Αγαπητοί φίλοι.
Έχω αποφασίσει όταν επιστρέψω Κύπρο να νοικιάσω μια θυρίδα. Η συλλογή μου ειναι διάσπαρτη και νομίζω ότι έχει έρθει η ώρα κάτι καλά κομμάτια που έχω να τα ασφαλίσω καλύτερα. Ψάχνοντας, έπεσα πάνω σε δημοσιεύσεις σχετικά με την ασφάλεια περιεχομένου που σου παρέχουν, θέμα που παρουσιάζει ενδιαφέρον μετά το κούρεμα των ανασφάλιστων καταθέσεων στη Κύπρο.
Μεταξύ άλλων, το παρακάτω άρθρο τονίζει:
"......Στην περίπτωση διάσπασης μίας τράπεζας, όπως συνέβη με τη Λαϊκή, οι θυρίδες μεταφέρονται στο «καλό» κομμάτι και συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται κανονικά. Θα πρέπει ωστόσο να διευκρινιστεί ότι δεν υπάγονται στο καθεστώς διασφάλισης καταθέσεων έως ποσού 100 χιλ. ευρώ και ανά πάσα στιγμή είναι κατασχετέες, σύμφωνα με τη νομοθεσία του κάθε κράτους που ορίζει τις προϋποθέσεις για την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων."
http://gkdata.gr/2013/03/27/Είναι-ασφαλείς-οι-τραπεζικές-θυρίδες/
Επίσης, το παρακάτω άρθρο, αναφέρει:
".... η τράπεζα είναι υποχρεωμένη - μαζί με το λογαριασμό - να δηλώσει στην εφορία και τη θυρίδα του πελάτη, καθιστώντας την πλέον προσβάσιμη, σύμφωνα με τους νόμους 3842 και 3943.
........Σε περίπτωση διάσπασης τραπεζών ή κατάρρευσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος, ο κύριος Μανωλίτσης αναφέρει ότι ένα τραπεζικός όμιλος – για να επιτύχει τη διάσωσή του – μπορεί να εκλάβει τα μετρητά ως καταθέσεις και να γίνει κούρεμα, ενώ τα υπόλοιπα τιμαλφή ή άλλα ήδη αξίας παραμένουν στην κατοχή του δικαιούχου."
http://www.news.gr/oikonomia/h-tseph-moy/article/55954/h-asfaleia-ton-metrhton-se-trapezikh-thyrida.htmlΑντιλαμβάνομαι, απο συτά που διάβασα, ότι μόνο τα μετρητά εχουν πρόβλημσ, και αυτά όταν υπερβαίνουν το ανασφάλιστο ποσό των €100,000. Οι χρυσές λιρίτσες, η επενδυτικές μπάρες, τα συλλεκτικά νομίσματα τα οποία έχουν αναγραφόμενη αξία, κτλ, σε τι καθεστώς υπόκεινται, σε Ελλάδα και Κύπρο; Υπάρχει πρόβλημα, αν υπάρχει, γενικά με τα συλλεκτικά-επενδυτικά κομμάτια;
Ευχαριστώ.