Εκανα και εγώ μια "παρασπονδία".Πήρα σήμερα ενα φωτογραφικό λεύκωμα το οποίο αναφέρεται στην μετά το 1943 Δωδεκάνησο.Το είχα δανειστεί απο μια βιβλιοθήκη πριν απο 1 χρόνο περίπου και το επέστρεψα με πολύ βαρειά καρδιά τοτε.Πριν απο λίγο καιρό το είδα στο e bay προς πώληση και το πήρα.
Είναι 274 σελίδες και φωτογράφος είναι ο Αντώνης Πάχος ενας Συμιακός φωτορεπόρτερ γεννημένος το 1925 που πήγε στη Ρόδο το 1946 σε ηλικία 21 ετών.Ο φακός του έχει γράψει ιστορία απο τη στιγμή της απελευθέρωσης και μετά.
Να αναφέρω τα ιστορικά γεγονότα.
Στις 8 Μαίου 1945 ο αρχηγός των Γερμανικών Δυνάμεων Wagener υπογράφει στη Σύμη το πρωτόκολλο της παράδοσης της Δωδεκανήσου στους Βρετανούς.Στις 9 Μαίου οι βρετανικές δυνάμεις αποβιβάζονται στη Ροδο και αντιμετωπίζονται απο τους ντόπιους ώς απελευθερωτές.Η Ιταλική κατοχή που άρχισε τον Μάιο του 1912,έχει τερματιστεί.
Αρχίζει η περίοδος της Αγγλοκρατίας στη Δωδεκάνησο που θα λήξει στις 31.3.1947
Ακολουθούν Ιστορικές φωτογραφίες του Πάχου με την πρώτη ώς βασικότερη αιτία που αγόρασα το βιβλίο.
1)Προσέξτε τον λαό της Ροδου πάνω στο το Εθνικό θέατρο(πρώην Teatro Puccini) και τους επισήμους
γονατιστούς να παρακολουθούν συγκινημένοι την έπαρση της Ελληνικής σημαίας μετά την υποστολή της Βρετανικής.Μπροστά απο όλους βαθιά συγκινημένος ο πρώτος αιρετός δήμαρχος,Γαβριήλ Χαρίτος.
Ο φακός του Πάχου "αιχμαλωτίζει" την στιγμή αυτή απο τη γωνία που δείχνει το πλήθος και οχι την σημαία
2)Ο γενικός Διοικητής Δωδεκανήσου Ν. Μαυρής με τον Μητροπολίτη Σπυρίδωνα στη πρώην Piazza dell limbero οπου αριστερά διακρίνεται το θέατρο Puccini,σημερινό Εθνικό θέατρο και δεξιά το πρώην κτήριο της Φασιστικής Διοίκησης, σημερινό Δημαρχείο
3&4) Ο Στρατιωτικός Διοικητης Δωδεκανήσου Αντιναύαρχος Π. Ιωαννίδης στην Πάτμο
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%BB%CE%AE%CF%82_%CE%99%CF%89%CE%B1%CE%BD%CE%BD%CE%AF%CE%B4%CE%B7%CF%82