Απο μετρητά θα δηλώσω ότι μου μένει απο την ανάλωση των δηλώσεων μου (Ε1) απο τα τελευταία 10 έτη. Κινητη περιουσία δεν εχω.
Αντιλαμβάνομαι το σκεπτικό σου και το οποίο σε οδηγεί στο να προτίθεσαι να δράσεις έτσι, άκου όμως και τον αντίλογο, κι αν θέλεις τον λαμβάνεις υπ' όψη σου.
Κατ' αρχήν κινητή περιουσία είναι ΚΑΙ τα μετρητά (όσα έχει ο καθένας), το αν κάτω από κάποιο όριο δεν απαιτείται η δήλωσή τους είναι άλλη κουβέντα, πάντως ΕΙΝΑΙ περιουσία.
Το να κατέχεις και μια λίρα BU 1920 Sydney (σε άλλο νήμα έχουμε πει τι σημαίνει αυτή, αν δεν το παρακολουθείς μπορεί να κάνει και μισό εκ. δολλάρια) και να μην τη δηλώσεις, και να σε βρούνε, και να σε πάνε στον εισαγγελέα, όπου βέβαια εσύ θα πεις
"Δεν ήξερα ότι κάνει τόσο, νόμιζα ότι κάνει €270 όπως όλες οι λίρες", παίζεται από το δικαστή τι θα αποφασίσει για σένα.
Στα μετρητά όμως δεν παίζει αυτό το σενάριο. Αν βάλουν 15k όριο δήλωσης, κι εσύ έχεις στο στρώμα 100k και
δεν τα δηλώσεις, τυπικά είσαι παράνομος.
Θα μου πεις (και δικαίως) :
"Και που θα το μάθουν?"Σωστό. Δεν θα το μάθουν. Επομένως αυτή η κουβέντα (περί μη δήλωσης) σταματάει εδώ.
Πάμε όμως στην κουβέντα περί δήλωσης.
Έχεις 100k στο στρώμα, δικαιολογούνται ως υπόλοιπα ανάλωσης 10 ετών (όπως είπες), και τα δηλώνεις.
Μην ξεχνάς όμως ότι η κυβερνησάρα μας διακηρύσσει διαφάνεια, ισότητα, ισονομία, δικαιοσύνη, προαστασία του πολίτη, και όλες αυτές τις υψηλές αξίες.
Κάτι στραβώνει, και ΟΙ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ κάτι παθαίνουν. Μη με ρωτάς τι θα είναι αυτό και πως θα ονομαστεί (bail in, κούρεμα, εισφορά, αλλαγή νομίσματος), δεν ξέρω να σου το πω, αλλά ΚΑΤΙ που θα έχει κακή συνέπεια για την κατάθεση (του καθενός) στην τράπεζα ΔΕΝ είναι απίθανο να συμβεί. Και το λέω αυτό έχοντας στο μυαλό μου και έναν όχι πολύ μακρύ χρονικό ορίζοντα, και τα νούμερα των τραπεζών. (120 εκ καταθέσεις, περίπου 100 εκ. κόκκινα δάνεια - που δεν θα πληρωθούν - αλλά αυτό είναι άλλη κουβέντα).
Συνηγορεί με την άποψη μου και το γεγονός ότι έχουν επιβληθεί CC. Γιατί? Γατί ακριβώς αυτό που λέω (μείωση της εμπιστοσύνης του κοινού στο τραπεζικό σύστημα) γιγαντώνεται σαν συνείδηση σε όλο και μεγαλύτερο κομμάτι του "καταθετικού σώματος". Με αποτέλεσμα να υπάρχει τάση αναλήψεων, για λεφτά που βέβαια δεν υπάρχουν πίσω από τα γκισέ.
Εσύ πρόλαβες και τα έβαλες στο στρώμα. Ο άλλος όμως, ο δίπλα, δεν πρόλαβε.
Θα έρθει λοιπόν (αν έρθει) η στιγμή που τα 100k αυτού του φουκαρά κάτι θα πάθουν (bail in, κούρεμα, εισφορά, αλλαγή νομίσματος, whatever), ενώ τα δικά σου 100k (του στρώματος) ΔΕΝ θα πάθουν.
Η κυβερνησάρα όμως θα ΤΟ ΞΕΡΕΙ ότι εσύ έχεις 100k στο στρώμα (αφού της τα δήλωσες).
Τι λες, δεν θα είναι έτοιμη να βρει έναν τρόπο να βάλει και σ' αυτά χέρι?
Από δικαιολογία, την έχει έτοιμη:
"Δεν μπορεί ο πολίτης που εμπιστεύθηκε το τραπεζικό μας σύστημα και άφησε τα λεφτά του μέσα να υποστεί ζημιά, και ο πονηρός που τα έχει έξω (στο στρώμα, στο εξωτερικό κλπ) να μην υποστεί την ίδια. Δεν θα ήταν δίκαιο, και δεν θα το επιτρέψουμε. Φέρτε τα". Και βγάζει νόμο ή για υποχρεωτική κατάθεση τους, ή για υποχρεωτική μετατροπή τους στο νέο νόμισμα ή για δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο.
Δεν τα πας όπου σου λένε (αυτά που τους δήλωσες)? Από κατάσχοναι μέχρι βεβαιώνεται ισόποσο πρόστιμο μπορεί να λέει ο νόμος τους. Τι τους σταματάει?
Αυτός είναι ο αντίλογος, φίλε solferino.
Δε λέω ότι έχω 100k στο στρώμα, δεν λέω ότι αν είχα αυτό θα έκανα (δεν θα τα δήλωνα), λέω όμως ότι ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ στο να δηλώσει κάποιος τι έχει σαν βιος του.
Και να τον λέμε.