Ο ορισμός του συνόρου είναι η πρώτη πρόταση. Τα υπόλοιπα είναι συμπληρωματικά και τα άφησα σχετικά με τον λανθασμένο ορισμό του DW.
Στον ορισμό της πίτσας μπορεί κάποιος να συμπληρώσει ότι παραδοσιακά η πίτσα τρώγεται με τα χέρια.
Συνεννόηση τσιμέντο είναι αν κολλήσουμε στον αν η πίτσα τρώγεται με τα χέρια ή με μαχαίρι και πηρούνι.
Λοιπόν αφού θέλεις να το συνεχίσουμε, να το συνεχίσουμε.
Πρώτα (και για να τελειώνουμε με το γλωσσολογικό) σου βάζω εδώ από κάτω 3 εικόνες που είναι α) ο ορισμός του συνόρου από 2 Ελληνικά λεξικά, β) ο ορισμός από το Oxford και για τις δυο λέξεις (border & frontier) και γ) η μετάφραση από το Penguin και για τις δυο.
Πάνω σ' αυτά, δε νομίζω να έχουμε κάτι να μοιράσουμε, αυτά είναι και τέλος. Αν τα ίδια λέει και η Wiki, με γεια της με χαρά της - δε θα φέρω αντίρρηση.
Πάμε τώρα στη δικιά μου έννοια. Είπα (ή μάλλον έγραψα - επί λέξει) :
Όταν ήμουν νέος μαθαίναμε ότι τα "σύνορα" της χώρας μας την ξεχωρίζουν από τις άλλες, γειτονικές χώρες, ότι έχουμε το στρατό μας για να φυλάει αυτά τα σύνορα, και αν κάποιος ήθελε να μπει στη χώρα μας έπρεπε να πάει στα ειδικά σημεία εισόδου (αεροδρόμιο, λιμάνι, συνοριακός σταθμός κλπ) και να μπει από κει. Αν προσπαθούσε να μπει από το βουνό ή κολυμπώντας, είχε κάποιες πιθανότητες να το πετύχει, αλλά ήταν τόσο μικρές που σχεδόν κανείς δεν το αποφάσιζε.
Αυτή η έννοια των "συνόρων" δεν υπάρχει πια.
Πες μου λοιπόν τα εξής:α) Που και γιατί η ανωτέρω έννοια έρχεται σε αντίθεση με τους ορισμούς των λεξικών. Δηλαδή είναι "λανθασμένη", όπως είπες.
β) Αν όταν ήσουν κι εσύ νέος (ή αν είσαι και τώρα, τώρα), η δικιά σου έννοια συμβαδίζει με την ανωτέρω δικιά μου (την τότε). Ή αν δεν συμβαδίζει. Αν δηλαδή εσύ κάτι άλλο έχεις μάθει για την έννοια του "σύνορο χώρας".
γ) Αν συμφωνείς με την τελευταία μου πρόταση (τη bold): Ότι δηλαδή αυτή η έννοια των συνόρων δεν υπάρχει πια. Η έννοια
"Τα επίσημα αναγνωρισμένα όρια της εδαφικής κυριαρχίας ενός κράτους" που την γράφει το λεξικό και τα οποία (το επεκτείνω) το κράτος μπορεί να τα "κλείσει" αν για κάποιο λόγο κρίνει ότι πρέπει, δεν ισχύει. Δεν μπορεί πια να τα κλείσει (χρησιμοποιώντας το στρατό του γι' αυτό το σκοπό).
δ) Αν τρως την πίτσα σου με το χέρι ή με μαχαιροπήρουνα.