Εσυ ΝΜΣ δηλαδή τι λες ότι είναι οκ αν είναι σωστή η διάμετρος ή όχι? (κυριώς για τις σφραγιδες)
Θα πρεπει να ειναι και η διαμετρος, και το παχος και το βαρος σωστα....
αν ενα νομισμα ειναι με λιγοτερα καρατια χρυσο... και ειναι στη σωστη διαμετρο.... τοτε σιγουρα ειναι ποιο παχυ!
αν παλι ενα τετοιο νομισμα εχει το ιδιο παχος... σιγουρα εναι με ποιο μεγαλη διαμετρο!
αν παλι εχει και σωστη διαμετρο και σωστο παχος... τοτε δεν εχει σωστο βαρος!
τα σφραγιδακια δεν πρεπει να τα εχει! το γνησιο δεν τα εχει αυτα!
υπαρχουν λιρες που εχουν αραβικο σφραγιδακι και ειναι η ενδειξη οτι ειναι πλαστες.. σε χρυσο χαμηλοτερο, κοπης Λιβανου! γι αυτο σου αναφερα οτι μαλλον ειναι λιβανεζικο....
βγαλε να γινεται φωτογραφια τα σφραγιδακια απο κοντα.... και καθαρα.. να τα δουμε...
γιατι μεχρι στιγμης ολοι λεμε οτι ειναι πλαστο... κι εκτος απο τους γνωστες χρυσων νομισματων...που απαντησαν ή θα απαντησουν.... και ο epop.. και εγω (αν και δεν μου αρεσει να μιλαω για εμενα..), εχουμε ασχοληθει αρκετα με τα Οθωμανικα νομισματα!
ομολογω.. δεν εχω πιασει στα χερια μου τετοιο χρυσο... αλλα οσο να ειναι.... καποια πραγματα... ειναι στανταρ... τα μεγαλα οθωμανικα κοπιαρονται πολυ συχνα... οχι μονο για να κοροιδεψουν συλλεκτες.. αλλα και για να χρησιμοποιηθουν για κοσμηματα! αυτο γιατι ο χρυσοχοος δεν μπορει να παρει ενα νομισμα αξιας μερικων χιλιαδων.... (το νομισμα σου ακυκλοφορητο και γνησιο... στην τουρκικη αγορα εχει 5000$.... ο κραους το εχει σε XF 1450$ σε τιμες 2010... οποτε... τωρα ειναι στανταρ παραπανω...), και να το κανει κοσμημα με στεφανακι... πια... ποσο να το δωσει μετα;;; 6 χιλιαρικα;; παραπανω;; ποιος θα το παρει;
παλαιωτερα το εκαναν.... αλλα επειδη ηταν και πολλα λεφτα ως ονομαστικη αξια... καποια δεν τα εβλεπες συχνα...
εχω δει κοπιες και μικροτερα χρυσα οθωμανικα... και δεν αναφερομαι στα παλια... του Μαχμουτ Β... αλλα σε αυτα που ανηκουν στα μετα την μεταρυθμιση του νομισματικου συστηματος της Οθωμανικης αυτοκρατοριας... οπως ειναι το δικο σου.... εχω δει χρυσα των 100 κουρων... και των 25 κουρων.. μαλιστα καποια εποχη ειχα δει και των 12.5 κουρων... σε meskuk... που ποτε δεν υπηρχαν! (ειχαν βγει μονο Ziynyet..).
για πηγαινε να ελεγξεις το νομισμα.... ειναι 22 καρατια;;; μαλλον για 18 το κοβω...
κατι αλλο..... υπαρχει περιπτωση... να ειναι χαμηλα καρατια και να εχει επιχρυσωθει με υψηλοτερα καρατια... ετσι ωστε να ειναι πχ... 14 καρατια.. και να το επιχρυσωσαν απο πανω σε 22 ή 24 χρυσο... για να ειναι ποιο κοντα στο χρωμα και τη λαμψη... κι αυτο το εχω δει... δυστυχως!
ολα κοπιαρονται!! μα ολα! ακομα και τα φτηνα....ποσο μαλλον τα ακριβα και εντυπωσιακα νομισματα....