Με το θαρρος της γνωριμιας και με τον γιωργο αλλα και τον δημητρη οπως και με πολλα αλλα παιδια αλλα και εμπορους - συλλεκτες θελω να πω 2 λογια
Κανωντας μια μικρη παρεμβαση θελω να πω την προσωπικη μου μικρη γνωμη σχετικα με το θεμα των κοστολογιων των ασημενιων νομισματων γιατι ειναι κατι που ασχολουμαι κατα 99% αποκλειστηκα και εχω καθημερινη επαφη - τριβη με τους ανθρωπους που συναλλασονται με παρομοια ειδη .
Ειναι γεγονος οτι ασημενια ελληνικα αλλα και ξενα νομισματα χαμηλων καταστασεων βρισκονται σε πληθωρα ποσοτητων στον ελλαδικο χωρο και ειναι επισης δεδομενο οτι ξεκινουν σαν βαση απο την τιμη μεταλλου + καποιο σχετικο ποσοστο κερδους που επιθυμει - καθοριζει ο κατοχος του στον μελλοντα αγοραστη τους !
Πιο συγκεκριμενα τα 20δρχ του 1960 λογω οτι στο μεγαλυτερο ποσοστο τους εχουν μεγαλες φθορες και ειναι σχεδον λιωμενα παιζουν απο τιμες λιγο πιο κατω απο το μεταλλο μεχρι σποτ ...σε ποιο καλες καταστασεις βεβαια μπορει να φτασουν και 5-6 ευρω και παραπανω το ενα .
Τα 30δρχ εκαναν μεχρι πριν την ανοδο του μεταλλου σε xf - au++ περιπου 6 ευρω το κομματι το μικρο και 9 ευρω το μεγαλο ομως υπηρχαν περιπτωσεις που εχουν πουληθει και 0.50 - 1 ευρω λιγοτερο το καθενα λογω χτυπηματων στην περιμετρο - γρατζουνιων και γενικα αλλοιωσεων που τα εκαναν να κατηγοριοποιηθουν σαν μην συλλεκτικα και ...απλα επενδυτικα !!!
Δραχουλες 1910 - 1911 στην αγορα τους μια μεση τιμη σε f-vf ειναι 4-5 ευρω το κομματι αλλα υπηρχαν ( και υπαρχουν ) περιπτωσεις που εχουν φυγει και 3 ευρω το κομματι και ελαφρως λιγοτερο γιατι ειχαν και αυτες πολλες φθορες ...
10δρχ 1930 - δημητρες εχουν μια μεση τιμουλα στα 5-6 ευρω σε f αλλα εχουν πουληθει παλι αρκετα χαμηλοτερα καποιες στιγμες ακομα και 3 ευρω εκαστη οταν υπηρχε πληθωρα κομματιων .
Ποσειδωνας ....ενα κομματι που σαν βαση διαχρονικα ακομα και σε χαμηλες καταστασεις κραταει τιμη αφου χαμηλοτερα απο 7-8 ευρω ακομα και σε χαμηλες καταστασεις ειναι δυσκολο να βρεις κομματια .
Οσο αφορα τα γνωστα σε ολους μας αμερικανικα ..ακομα και morgan - piece οχι μονο eagle εχουν φυγει σε τιμες που ανεφερε ο δημητρης ( περιπου 17-18 ευρω ) απλα γιατι υπηρχαν μερικα κομματια και ηταν σε χαμηλες και αυτα καταστασεις ...
Ενημερωτικα ( για το θεμα που τεθηκε σε μια ζητηση νομισματων απο ενα παιδι εδω ) θα σας πω οτι υπηρχαν και υπαρχουν ανθρωποι που πουλανε αρκετα ασημενια unc - bu σε τιμες οσο κανει το μεταλλο και μεταλλο και λιγο παραπανω καποιες αλλες φορες ΑΛΛΑ αυτο αφορα και μονο κομματια μη εμπορικα - μη κινησιμα τα οποια δεν ζητα στην πλειοψηφια του το ευρυ κοινο του συλλεκτικου κοσμου αλλα ενα μικρο ποσοστο ανθρωπων που αναζητουν κατι καλο - ποιοτικο και φθηνο !!!
Προσωπικα εχω παρει πολλες φορες ασημενια σε κασετινες bu με κουτι - χαρτια σε σποτ αλλα οπως προειπα ηταν κατι που ειχε μεινει αδιαθετο για καιρο και επιθυμουσε να διωξει αμεσα ο κατοχος τους προκειμενου να καλυψει οικονομικα και συλλεκτικα κενα που του ειχαν δημιουργηθει απο τα συγκεκριμενα νομισματα !
Οταν καποιος ξερει που και και πως να ψαξει μπορει να βρει πολλα πραγματα και με λιγο κοπο και χρονο παραπανω μπορει κανεις να βρει αρκετες προσφορες στις μερες μας ....
Παρολα αυτα το γενικα μαθημα που εχω αποκομισει απο τις χιλιαδες ωρες εως τωρα καθημερινης μου ενασχολισης με το χομπυ μας ειναι οτι : τσαμπα πραγματα δεν υπαρχουν ..ουτε τρομερες ευκαιριες .
Αλλωστε μην ξεχναμε οτι αυτο ειναι ενα ομορφο χομπυ οπως πολλα δεκαδες αλλα πραγματα στην ζωη μας τα οποια ειμαστε διατεθειμενοι να * πληρωσουμε * προκειμενου να καλυψουμε οποιεσδηποτε συναισθηματικες - προσωπικες - οικονομικες μας ...κλπ απαιτησεις !!!!!