σπυρο μου γεια σου! ομορφο το χαρτονομισμα σου.... αν και φοβαμαι οτι δεν ειναι ακυκλοοφορητο.. ομως ειναι σε πολυ καλη κατασταση! γιατι λεω για την κατασταση.... στην πισω οψη.. στην κατω αριστερη γωνια.. υπαρχει ιχνος τσακισματος της γωνιας λιγο πριν αρχισει το καδρο του σχεδιου!
τα χαρτονομισματα αυτα ειναι φτηνα! ο δικος μου κραους του 2008 το εχει με τα 7 ψηφια οντως με 5 10 20 δολλαρια οπως σου εδειξαν... ενω ο γερμανικος μου καταλογος του 2001 το εχει 1 ευρω σε VF και 4 σε ακυκλοφορητο!
θελω να συνιστησω την προσοχη στις τιμες του κραους αυτης της εκδοσης... στα γερμανικα γιατι κατι παιχτηκε... μαλλον καποια λαμογια γιαν α κονομησουν καποιοι!! δεν κανω πλακα!! το χαρτονομισμα των 10 μαρκων του 1906 ενω το 2003 το ειχαν πανφτηνο... αυτο με τον 7 ψηφιο αριθμο σειρας.. το ειχαν δε F στα 3.50$.... ομως το 2008 στην ιδια κατασταση εκτοξευεται στα 120$... (σε G το παει στα 70$), και στην επομενη εκδοση το ξανακατεβαζει νομιζω στα 20-25 δολλαρια... αν καποιος το εχει ας με βοηθησει σε αυτο....
καταλαβαινεται ευκολα οτι κατι παιχτηκε!!! το ιδιο εγινε και με αλλα παλια γερμανικα χαρτονομισματα!
γενικα τωρα.... το 1000 μαρκο το εχω δει να πουλιετε στην ελλαδα ακυκλοφορητο με 3 ευρω! πριν καποιο διαστημα το αγορασε φιλος απο ελληνικο site δημοπρασιων... ακυκλοφορητο!
σε καποιες περιπτωσεις μπορει να το δεις μεχρι 10 ευρω... αλλα...
παντως ειναι ομορφο χαρτονομισμα με ομορφο σχεδιο, εντυπωσιακο σχεδιο και μας δειχνει και καποια στοιχεια ασφαλειας που εχουν πια εκλειψει.... τις περιεργες εγχρωμες τριχες πανω στο σχεδιο (δεν φθοριζουν!), αλλα και το κοτλε χαρτι... που το εκαναν και για λογους ασφαλειας αλλα και ηταν σχετικα μοδα τοτε... αρεσε!
σε αυτα να ξερεις οτι θα βρεις 5 ποικιλιες! και καποιες ειναι πανακριβες... αλλα απλα τις ξεχνας.. δεν βρισκονται!
εκτος τις βασικες ποικιλιες υπαρχει ποικιλια σε αυτο που εχεις και στο μεγεθος της πλακας εκτυπωσης του.. που επαιζε στα 175 ή στα 181 χιλιοστα...
τωρα... αυτα με τα 7 ψηφια στον αριθμο σειρας... βγηκαν μετα το 1916 για τα εξοδα του πολεμου.. ή τις αποζημιωσεις... αλλα η σειρα που εχεις... με το γραμμα Μ... μας λεει οτι τυπωθηκε καπου στο 1921... λιγο πριν γινει ολοκληρωτικη καταρρευση της γερμανικης οικονομιας! σωθηκαν πολλα λογο οτι στην αρχη ειχαν τεραστια αξια αλλα πολυ γρηγορα την εχασαν τελειως!!
προσοχη και σε παρομοια χαρτονομισματα με πρασινο αριθμο σειρας και σφραγιδες... αλλα και σε αλλα που εχουν αλλη ημερομηνια... παλαιωτερη!! εχουν αλλες τιμες...