Γράφει ο οίκος Morton & Eden Q : " Greece, Constantine I (1913-1917 and 1920-1922), pattern 2 drachmai, 1915, in gold, Paris mint, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, laureate head left, engraver's name Κ. ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ below, essai to right of date, rev., ΒΑΣΙΛΕΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, Greek arms with the badge of the Order of the Redeemer on crowned mantle, ΔΙΔΡΑΧΜΟΝ below with essai to right, plain edge struck with French cornucopia hallmark and 1OR (for .916 fine gold) (cf. Divo P98 and P100 (note); KM-E36), mint state and of the highest rarity, in NGC holder graded PF 64 Ex Hans Schulman auction, 24-26 October 1963, lot 1200 (described as unique) and Spink auction 5, 17 May 1979, lot 254. This coin still appears to be the only recorded specimen.
(Estimate: 100000 - 150000 GBP) "
H στεφάνη του νομίσματος φέρει λεία όψη (όχι οδοντωτή - ραβδωτή) με χτυπημένο πάνω (εσώγλυφα) το νομισματόσημο κέρας της αμάλθειας και το 1 or. Το 1 or μπορεί να είναι μια αρίθμηση συνοδευόμενη από το γαλλικό or που σημαίνει χρυσό. Μπορεί να είναι το 1ο κέρμα που δοκιμαστικά τυπώθηκε σε χρυσό κι επεξηγεί με καθαρότητα .916. Τώρα φαντάζομαι η ερώτηση είναι γιατί το τύπωσαν πάνω στην στεφάνη το 1 or ή γιατί ο Λουλακάκης δεν το ανέφερε στον Spink το 1979 ? Ως πρός το 1ο υποθέτω ότι αρίθμησαν τα δοκίμια και τα χαρακτήρισαν χρυσά. Συνήθως στις επιμελημένες κοπές στο Monnaie de Paris χρησιμοποιούσαν νομισματόσημο στην στεφάνη και σύμβολο privy mark ή κάποια διακριτική επιγραφή μετάλλου πχ Argent που στα Γαλλικά σημαίνει ασήμι. Στα χρυσά χρησιμοποιούσαν το OR που σημαίνει χρυσός στα Γαλλικά. Μάλιστα στα μετάλλια αποτελεί και γνησιότυπο μετάλλου και αυθεντικότητας. Γιατί στην στεφάνη κι όχι στο πεδίο κάποιας όψης? Γιατί έτσι συνηθίζουν στο Monnaie de Paris στα μετάλλια. Θα μου πείς αυτό εδώ είναι νόμισμα δεν είναι μετάλλιο. Γιατί κυκλοφόρησε? Θα κυκλοφορούσε? Χαριστική κοπή είπε παραπάνω κάποιος. Στην κοπή του το αντιμετώπισαν σαν μετάλλιο. Για δώρο προορίζονταν.
Τώρα αν με ρωτάς γιατί ο Λουλακάκης δεν το ανέφερε το 1979? Ξέρεις δεν είμαι στο μυαλό του Λουλακάκη φίλε μου.
.
Τώρα αν το προωθούσα εγώ τι θα έκανα? Θα έκανα ένα ωραίο ταξίδι στο Dubai αφού πρώτα έκανα την έρευνά μου για το ποιά πορτοφόλια εκεί αγοράζουν ακριβά νομίσματα ή για το ποιός είναι ανοιχτοχέρης γυναικάς άραβας
και την ώρα που θα τον πετύχαινα με καμια καλλονή και αν με άφηναν οι μπράβοι του θα του το έδειχνα. Κι επάνω στο τσακίρ κέφι με τα χορευτικά θα το έκλεινα στο 1 χαρτί τουλάχιστον. Και δεν θα το δημοπρατούσα. Ούτε Heritage ούτε Morton Eden ούτε Νumismatica Ars Collectibles ούτε τίποτε. Τώρα πώς θα το προωθούσα στον Άραβα ? Άστο αυτό είναι μεγάλο θέμα. Θα έβρισκα εγώ τα selling points και θα το δινα για 1 χαρτί . Παντως 120.000£ δεν θα το πουλούσα νόμισμα που είχε 43 χρόνια να εμφανιστεί δημόσια.