Δεν ξέρω αν κοροϊδεύεις, και το λέω για τρεις λόγους:
α) Πολλά έχουν δει τα μάτια μου εδώ, 3-4 μήνες που είμαι γραμμένος (και άλλους τόσους που διαβάζω),
β) Τα δυο "
" (σαρκασμός) που έβαλες δεν καταλαβαίνω τι άλλο εκτός από κοροϊδία είναι,
γ) Το "ανυπομονησία" είναι σαφώς ειρωνικό.
Απ' την άλλη το ότι
"παντα κατι καλο βγαινει απο τετοιες συζητησεις" το πιστεύω ως αληθές (αλλιώς δεν θα ασχολιόμουν) και αυτό δεν συμβαδίζει με τα ανωτέρω 3.
Σχολιάζω ό,τι διάβασα λοιπόν, γιατί γράφτηκαν και περίεργα. Με τη σειρά:
Ο steliosan έγραψε:
το 89 που λέει και ο Ηρακλιώτης η πραγματική τιμή ήταν αρκετά πιο κάτω, ήταν πιο φτηνή δηλαδή.
αν δεν κάνω λάθος ο βασικός της εποχής ήταν κάπου στα 70 χιλιάρικα (διορθώστε με)
και ο χαμηλότερα αμοιβόμενος υπαλληλάκος έπαιρνε 8 λίρες το μήνα με τον μισθό του.
υπολογίστε τι παίρνει σήμερα..
Και απαντώ:
Φίλε μου μπερδεύεις τα αυγά με τα καλάθια, μήλα με πορτοκάλια, και το βασικό μισθό με την τιμή της λίρας. Όλα αυτά είναι ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ μεταξύ τους πράματα.
Στο κείμενο και τις φωτοτυπίες που διάβασες (ποστ μου #894 σήμερα στις 10:23:01) είπα
α) Το λόγο για τον οποίο η τιμή της λίρας το 1989 ΔΕΝ ΗΤΑΝ 9.000,
β) Πως ορίζεται (και υπολογίζεται) σήμερα η τιμή της λίρας, και
γ) Πως ο πίνακας με τις παρελθούσες τιμές συνδέεται με τον σημερινό τρόπο υπολογισμού. (Είναι Ο ΙΔΙΟΣ τρόπος).
Τώρα τι σχέση έχουν αυτά με το τι μεροκάματο παίρνει ο εργαζόμενος σήμερα (ή τότε έπαιρνε) είναι μια ΑΛΛΗ κουβέντα, και να την κάνουμε αν θες, αλλά δεν έχει σχέση με λίρες.
- - - - - - - -
milou, όχι ότι έχει σημασία, αλλά τα εννέα
(έκπληξη) που έβαλες εσύ τι σημαίνουν? Σου έκανε κάτι τόσο μεγάλη έκπληξη? Και τι ήταν αυτό? Κάτι που έγραψα εγώ, κάτι που έγραψε ο steliosan, ή κάτι άσχετο που δεν το φαντάζομαι? (Απάντηση σου #896 στις 10:50:59).
Αlkimel:Douglas,με όλο τον σεβασμό -είναι πολύ πιθανό να έχεις δίκιο,μπράβο στα στοιχεία σου-αλλά κολλάς στην λεπτομέρεια και χάνεις την ουσία, αποπροσανατολίζοντας μια ενδιαφέρουσα συζήτηση σε επουσιώδη μονοπάτια.Το θέμα που συζητάμε δεν είναι τι κάναμε ακριβώς τότε οι πιό παλιοί (σε ηλικία).Εμείς καβατζώσαμε όπως μπορούσαμε και τέλειωσε.Το ζήτημα με όφελος γνώσης για το στέκι είναι:στην νέα κατάσταση που προέκυψε,εντελώς εχθρική για την χρυσή λίρα Αγγλίας,ΠΩΣ κινούμαστε επενδυτές και συλλλέκτες από τούδε και στο εξής?
(Πληροφοριακά,σου λέω ότι κι εγώ πήρα λίρες στα '90ς με 20.000δρχ/τμχ με επίσημη τιμή γύρω στις 27.000,αλλά δεν έχει σημασία.Ξέρεις τι έχει σημασία,για αυτήν εδώ τη συζήτηση?Οτι αυτός που μου τις πούλησε,ηθελε να τις "ξεφορτωθεί"ως άχρηστες ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙ στο χρηματιστήριο ,τα θυμάστε τι γινοτανε τότε
.Την συνέχεια αυτού του ανθρώπου δεν θα την πώ,μια τραγική ιστορία.Ιδού η σημασία όσων συζητάμε.Stay tuned
)
Φίλε μου alkimel, δεν υπάρχει θέμα "δίκιου", γιατί δεν εξέφρασα κάποια άποψη, που μπορεί να είναι σωστή, μπορεί και όχι. Να το επαναλάβω (τι είπα), γιατί φαίνεται πως άλλα γράφει κάποιος (εγώ εν προκειμένω) και άλλα καταλαβαίνουν αυτοί που τον διαβάζουν. Είπα:
Η τιμή της λίρας το 1989 δεν ήταν 9.000, ήταν 14.000.Αυτό δεν συζητιέται, αυτό είναι γεγονός. Αδιαμφισβήτητο. Το ότι κάποιος αγόρασε το 1989 μια λίρα έναντι 9.000δρχ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ότι η τιμή της ήταν αυτή. Ο άλλος μπορεί να βρήκε μια λίρα στο δρόμο, σημαίνει ότι οι λίρες ήταν τσάμπα? Η λίρα τότε ΕΚΑΝΕ 14.000 (όσο λέει ο πίνακας), όπως ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΝΕΙ €306,88 (τόσο λέει Ο ΙΔΙΟΣ πίνακας).
