Να με συγχωρέσεις φίλε Κώστα, αλλά εδώ δεν θα συμφωνήσουμε. Διότι εγώ προσωπικώς, δεν δίνω δεκάρα τσακιστή για τους 835 πόντους του κυρίου Τεντόγλου. Πόσο μάλλον λίρες!
Αυτός πηδάει, αυτός ας χαίρεται το πήδημά του.
Δηλητηριο εισαι κυριε Μπαμπη ,σεβασμο στον Τεντογλου και να ειμαστε περηφανοι για τον αθλο του
.
Κανένα δηλητήριο αγαπητέ για τον συγκεκριμένο άνθρωπο και την υπερεκτιμημένη ικανότητά του. Ας πηδήξει και πέρα από το σκάμμα αν δύναται. Γιατί όχι, ας προσγειωθεί και στις εξέδρες, ακόμα και έξω από το στάδιο! Του το εύχομαι ειλικρινώς και εγκαρδίως, αν αυτό επιθυμεί για την αυτοπραγμάτωσή του.
Πράγματι, εξαιρετικά δύσκολο αυτό που καταφέρνει, αλλά όχι και να νιώθω περήφανος, ή να οφείλω σεβασμό για ένα.. άλμα. Βεβαίως και το αντιλαμβάνομαι ως νεράκι στον μύλο της εθνοκρατικής προπαγάνδας, όμως μέχρι εκεί. Διότι ας μην γελιόμαστε, δεν προσφέρουν απολύτως τίποτα ωφέλιμο προς τις επιτακτικές συλλογικές ανάγκες της ανθρωπότητας, οι παρωχημένοι ανταγωνιστικοί «πρωταθλητισμοί» αυτού του τύπου.
Άλλα είναι τα πρόσωπα και οι δράσεις όπου αληθώς οφείλουμε την εκτίμηση και τον σεβασμό μαςΈχουμε προφανώς διαφορετική θεώρηση και αντίληψη αγαπητέ επί του θέματος και σίγουρα εγείρεται μεγάλη σχετική συζήτηση. Πολύ φοβούμαι όμως ότι αν συνεχιστεί, θα παρεκτραπεί σε προσωπικές αντιπαραθέσεις από επιθετικές παρεμβάσεις διαφόρων ανοήτων και προβοκατόρων. Το έχω δει πολλές φορές αυτό το έργο εδώ μέσα..
Υ.Γ.
Να σας θυμίσω και παλαιότερες ανάλογες εθνικές δόξες*, που αν και σκόρπισαν ρίγη υπερηφάνειας, με τα υποκείμενα τους να αποθεώνονται (έως και να βαφτίζονται.. καράβια προς τιμήν τους), απαξιώθηκαν εν ριπή οφθαλμού, όταν αποκαλύφτηκε το νοσηρό τους υπόβαθρο. Ας μην ξεχνάμε και το σχετικώς πρόσφατο σκάνδαλο της εθνικής ομάδας άρσης βαρών, για τα επιτεύγματα της οποίας κάποτε παραληρούσε σύσσωμον το Πανελλήνιον! Για να μην αναφερθώ και στην παγκόσμια μπίζνα/σόου, του ντοπαρισμένου πρωταθλητισμού και τα οργανωμένα συμφέροντα τα οποία απροκάλυπτα υπηρετεί.
*Χωρίς να υπονοώ κάτι μεμπτό για τον συμπαθή άλτη του 8.35
Δηλαδή επειδή ο Κεντερης πήρε λίγη ντόπα, από την ίδια που παίρνουν κι οι υπόλοιποι , τους οποιους απλά δεν πιανουν, απαξιώσαμε τον Ελληνικό αθλητισμό εξ ολοκλήρου; Α συγνώμη, ξέχασα και την άρση βαρών, όπου κι εκεί, ο,τι πήραν οι δικοί μας το παίρνουν όλοι....
Ο Τεντογλου ήταν ήδη πρωταθλητής Ευρώπης (σε κλειστό στίβο) με άλμα 8,21 σε τουρνουά που έγινε στα τέλη του 2020. Με την τελευταία του επίδοση ,έχει αυτή την στιγμή την κορυφαία επίδοση στον κόσμο, κι ας είναι το άλμα αυτό, ....60 πόντους (!) κάτω από το παγκόσμιο ρεκόρ. Δηλαδή είναι σε εξαιρετικη φόρμα και πάει για μετάλλιο στους επερχόμενους Ολυμπιακούς.
