Υπάρχουν 4 ερωτήματα, που δεν μπορούν να απαντηθούν, τα έχω συζητήσει με νομικούς και πήρα διαφορετικές απαντήσεις. Σας τα παραθέτω κι αν βγάλετε άκρη, σας παρακαλώ ενημερώστε με.
1. Αν στην ανάρτηση της φωτογραφίας, υπάρχει αναφορά στο φωτογράφο, υπάρχει νομικό πρόβλημα ;
2. Αν πάρω μία φωτογραφία από το google, χωρίς να μπω στη σελίδα που τη φιλοξενεί, είναι παράνομο να αναρτήσω αυτή τη φωτογραφία, σε ιστοσελίδα προσωπική, που απαγορεύεται να την επισκεφθεί ο οποιοσδήποτε πλην του ιδιοκτήτη της ;
3. Αν πάρω μία φωτογραφία ενός νομίσματος που είναι σε δημοπρασία (η οποία ανήκει στον ιδιοκτήτη της φωτογραφίας τη στιγμή που την πήρα), σε περίπτωση που η δημοπρασία κλείσει και το νόμισμα πουληθεί, η φωτογραφία αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί με άδεια του δημοπράτη ;
4. Αν πάρω μία φωτογραφία, την επεξεργαστώ (αλλάξω φόντο, κάποια στοιχεία, χρώματα κλπ), και τη δημοσιεύσω σαν "καλλιτεχνικό προσωπικό έργο", έχω αποκτήσει πλέον πνευματικά δικαιώματα επί της δημιουργίας μου ;
Καθαρά επαγγελματικάΣτη πρώτη ερώτηση: Ναί πρέπει να πάρεις την άδεια του φωτογράφου,ακόμα και άν τον αναφέρεις.(και προορίζετε για επαγγελματικό
σκοπό)
Η δεύτερη ερώτηση είναι άτοπη. Εκτός και αν δεν τη κατάλαβα.
Τρίτη ερώτηση: Ναί μπορείς. Το νόμισμα δεν σου ανήκει. Η φωτό ναί.
Τέταρτη ερώτηση: Όχι δέν έχεις πνευματικά δικαιώματα....άν σε ''ανακαλύψω'' υποθετικά.....θα έχεις νομικά προβλήματα για παραποίηση.
ΟΙ επαγγελματίες του χώρου που ασχολούνται με φωτογραφίες.....συνήθως αγοράζουν φωτό.....και τις ποιό κοινές ακόμα....
από σάιτ που πουλούν φωτογραφίες....και έχουν το κεφάλι τους ήσυχο!!!!!
Πρόσφατα έμπλεξα με κάποια φωτογράφο.....που δέν ήθελε να δώσει φωτό δικές της...για κάποιο μουσικό cd. Το αποτέλεσμα
ήταν να δικαιωθεί!!!! Παρόλο που οι φωτογραφίες ΗΤΑΝ ΠΛΗΡΩΜΕΝΕΣ(τιμολόγιο)!!!! Αλλά δεν είχα δική της συγκατάθεση.
Ισχυρίστηκε ότι τις φωτογραφίες τις πούλησε......για να μπούν σε οικογενειακό άλμπουμ και
όχι για επαγγελματική χρήση.Και τη δικαίωσαν,Διότι δεν πήρα την συγκατάθεσή της.