Επομένως δεν υπάρχει θέμα "δίκιου" ή "άδικου", το γεγονός είναι αυτό, πάρε και το στοιχείο από το οποίο προκύπτει (τον πίνακα), πάρε και την πληροφορία από που προέρχεται (ΤτΕ), αν εσύ έχεις άλλο στοιχείο που λέει άλλα, νο το δω. Μπορεί να με κορόϊδεψε αυτός που μου το έδωσε στην ΤτΕ, και να μου έδωσε μαϊμού πίνακα. Τι άλλο να πω...
Αντίθετα, ΕΣΥ εκφράζεις άποψη. Λες:
"Προέκυψε νέα κατάσταση εντελώς εχθρική για την χρυσή λίρα Αγγλίας".
Εγώ λοιπόν σ' αυτό σου απαντάω:
1) Διαφωνώ
2) Σε ρωτάω ποιος είναι ο "εχθρός" της? και
3) Σε ρωτάω από που το βγάζεις αυτό που είπες.
Κάτσε και αιτιολόγησε τα.
Τα υπόλοιπα περί "αποπροσανατολισμών" και "επουσιωδών μονοπατιών" τα αφήνω ασχολίαστα, τι να λέμε τώρα...
Manos1234, το βλέπω πως δεν πας κόντρα στα λεγόμενα μου, αλλά να πηγαίνεις, αν κάπου νομίζεις ότι πρέπει να το κάνεις.
Και να σου πω εγώ που έχει δίκιο ο herakliotis (γιατί έχει), αλλά ΚΑΙ ΕΣΥ (σε κάτι που έγραψες) :
Έχει δίκιο στο ότι το 1989 αγόρασε μια λίρα (την πρώτη του, όπως είπε) αντί 9.000 δραχμών. Τι να αμφισβητήσει κανείς δηλαδή σε μια τέτοια δήλωση, να πει ότι ο κ. herakliotis λέει ψέμματα? Γιατί να λέει? Έχει κανένα συμφέρον? Είναι παθολογικός ψεύτης? Επομένως, τι συζητάμε?
Τώρα: οι αναμνήσεις του καθενός έχουν την αξία τους (όπως και οι δικές σου, και οι δικές μου - μη νομίζεις, έχω κι εγώ πολλές) αλλά δεν είναι αυτές που θα μας βοηθήσουν να βγάλουμε ιστορικά στοιχεία για την τιμή της χρυσής λίρας.
Εγώ πάντως το 89,έπαιρνα ή 20 ή 30 χιλιάρικα το μήνα.
Λοιπόν sabby, όντως σε πιάσανε (πιάΝανε, ελπίζω, όχι τώρα πια) Κώτσο. Μ' αυτό που έγραψες με έκανες και κοίταξα τώρα τις αποδείξεις μισθοδοσίας (μου) και τις καρτέλες του ΙΚΑ της εποχής. Δεν θα πω πόσο έπαιρνα. Θα πω μόνο ότι από το 1988 προς το 1989 πήρα αύξηση 33,3% (στο ίδιο μαγαζί). Αν θυμάστε, ο πληθωρισμός ΚΑΛΠΑΖΕ τότε.
βρε ανοιξτε τα σεντουκια , πουληστε μερικές από τις λιρες που αγορασατε με 30 -50 ευρω και φορτωστε κανα τσουβαλι μετοχες της Εθνικης ναχουμε να μιλαμε σε μια δεκαετία ...
tats16, είναι μια σοβαρή σκέψη αυτή (δεν κάνω πλάκα). Κάποιος φίλος μου έλεγε πρόσφατα: "Re malaka, πάμε να δώσουμε από 20 χιλιάρικα ο καθένας, να αγοράσουμε τη μισή Eurobank". Κάπου τόσα χρειαζόντουσαν.
Αν όμως, tats16, τα χρόνια που λες δεν είναι δέκα, αλλά εξήντα, πως το βλέπεις, τα πιάνεις?
Γιατί εγώ, όχι!!!
(Και
ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ να είναι εξήντα)
Αυτά.