Πολλές φορές ο έμπορος είναι μακράν καλύτερη επιλογή από δημοπρασίες, οι οποίες είναι ΦΩΤΙΑ αυτό τον καιρό, ΦΩΤΙΑ.
Οι τιμές στις δημοπρασίες έχουν πάρει φωτιά από τον Μάρτιο του 2020. Δεν ξέρω αν έχει σχέση αυτό αλλά συμπίπτει ακριβώς με την εξάπλωση το κορονοϊού στην Ευρώπη. Μέσα σε ένα μήνα οι τιμές εκτοξεύτηκαν στο +50% και μετά από λίγο καιρό στο +100%. Έχω διαβάσει πως λόγω της πανδημίας παγκόσμια, οι επενδυτές στράφηκαν σε επενδύσεις έργων τέχνης.
πιστευω εχει να κανει με την ανοδο του χρυσου και συμπαρεσυρε ολα τα συλλεκτικα
Εγώ νομίζω ότι έχετε κι οι δυο δίκιο.
Διαβάζω τακτικά τα market reports της Legend, από την συνιδιοκτήτρια και πολυ γνωστή στις ΗΠΑ Laura Sperber ,
www.legendnumismatics.com κι εκεί βλέπω συνέχεια εδω κι ένα ενάμιση χρόνο τα ίδια:
η μανία με τον χρυσό: εξαφανίζονται τα πάντα αυτοστιγμει, ιδιαίτερα οι δύσκολες ημερομηνίες (US coins) όταν αυτές βρεθούν. Η ίδια η Legend κάθε τόσο δημοσιεύει λίστες αγοράς χρυσών πιστοποιημένων Αμερικανικών νομισματων, όπου ιδιαίτερα όσα έχουν το στικερακι CAC , έχουν πάει στο Θεό. Η ίδια η Legend κάνει εδώ και κάποια χρόνια δημοπρασίες, τις Regency, αποκλειστικά με PCGS CAC νομίσματα και τα ρεκόρ του ενός μηνός σπάνε τον επόμενο. Μιλάμε βέβαια εδώ για νομίσματα από $3500 έως και $1500000 και χιλιάδες αναμεταξυ, η Legend ασχολείται με τον αφρό των νομισματων της Αμερικής.
Δημοπρασίες χωρίς viewing ΔΕΝ γίνονται, τα viewing λαμβάνουν χώρα ούτως η άλλως, σε διαφορα μερη, ανάλογα και με τα shows που γίνονται τακτικότατα στην Αμερική όπως το Fun πρόσφατα η το NYINC.
Κατά την ίδια, ο πυρετός του χρυσού ΔΕΝ συμπαρέσυρε όλες τις άλλες κατηγορίες και ως εκ τούτου υπάρχουν αρκετές σειρές sleepers κατ’αυτην. Μπορεί. Η μανία αγοράς οιουδηποτε πιστοποιημένου χρυσού νομίσματος και σε τιμές σαφώς ακριβότερες συναντάται και σε άλλες δημοπρασίες της Αμερικής και του κόσμου.
Οι δε νέο εισελθόντες νεόπλουτοι,απ’οσους πρόλαβαν να κάνουν περιουσία με τα crypto , η με τις Αμερικανικές μετοχές πέρυσι και πρόπερσι, έχει φέρει ρεκόρ στους πίνακες τέχνης, και σε αλλά hard assets από τα οποία τα νομίσματα και τα χαρτονομίσματα τρώνε μόνον πολύ λίγο, αυτοί κοιτάζουμε να τραβήξουν όλο και μεγαλύτερο ποσοστό του φρέσκου χρήματος που καταβροχθίζει και ότι φρεσκο και καλό νόμισμα βγαίνει.
Ας μην ξεχνάμε ιτι ο κορωνοιος και τα lockdown έφεραν αλλαγές του τύπου πως ξοδεύεται το εισόδημα, και με μηδενικά έξοδα σε εστιατόρια και τέτοια, τα αγαθά διαρκείας τράβηξαν την επάνω βόλτα, ακόμη και σε χαμηλού εισοδήματος νοικοκυριά που η κυβέρνηση των ΗΠΑ βοήθησε επι μακρύτατο διάστημα με stimulus checks, τζάμπα λεφτά δηλαδή που έγιναν οικοσυσκευές, ηλεκτρονικά, ότι πουλάει το Αμαζον αλλά και νομίσματα μεταξύ πολλων άλλων, χωρια οι άπειρες ώρες στο σπιτι.
Το βλέπουμε και σε μη Αμερικανικά χρυσα αυτά, όπως πχ στα Αγγλικά, όπου πχ η Una and the Lion, για να φέρω ένα μόνον παράδειγμα, και ειδικά αυτές οι ελάχιστες που είναι στις 5-6 καλύτερες εχουνε φτάσει σε απίστευτα ρεκόρ , και γενικα ιδιαίτερα τα νομίσματα που αποτελούν trophy, όχι τα πιο ψαγμένα, όπως απέδειξε κι η επαναπωληση του $20 gold 1933 Farouk, πιστοποιημένο σαν MS65 αυτή τη φορα (ο Θεός να το κάνει αν δει κανεις χτυπήματα στο πόδι της Ms Liberty) , που ξεπέρασε τα $20 εκατομμύρια δολλαρια ξανά κερδίζοντας επάξια τον τίτλο του ακριβότερου νομίσματος στον κόσμο.
Όχι ότι τα Αρχαία δεν είναι ακριβά επίσης: οι τιμές στο εξωτερικό είναι πια πενταπλάσιες δεκαπλάσιες για μουσειακά κομμάτια συγκριτικά με μια η μιάμιση δεκαετία πριν και πολλαπλάσιες σε όλο το spectrum των Αρχαίων και Βυζαντινών, όπως και στα ultra top grade talers και σε πολλές αλλες κατηγορίες που δεν έχει νόημα να απαριθμήσω εδώ. Το βλέπω αυτό στην απογοήτευση πολύ δυνατών παικτών που αλώνιζαν προμλιγων ετών και τώρα τρώνε πόρτα, και ζήτημα να παίρνουν ένα στα 3 η 4 που στόχευαν στις δημοπρασίες.
Αδούλευτα χρήμα, ξοδεύεται εύκολα. Η αγορά νομισματων βρίσκεται σε ένα διαρκές bull market εδώ και 20 και πλέον μήνες, και στην Ελλαδα αυτό φαίνεται από την κατακόρυφη άνοδο των νέων καταστημάτων αλλά και στις δημοπρασίες κι αγοραπωλησίες και βέβαια κάποτε αυτό θα σταματήσει, αλλά το ποτε….