Φίλε μου βλέπω ξέρω καλά τι λέω . 9 έκανε εκείνη την εποχή ή λίρα.
Και θα στο εξηγήσω το γιατί.
Εσύ τρέχεις στα επίσημα στοιχεία του κράτους- τράπεζας.
Εγώ έκανα την συναλλαγή από έξω.Στην τράπεζα δεν έχω μπει ποτέ μου να αγοράσω. Εκεί λοιπόν εσύ χάνεις τον πραγματικό λογαριασμό της εποχής.
Παράδειγμα τωρινό. Ή τράπεζα λέει 330. Αγοράζει όμως από εδώ μέ 285-300. Τεκμηριωμένα. Τό σάιτ αυτό μετά από πενήντα χρόνια δεν θα υπάρχει. Ή τράπεζα θά υπάρχει για να καταγράφει τιμές. Μόνο λοιπόν κάποιος εικοσαρις σημερινός που θα είναι τότε εβδομήντα θά θυμάται ότι το 2016 αγόρασε με 300!!
Ευχαριστημένος με το παράδειγμά;; Δεν έχω άνοια αλτσχάιμερ ακόμη το 89 πήρα την πρώτη 9 χιλιάδες.
Όσο για αυτά πού είπα γι την ιστορία της λίρας στην Ελλαδα τά είπα περιληπτικά και δεν μπήκα σέ λεπτομέρειες για το πόσο ακόμη κράτησε ή λίρα μετά την απαγόρευση . Πως εάν ήθελες να αγοράσεις επενδύσεις λίρες από την τράπεζά δεν έπαιρναν λιρες
Αλλά ένα χαρτί , έναν τίτλο όπου ανέγραφε ότι είχε ς τόσες λίρες κτλ κτλ. Ή αναφορά μου μόνο είχε νά κάνει πως έφυγε ή λίρα απο την ζωή του Έλληνα σε μία δύσκολη χρονική περίοδο σαν σήμερα επειδή το κράτος ήθελε να αποκατασταθεί ή αξία της δραχμής στην αγορά. Ή αναφορά μου ήθελε να δείξει σε αυτούς που σήμερα αγοράζουν λίρες πώς πρέπει να αγοράσεις τίς λίρες και με ποιό σκεπτικό.
Φιλικά Γιωργος.
Αφήνω και το δικό σου κείμενο σε παράθεση.
Ναι, πράγματι, από τα "επίσημα αρχεία" πήρα το στοιχείο που σου έγραψα. Γι' αυτό και σου βάζω εδώ το σχετικό πίνακα, καθώς κι άλλον έναν.
Είναι από ένα βιβλίο της ΤτΕ, από το οποίο (πήγα και ζήτησα, και μου έδωσαν) φωτοτυπία μερικές σελίδες (δυστυχώς δεν πωλείται). Θα δεις λοιπόν εκεί ότι η ΜΕΣΗ τιμή, όλο το 1989, δεν έπεσε κάτω από τις 14.000 δραχμές. Μιλάω για τον πίνακα [Lira78-95], τον πρώτο (ελπίζω να ανέβει). Θα δες λοιπόν εκεί ότι η τιμή ήταν από 14.280 (το Νοέμβριο), μέχρι 16.180 (το Δεκέμβριο).
Δεν αμφισβητώ ότι (τότε) βρήκες κάποιον και αγόρασες μια λίρα 9.000. Κι εγώ θα το έκανα στη θέση σου. Αυτό όμως
ΔΕΝ σημαίνει ότι "η τιμή της λίρας το 1989 ήταν 9.000 δραχμές".Σήμερα π.χ. η τιμή (της ΤτΕ) είναι (βάσει της ανακοίνωσης της):
Αγορά 278,18
Πώληση 335,58
Αυτό μας δίνει μια ΜΕΣΗ τιμή 306,88.Αυτή (η μέση) τιμή είναι θεωρητική, δηλαδή δεν θα υπάρξει στα σημερινά αρχεία της ΤτΕ καταγεγραμμένη πράξη με €306,88. Οι πράξεις που θα γίνουν σήμερα θα είναι είτε με 278,18 (οι αγορές) είτε με 335,58 (οι πωλήσεις).
Όμως, η ΜΕΣΗ τιμή της 5 Αυγούστου 2016 (που θα αποτυπωθεί έμμεσα στα σημερινά αρχεία της τράπεζας) αυτή θα είναι. Δεν θα είναι ούτε 180, ούτε 440. Και συμφωνείς (νομίζω και ελπίζω) ότι τα €306,88 είναι σήμερα, για μια λίρα, όχι πολύ μακριά από την πραγματικότητα.
Ο πίνακας λοιπόν τέτοιες μέσες τιμές δίνει, και οι οποίες για τότε επίσης δεν ήταν μακριά από την πραγματικότητα.
Το να μη θυμάσαι (ή να μπέρδεψες) το έτος είναι μια πιθανότητα, δεν μπορεί να αποκλειστεί. Γι' αυτό και σε ΡΩΤΗΣΑ για το έτος. Καμία υπόννοια για άνοια (γεροντική υποθέτω εννοείς), Αλτσχάϊμερ, ή κάτι άλλο τέτοιο. Απλώς σε ρώτησα αν είσαι σίγουρος. Αφού είσαι, τελείωσε.
Ο άλλος πίνακας είναι ο αντίστοιχος για την περίοδο 1954-1977.
Βλέπει σ' αυτόν κάποιος ότι επί ΣΕΙΡΑ ΕΤΩΝ (μέχρι το Μάϊο του 1972), η τιμή της λίρας ήταν περίπου σταθερή, από 300 ώς 400 δραχμές.
Για τα περί συναλλαγών με λίρες, συμβόλαια, νόμους (περί προστασίας εθνικού νομίσματος) κλπ, τα αφήνω, γιατί θα πάει μακριά η βαλίτσα.
Να είσαι καλά, και να βρίσκεις πάντα λίρες φτηνά (όπως το 1989 την πρώτη σου), και να έχεις και λεφτά να τις αγοράζεις.