Ούτως η άλλως, το ρεκόρ του υπολείπεται κατά 31 εκατοστά από το ρεκόρ που είχε κάνει ο Τσάτουμας στα Παπαφλεσσεια το 2007 , αλλά με ευνοϊκό άνεμο 1.60 και κατά ένα εκατοστό, από το ρεκόρ του Κώστα Κουκοδήμου στα Βενιζέλειο, το.....1994.
Το άλμα εις μήκος είναι περίεργο άθλημα. Ο Mπομπ Μπημον πχ, πέτυχε το εξωφρενικό 8,90 στους Ολυμπιακούς του 1968, στην πόλη του Μεξικου με το πολύ μεγάλο υψόμετρο, ένα ρεκόρ που έκανε 23 χρόνια για να σπάσει από τον ΜIke Powell (USA) το 1991. Αυτό το ρεκόρ,(8,95) παραμένει από τότε!
30 συναπτά έτη και μόλις πέρυσι τον Μάρτιο, ο ισχυρότερος αντίπαλος του Τεντογλου,ο Κουβανός 20χρονος Χουαν Μιγκέλ Ετσεβαρια, ΠΕΤΑΞΕ περυσι τον Μάρτιο (σε ανοικτό στίβο αλλά με 3.3 ευνοϊκό άνεμο, όταν το όριο είναι 2 μέτρα ανα δευτερόλεπτο) στα 8,92 ! Παρά ταύτα, ο εν λόγω ταλαντούχος Κουβανός κάνει άλματα παραπλήσια αυτών του Τεντογλου αυτή τη στιγμή , αλλά ακόμη και 60 εκατοστά πιο κάτω από την περσινή του «πτηση», παραμένει ίσως το ισχυρότερο φαβορί για το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο στους επερχόμενους αγώνες του Τοκυο.
Με λίγα λόγια, επι 50 και πλέον χρόνια, οι επιδόσεις των καλύτερων του κόσμου σε αυτο το άθλημα, πηγαινοέρχονται από τα 8,20 μέχρι το 8,95 . Προσωπικά δεν γνωρίζω κανενα άλλο άθλημα με τέτοια πισωγυρίσματα η τόσο τεράστιες διαφορες που δημιουργούνται είτε από το υψόμετρο, είτε από ευνοϊκούς ανέμους.
Εκεί που σφάλλεις, γιατί φυσικά και είναι δικαίωμα σου να μην αγαπάς, η να μην σ’ενδιαφερει ο αθλητισμός, είναι ότι τα ρεκόρ αυτά δεν γίνονται για την «αυτοπραγμάτωση» των αθλητών που τα επιτυγχάνουν, αλλά ούτε και ο κόσμος ασχολείται 24/7 με τις «συλλογικές ανάγκες της ανθρωπότητας». Σε εισαγωγικά, οι δικοί σου χαρακτηρισμοί.
Διότι ας μην γελιόμαστε, δεν προσφέρουν απολύτως τίποτα ωφέλιμο προς τις επιτακτικές συλλογικές ανάγκες της ανθρωπότητας, οι παρωχημένοι ανταγωνιστικοί «πρωταθλητισμοί» αυτού του τύπου.
Αυτή είναι η άποψη σου λοιπόν περί αθλητισμού; Θα δεις επαναλήψεις κάποιας τηλεοπτικής σειράς δλδ κατά την διάρκεια των επερχόμενων Ολυμπιακών; Το ότι οι Αρχαίοι Έλληνες, διέκοπταν πολεμικές συρράξεις και προσέφεραν τιμές εφ’ορου ζωής στους Ολυμπιονίκες δυσκολεύεσαι να το καταλάβεις,έτσι;
Μια καλή Ολυμπιακή παρουσία, η μια εξαιρετικη εμφάνιση σε συλλογικό άθλημα, όπως πχ στο μπάσκετ από το 1987 και μετά, δεν είναι «νεράκι στον μύλο της Εθνικής προπαγάνδας» η αν θέλεις, δεν είναι μόνον αυτό: είναι μια ουσιώδης πρόσκληση προς τους νέους να στραφούν στον αθλητισμό, που ανεξάρτητα με το αν το ταλέντο σου και η δουλειά σου θα σε κάνουν γνωστό κι επιτυχημένο αθλητή η όχι, είναι σαφέστατα ένας εξαιρετικός τρόπος ζωής , τον οποίο πολύ χυδαία καταρρακώνεις με το ως άνω κείμενο σου.