεν φαίνονται πουθενά εθνόσημα.
Καταγράφηκε
panos_v
Αργυρό μέλος
****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 614



Προφίλ
« Απάντηση #84 στις: Ιούλιος 04, 2017, 09:15:00 πμ »

Εθνόσημα δικώχων 1936 - 1940

Τα εθνόσημα από τα δίκωχα της εποχής του '40, παρουσιάζουν αρκετό ενδιαφέρον καθώς βλέπουμε αρκετές κατασκευαστικές ποικιλίες ως προς το είδος αλλά και το υλικό κατασκευής. Ας δούμε όμως τι προβλέπονταν από τους κανονισμούς.

Ο κανονισμός στολής αξιωματικών και ανθυπασπιστών του 1937, προέβλεπε το δίκωχο το οποίο έπρεπε να το φέρουν οι αξιωματικοί υποχρεωτικά κατά την εκστρατεία χωρίς όμως να αναφέρει το εθνόσημο. Αντίθετα όμως ο κανονισμός στολής οπλιτών του στρατού (1938) προέβλεπε ότι: το στέμμα με το εθνόσημο είναι μεταλλικό, τίθεται δε επί του μέσου ακριβώς του εμπρόσθιου μέρους του πηληκίου .

Ας δούμε όμως μερικά εθνόσημα ξεκινώντας από το πιο κοινό απ΄όλα το μεταλλικό.
Το συγκεκριμένο, κατασκευάστηκε από πρεσσαριστή λευκή ανοξείδωτη λαμαρίνα, η οποία βάφτηκε στη συνέχεια στα χρώματα του στέμματος και του εθνόσημου. Για την στερέωση του πάνω στο δίκωχο υπήρχαν 2 τρύπες για να ραφτεί στο εμπρός μέρος του.
Καταγράφηκε
panos_v
Αργυρό μέλος
****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 614



Προφίλ
« Απάντηση #85 στις: Ιούλιος 04, 2017, 02:18:37 μμ »

Επόμενο μεταλλικό εθνόσημο που συναντούμε την ίδια εποχή, αποτελείται από δύο κομμάτια, την κορώνα και το εθνόσημο. Στερεώνονται επί του δίκωχου με αναδιπλούμενες καρφίδες (από δύο σε κάθε κομμάτι).   
Καταγράφηκε
panos_v
Αργυρό μέλος
****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 614



Προφίλ
« Απάντηση #86 στις: Ιούλιος 04, 2017, 02:21:24 μμ »

Το τελευταίο μεταλλικό εθνόσημο που έχω στη συλλογή μου, χωρίς να σημαίνει ότι δεν υπήρχαν άλλα υποδείγματα, αυτή τη φορά αποτελείται από ένα κομμάτι και στερεώνεται και αυτό από αναδιπλούμενες καρφίδες.
Καταγράφηκε
panos_v
Αργυρό μέλος
****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 614



Προφίλ
« Απάντηση #87 στις: Ιούλιος 04, 2017, 02:27:10 μμ »

Ραφτά εθνόσημα, τα συναντάμε είτε σε δίκωχα οπλιτών είτε αξιωματικών. Τι αναφέρει γι αυτά ο κανονισμός της στολής οπλιτών του 1937: "ΕΙς το κάτω πρόσθιον μέρος και επί της ραφής επιρράπτεται στέμμα και κάτωθεν τούτου το εθνόσημον. Το στέμμα είναι χρυσοποίκιλτον, το δε εθνόσημον (κύκλος διαμέτρου 0,02) κατασκευάζεται εκ μετάξης βαθυκύανου μεν κατά τα 2/3 του κύκλου από του κέντρου λευκής δε κατά την υπολοιπομένη περίμετρον ".

Τα δείγματα που συναντάμε είναι τα παρακάτω:

Καταγράφηκε
panos_v
Αργυρό μέλος
****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 614



Προφίλ
« Απάντηση #88 στις: Ιούλιος 04, 2017, 02:29:21 μμ »

Αν και αναφέρθηκα στα εθνόσημα του 1940, είναι κρίμα να μην δούμε και ένα εθνόσημο της περιόδου 1923 - 1935 (Α' Ελληνικής Δημοκρατίας), χωρίς κορώνα φυσικά.
Καταγράφηκε
panos_v
Αργυρό μέλος
****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 614



Προφίλ
« Απάντηση #89 στις: Ιούλιος 04, 2017, 02:38:50 μμ »

Και μερικές φωτογραφίες εποχής όπου φαίνονται καθαρά τα εθνόσημα:
Καταγράφηκε
Σελίδες: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 12
  Εκτύπωση  
 
Μεταπήδηση σε:  

advertisement

Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines | Theme Sus By CeeMoo
Cookies preferences