Για να φτιάξεις ένα νομισμα περαν του να εισαι χαράκτης πρεπει να εχεις σπουδάσει κ νομισματική.
Υπάρχουν σπουδές νομισματικής;;;
Κατά την γνώμη μου,η εικαστική τέχνη μετουσιώνεται και εξελίσετε όχι στην νομισματική αλλά στην αγιογραφία(Γεώργιος Κόρδης) και στην συνχρονη λαική τέχνη.
Η κατασκευή νομισμάτων εξ ορισμού περιλαμβάνεται στις εικαστικές τέχνες. Τώρα, πού μετουσιώνεται, δεν ξέρω.
Στην νομισματική με τα όποια κλισέ της ,η παράσταση ειθιστε απο τους μεγάλους μάστορες(Pistroutsi,Foight(μαθητής του πρώτου)Lange(μαθητής του δευτέρου) να είναι λιτή,απέριτη και high relief.
Benedetto Pistrucci, Karl Friedrich Voigt (C. F. Voigt), Henry Voigt... αφού δεν ξέρεις πώς γράφονται, γράφε με ελληνικά γράμματα
Στο άλλο της Θεσσαλονικης θα μου άρεσε να δω έφιππους Ελληνες να μπαίνουν ελευθερωτές στην πόλη μπροστά απο το Λευκο πυργο.
Πολύ μιλιταριστικό...
Σας παραθέτω ένα απο τα αγαπημένα νομισματα της συλλογής μου ,εργο του Γάλλου Βαρρε που την εποχή εκείνη ψυχολογικά ήταν ράκος λογο της κατάληψης της χωρας του απο τους Γερμανους το 1870.
Φανταστικος ρεαλισμός στο πορτρετο του Βασιλιά Γεωργίου,High relief πορτρετο και Art nouveu reverse στον πλαισιωμένο απο κουρτίνες θυρεό μας.
Απεριτο και όμορφο.
Ακόμη και τα φρύδια του Βασιλιά οπως και το μουστάκι ειναι ζωντανά.
Εμένα αυτό το νόμισμα μου φαίνεται μονότονο. Από τη μια ο βασιλιάς, από την άλλη ο θυρεός. Να τα καλά της δημοκρατίας...
Γι αυτό σήμερα έβαλα και άβαταρ ένα ιδιαίτερα δημοκρατικό νόμισμα (με ελληνική έμπνευση).
Ευχαριστώ για τις τοποθετήσεις σας φίλοι.με τη σειρά μου πιστεύω οτι θα πρέπει να πάψουμε να βλέπουμε τα νομίσματα με κάποιον στερεότυπο η κοινώς παραδεκτό τρόπο!Ο δημιουργός πάντα υπάρχει για να δίνει νέες οπτικές γωνίες νέες απόψεις νέες κατευθύνσεις!Οι περισσότερες καινοτομίες και ανακαλύψεις,έγιναν και γίνονται μέ απλές ερωτήσεις πχ γιατί πέφτει το Μήλο;Μήπως μεταβάλλεται ο χρόνος και είναι σχετικός;επομένως μπορούμε να κάνουμε και το ερώτημα. Γιατι να ειναι έτσι ένα νόμισμα;Αν ήταν αλλοιώς θα ήταν νόμισμα;Τελικά τι ακριβώς ειναι ενα νόμισμα;Αυτες οι απλές ερωτήσεις ξεκολλάνε το μυαλό και πηγαίνουμε μπροστα.Δεν διεκδικώ δάφνες για τίποτα. Προσπαθώ μόνο να προσθέσω ένα λιθαράκι ακόμα στην εξέλιξη αυτού του αντικειμένου χρηςτικης τέχνης που λέγεται νόμισμα.Δεν είμαστε ούτε στην εποχή του Κίμωνα ούτε του Ευαινετου ούτε του Φοιγτ ούτε του Λάγγε Οφείλουμε να διδασκόμαστε απο αυτούς αλλα είμαστε εδω,σε άλλη εποχή πάμε για αλλα!Αλλά για να μην μακρυγορώ,ένα έχω να πώ Τα πάντα ρεί!!!
Προφανώς, δεν έχει νόημα να συγκρίνουμε νομίσματα με διαφορά ηλικίας 150 ετών.
Εξάλου και ο μεγάλος Pistroutsi απο αυτούς ενεπνεύστη όταν έφτιαξε την Reverse sthn British Sovereign που αν δεν απατώμαι ειναι αντιγραφή Αθηναίου Ιππεα απο την μετώπη του Παρθενώνα.
Αξεπέραστο σχέδιο,ίδιο και απαράλαχτο τα τελευταια διακοσια χρόνια και απο τα πρώτα σε ζητηση παγκοσμίως(λιρα 2013)
Όταν βλέπω αυτό το σχέδιο, σκέφτομαι πάντα τα ίδια. Το σπαθί φτάνει-δε φτάνει στο κεφάλι του δράκου και αυτό είναι φυσικό, αφού είναι σπαθί πεζικού. Οι αρχαίοι Έλληνες ιππείς χρησιμοποιούσαν δόρατα ως κύρια όπλα.
Πιθανολογώ ότι αντιγράφει Λακεδαιμονιακό κοντόχοντρο σπαθί. Το χρησιμοποιούσαν σαν δεύτερο όπλο σε οπλιτική φάλαγγα (βαρύ πεζικό), αφού το κύριο όπλο ήταν (πάλι) το δόρυ.
Στη ζωοφόρο (και όχι στις μετώπες) του Παρθενώνα δεν απεικονίζονται ένοπλοι, άρα ο Pistrucci πρόσθεσε μόνος του το σπαθί, είτε εμπνεύστηκε το σχέδιο από αλλού.
Πάντως και η κλασσική εικόνα του Αγ. Γεωργίου με δόρυ είναι ελληνικότατη (sic).
Κοιτάζοντας ένα τετράδραχμο Συρακουσών του Κιμωνος και βλέποντας τα άλογα που σερνουν το τερθιπο όταν αυτά ειναι σε κίνηση βλέπεις το χάος,άλλο χλιμιτριζη αριστερά και άλλο αφηνιάζει δεξιά,σπασμένες ροδες ενίοτε υπαρχουν μπροστά τους απο το προηγούμενο τερθιπο.
Εκει είναι για μένα η αποθέωση της νομισματικής τέχνης,αξεπέραστη και μοναδική και πιστεύω οτι και οι σημερινοί καλιτέχνες απο εκει θα πρέπει να πάρουν πηγή εμπνευσης οπως οι μεγάλοι μάστορες της αναγέννησης.
- Τα αυτοκίνητα δεν είναι όπως παλιά...
_ Οι γυναίκες δεν είναι όπως παλιά...
_ Το ποδόσφαιρο δεν είναι όπως παλιά...
Μετά εμφανίζεται η γκόμενα με το Audi...
_Τελικά, μόνο το ποδόσφαιρο δεν είναι όπως παλιά...
Φίλε Βασίλη.Τα ολυμπιακά νομίσματα δεν τα έχω φιλοτεχνήσει εγώ Αυτά έγιναν απο τους καλλιτέχνες Γραββαλο και Καζάκο..έχω φιλοτεχνήσει μονο τα Special Olympics!!Δεν γνωρίζω αν εννοείτε το ίδιο λέγοντας Παραολυμπιάδα,γιατι άλλο τα Special Olympics 2011 και άλλο η Παραολυμπιαδα 2004.
Φίλε Βασίλη, εσύ που ξέρεις τα πάντα όλα, είναι δυνατόν να μην ξέρεις ποιος έχει σχεδιάσει τι....