Βρε παιδιά να κάνω μια ερώτηση καθότι άσχετος με τον χρυσό;
Δλδ κάποιος αγοράζει λίρες του 1952 κ είναι γεννηθείς το 1970 δεν μπορεί να πει ότι του τις άφησε η γιαγιά του;
Τι θα του πουν;
Όχι. Γιατί δεν υπάρχουν λίρες του 1952
Σοβαρά τώρα. Πωλήσεις χρυσών νομισμάτων και φυσικά λιρών επιτρέπεται από εμπορικά καταστήματα. Αλλά η νόμιμη διαδικασία είναι τόσο γραφειοκρατική και μάλλον περίπλοκη (ιδιαίτερα στο κομμάτι που αφορά την απόδοση ΦΠΑ) που όλοι ανεξαιρέτως το παρακάμπτουν. Και καλά κάνουν η αγορά έχει ξεπεράσει την ανόητη αυτή διαδικασία. Αλλά παρακάμπτοντας την δεν μπορούν να εκδώσουν παραστατικά αυτό είναι αλήθεια.
Η διαδικασία επιβάλει την μηνιαία κατάθεση προς το Υπ.Οικονομικών λίστα με τα χρυσά νομίσματα που απαλλάσσονται από ΦΠΑ που πούλησε ο έμπορος μάλιστα με στοιχεία του αγοραστή και με πλήρη περιγραφή μεχρι και γραμμαρίων κλπ.
Ένα άλλο πρόβλημα είναι η κάκιστη (κατά την γνώμη μου μάλλον εσκεμμένα) μετάφραση της εγκυκλίου της ΕΕ που αφορά τα χρυσά που απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ. Έτσι αν προσέξει κανείς ενώ το αγγλικό κείμενο ορίζει ότι οι λίρες απαλλάσσονται ανεξάρτητα από την τιμή πώλησης τους (πχ μπορείς να πουλήσεις λίρα €10.000 χωρίς ΦΠΑ) στο ελληνικό κείμενο δεν υπάρχει αυτό αλλά μόνο το 80% επι της τιμής μετάλλου που σημαίνει οποιαδήποτε λίρα πάνω από αυτό χρεώνει ΦΠΑ.
Αυτά με λίγα λόγια.