Κάποια τα απάντησε ο Κώστας, κάνω κάποια επιμέρους σχόλια όμως:
1. Πολεμικός Σταυρός 1916-17. Υπάρχουν χυτά αντίγραφα, οπότε είναι παρακινδυνευμένο να μιλήσει κανείς για γνησιότητα από τη φωτο. Ανάλογα τον κατασκευαστή ένα γνήσιο μπορεί να ξεπερνάει αρκετά τα 100 ευρώ.
2. Πολεμικός Σταυρός Β' ΠΠ. Κι εδώ υπάρχουν αντίγραφα. Υπάρχει πιθανότητα να είναι Spink ο συγκεκριμένος. Αξία ενός γνήσιου γύρω στα 50 ευρώ.
3. Πολεμικός Σταυρός Χωροφυλακής (περίοδος Εμφυλίου το πιθανότερο). Επίσης γύρω στα 50 ευρώ.
4. Θα ήθελα μια πιο κοντινή αν γίνεται
5. Αναμνηστικό Πολέμου 41-45, το ενδιαφέρον είναι αυτό που λέει ο Κώστας, αν είναι του Ναυτικού πιάνει κάτι παραπάνω, πλην όμως δεν είναι γυρισμένο στη φωτο
Αξία γύρω στα 30 ευρώ, κάτι παραπάνω για του Ναυτικού.
6. Όπως λέει ο Κώστας. Τα παράσημα αξίζουν κάποιες εκατοντάδες ευρώ συνήθως, ανάλογα την περίοδο και την τάξη, εδώ είμαι όμως έξω από τα νερά μου.
7. Βελγικός Πολεμικός Σταυρός Α' ΠΠ. Δεν ξέρω για πιθανές κόπιες, είναι σχετικά χαμηλής χρηματικής αξίας όμως.
8. Σταυρός Αγώνος Βασιλικού Ναυτικού, τιμή γύρω στα 50 ευρώ, σε εμπόρους μέχρι 80.
9. Μια διόρθωση, Αριστείο Εθνικών Υπηρεσιών ΜΕΑ, θεσμοθετήθηκε το 1949 και συνέχισε να απονέμεται μέχρι τη δεκαετία του 60. Τιμή γύρω στα 15 ευρώ. Έχουμε συζητήσει για τα συγκεκριμένα σε θέμα εδώ στο Στέκι πριν κάποιο καιρό.
10. Μετάλλιο Εξαιρέτων Πράξεων 1940, Γ' Τύπος, πιθανόν της περιόδου του Εμφυλίου ή της δεκαετίας του '50 δηλαδή. Τιμή γύρω στα 40 ευρώ.
11. Σταυρός Ναυτικού Αγώνος, τιμές από 50-70 ευρώ.
12. Φαίνεται το ίδιο με το 4, σε διαφορετική τάξη. Κάπου το έχω ξαναδεί, αλλά με ζορίζει αυτή τη στιγμή. Δες για πιο κοντινές αν γίνεται.
13. Αναμνηστικό του ΟΗΕ για τον Πόλεμο της Κορέας, τιμή γύρω στα 30 - 50 ευρώ.
14. Αναμνηστικό Πολέμου 40-41, γύρω στα 20-30 ευρώ του στρατού, κάτι παραπάνω του ναυτικού.
15. Αν βλέπω καλά, διακρίνω στέμμα επάνω του, άρα είναι του ελληνοτουρκικού, η ταινία του οποίου διακρίνεται τέρμα δεξιά στην πάνω σειρά. Δύσκολο να πω αν είναι αυθεντική, η γυαλάδα όμως είναι καλό δείγμα. Αξία γνήσιων, χωρίς διεμβολές, γύρω στα 70 ευρώ.
16. Κάποιο αναμνηστικό μάλλον, αλλά χρειάζεται πιο κοντινή...
17. Αναμνηστικό ΕΕΣ 1940-41, με μια επιφύλαξη για τη γνησιότητα της ταινίας.
18. Αμερικάνικο Bronze Star. Η αξία εξαρτάται από την περίοδο, αν έχει χαραγμένο όνομα και από την ύπαρξη ή όχι της ταινίας. Εδώ μπορεί να μιλάμε για μερικά ευρώ ή για πολλά ευρώ.
19. Βρετανικό Burma Star. Θεσμοθετήθηκε το 1945 για τις επιχειρήσεις στη Βιρμανία κατά τον Β' ΠΠ. Αν είναι αυστραλέζικο, νοτιοαφρικάνικο ή ινδικό, θα έχει χαραγμένο το όνομα του στρατιωτικού στον οποίο απονεμήθηκε. Ένα γνωστό όνομα ανεβάζει την τιμή. Υπάρχουν παρ' όλα αυτά επίσημες επανακοπές για αντικατάσταση χαμένων μεταλλίων και για πρώτη απονομή σε όσους δεν τους απονεμήθηκαν εγκαίρως. Εκεί οι τιμές πέφτουν. Υπάρχουν επίσης και πλαστά, εκεί πρέπει να δει κανείς λεπτομέρειες όπως τα γράμματα επάνω του, τα κοσμήματα του στέμματος, τα πλαϊνά των ακτίνων και άλλα. Η αξία και πάλι δεν ξεπερνάει τα 20-30 ευρώ για ένα αυθεντικό, πάντως.
20. Όπως είπε ο Κώστας...