Έχει πλάκα που το είδα τώρα αυτό το θέμα Μιμη. Όλα είναι τελειωμένα πια, αλλά να σου πω και γιατί έγινε αυτό το μπέρδεμα.
Οι εταιρείες πιστοποίησης χαρτονομισμάτων ξεκίνησαν αν δεν απατώμαι το 2005 -2006 (η PMG βάζει ένα σηματάκι στα φετινά της σλαμπ για χαρτονομίσματα για τα 15 της χρόνια).
Οι πιστοποιήσεις χαρτονομισμάτων αρχικά αφορούσαν μόνον τα Αμερικανικά χαρτονομίσματα. Η PCGS Currency , έτσι την ονόμασε τότε η «μαμα» Pcgs, είχε τη φήμη της πιο δύσκολης και άρα τα χαρτονομίσματα της έπιαναν και ψηλότερες τιμές στις δημοπρασίες. Αμερικανικά χαρτονομίσματα πάντα.
Παρ’ολ’αυτα, σε μια εποχή που η PCGS είχε προγραμμα να ανοίξει γραφεία σε όλο τον κόσμο, (Ευρώπη, Ασία κλπ), το ποσοστό του τζίρου που της έφερναν τα χαρτονομίσματα ήταν αμελητέο, κι έτσι από το 2009 την δίνουν με leasing για 10 (ανανεώσιμα) χρόνια στον Jason Bradford. Ο τελευταιος, πραγματι ,αποχωρίζεται σχεδόν τελείως από την μητέρα εταιρεία Collectors Universe η οποία έχει έδρα στο ακριβό Newport Beach της California και πάει νομίζω στην North Carolina, αν και δεν είμαι σίγουρος για την πολιτεία που κατέληξε.
Εν τω μεταξύ , την δεκαετία 2010-2020 εξερράγη η παγκόσμια αγορά πιστοποιημένων χαρτονομισμάτων, στην οποία κυριάρχησε εξ αρχής η PMG , ενώ η Pcgs Currency υπό τον Jason Bradford είχε τα θέματα της, αργές παραδόσεις και πολλά αλλα. Κάποια στιγμή λοιπόν η Colleçtors Universe επιχειρεί να ξαναπάρει πίσω τα χαρτονομίσματα, χωρίς να τα βρουν με τον άνθρωπο στον οποίο την είχαν ενοικιάσει αλλά κάνοντας του ανταγωνισμό εκ των έσω. Αλλά ο Bradford δεν κάθησε με σταυρωμένα χέρια. Στην αρχή η εταιρεία τους ονομάστηκε PCGS banknote grading, και μετά από κάποια δικαστήρια που απαγόρεψαν τη λειτουργία της την μετατρέπουν σε PCGS gold shield, πάλι χωρίς τη δυνατότητα να πιστοποιεί Αμερικανικά χαρτονομίσματα και με πολύ χαμηλή εκτίμηση από τους συλλεκτες.
Ο Bradford κερδίζει το ένα δικαστήριο μετά το άλλο, αλλά η πραγματική κερδισμένη είναι η PMG. Για εμάς εδώ στην Ελλάδα και άλλους Ευρωπαίους, η συνεργασία του Bradford με την Ισπανική ICG, της δίνει πόδι στην Ευρώπη κι αποκτούμε κι εμείς, οι Ευρωπαίοι συλλεκτες τη δυνατότητα να πιστοποιουμε φτηνά και γρήγορα.
Σχετικά με τη θήκη,αυτη της PCGS Currency έχει όντως διαφορετική δομή από την PMG και από τις μετέπειτα PCGS αλλά αυτή ήταν η θήκη που έβγαλε η Collectors Universe το 2005 και υπάρχει πολύς κόσμος που δεν πιστοποιεί τα χαρτονομίσματα του μόνο για προστασία αλλά και για να δει ποσο σχετικά μέσα έπεσε στις εκτιμήσεις του. Ο επανασχεδιασμός και η αλλαγή της θήκης ήταν κάτι τόσο εξωφρενικά ακριβό που ήταν έξω από τις δυνατότητες του Bradford.
Η μεγάλη έκπληξη ήρθε στο τέλος του 2019. Εχοντας κερδίσει το ένα δικαστήριο μετά το άλλο, εχοντας στην ουσία κερδίσει τους αγώνες του εναντίον της Collectors Universe, η οποία ούτε στην Αμερική δεν μπορούσε να πιστοποιήσει χαρτονομίσματα αλλά κι αυτά που πιστοποιούσε έξω ήταν για κλάμματα, o Jason Bradford ήταν ελεύθερος να ανανεώσει το lease για αλλά δέκα χρόνια. Προφανώς όμως, τον πλησίασε η Collectors Universe και με κάποιο μάλλον πολύ σοβαρό ποσο, τον έπεισε να αφήσει το όνομα της PCGS, και να ανοίξει την δικη του εταιρεία, την Legacy. Αυτή του η απόφαση απογοήτευσε αφάνταστα τους οπαδούς του, την συνέταιρο του που τον άφησε και η PCGS δημιούργησε μια νέα εταιρεία, εχοντας μάθει από τα λάθη του παρελθόντος, (όπου οι graders της PCGS Banknote grading έβαζαν 67αρια και 68αρια για να γυρίσουν 5-6 βαθμούς κάτω σε ελεύθερο crossover, ήταν για κλωτσιές μιλάμε), και σε λίγο όλα αυτά θάναι μια ανάμνηση.
Η PMG ήταν και είναι η πιο σοβαρή και η πλέον αποδεκτή εταιρεία παγκοσμίως και κυριαρχεί σε ποσοστό 80% και πάνω στην παγκόσμια αγορά, γιατί η PCGS το χειρίστηκε πολύ λάθος το θέμα. Τώρα το θέμα των θηκών, το έχω ξανακούσει, αλλά εγώ προσωπικά που έχω πιστοποιημένη τη συλλογή μου κατά 85% στην PCGS Currency δεν τα πετάω ούτε στο νερό, ούτε τους κάνω γυμνάσια και μέχρι τώρα δεν είχα κανενα πρόβλημα φίλε Μιμη.
Ούτε πήγα για crossover. Για ποιο λόγο; Κανένας δεν ξέρει τι αξία θα έχουν τα χαρτονομίσματα της PCGS Currency σε 5-10-20 χρόνια από σήμερα, γιατί αν μη τι άλλο ήταν και μακράν η αυστηρότερη. Σε καμία δεκαετία θα δούμε αν πέσαμε μέσα η έξω.