φιλε μου donsoc ειδικα για τα γερμανικα... εχω καταλογο γερμανικο! εχω και τον κραους αλλα του λειπουν απιστευτες πληροφοριες και στοιχεια!
με τις ποικιλιες κτλ.. φαντασου οτι εχω περιπου 2 αλμπουμ γεματα απο γερμανικα χαρτονομισματα.... κοντα δηλαδη στα 600 κομματια στην συλλογη μου... εκτος τα διπλα...
αν δεις τον γερμανικο θα καταλαβεις... και δεν εχω καποιο σπουδαιο καταλογο... φαντασου!
τα χιλιαρικα αυτα ειναι πολυ φτηνα! το τι πουλαει ο καθε ενας.. ειναι δικαιωμα του.. κι αν βρισκει και αγοραστες...
αυτο με τιςε κοκκινες το εχω διπλο.. σε ΑU αν οχι ακυκλοφορητο...
θα σου επιγραμματικα τι παιζει με αυτο....
υπαρχουν 11 διαφορετικα... και με διαφορες ημερομηνιες απ οτο 1884 εως το 1910! το σχεδιο ειναι το ιδιο και αλλαζει η ημερομηνια ή οι σφραγιδες! σε καποια ειναι μονο 1 κοκκινη.... στα παλια παλια...
αν μετρησω ποικιλιες εχουμε ενα συνολο 11 ποικιλιων χωρις να μετρησω αυτες της πλακας εκτυπωσης γιατι τοτε παμε στις 17 τουλαχιστον ποικιλιες...
αν τωρα μετρισεις και τα γραμματα.. ξεχνατο.. χαχαχα
απο τιμες... απο απιστευτα ακριβα κομματια μεχρι πολυ φτηνα που ειναι του 1910! αλλα σε ποικιλιες.. υπαρχουν του 1910 που ακυκλοφορητα κανουν απο 500 εως 2500 ευρω το ενα!!!
το χαρτονομισμα με τις πρασινες σφραγιδες ειναι αλλο χαρτονομισμα απο αυτο με τις κοκκινες! σε ολους του καταλογους ειναι ετσι!
και στα 2 υπαρχουν με 6 ή με 7 ψηφια στον αριθμο σειρας! με τα 6 ψηφια ειναι καλυτερα μιας και ειναι παλαιωτερα!
στα κοκκινα... του 1910,,, με τα 6 ψηφια βγηκαν το 1910 μεχρι το 1916... ενω με τα 7 ψηφια... καποια βγηκαν μετα 1916 για τις δαπανες του πολεμου - σειρες Α & Β (WWI), και καποια σειρες Ε-Ο εκδοθηκαν πρωτη φορα το 1921.
οποτε για καποιο διαστημα συνυπηρχαν τα 2 χαρτονομισματα... ως διαφορετικα χαρτονομισματα ιδιας αξιας!!
δεν ειναι μονο σε αυτα.. υπαρχουν κι αλα της εποχης που εχουν τετοιες διαφορες!
τωρα... εκτος ολων αυτων... υπαρχει κι ενα σουπερ σπανιο... που απλα το ξεχνας και αν το βρεις κατα 90% ειναι πλαστο.. με περσικη επισημανση 250 τομαν... το τοτε νομισμα της Περσιας....
το απλα με 7 ψηφια και κοκκινες σφραγιδες ειναι πολυ ευκολο και φτηνο! αναλογως καταστασης και ακομα και γραμματος που εχει... καμια φορα....
σε αυτα με την κοκκινη σφραγιδα του 1910 υπαρχουν 5 ποικιλιες (ή 6 αναλογα αν μετρησω και την ποικιλια στην πλακα εκτυπωσης...) και μεσα σε αυτες.. υπαρχει και ενα χωρις τετοιο γραμμα.. μεγαλο..
αν ξεκινησεις με γερμανικα χαρτονομισματα... φτανουν για να κανεις ολοκληρη συλλογη.... μιλαμε για τοσα πολλα!!
αν δεις αυτα του 1922-23.... καποια εχουν ανω των 100 ποικιλιων... μη πω και παραπανω... μιας και υπηρχαν γυρω στα 240 ιδιοτικα τυπογραφεια με αδεια εκτυπωσης γιατι δεν προλαβαινε το κρατικο μονο του!!! αστα χαμος!!
για τιμες... στο κραους... αναφερει τιμη για τα κοκκινα με 6 ψηφια να ξεκινανε με 10$ στο VG μεχρι 40$ ακυκλοφορητο.. και με 7 ψηφια στις ιδιες καταστασεις... απο 5$ εως 20
την ιδια στιγμη.... με πρασινες σφραγιδες... και 6 ψηφια.. ακυκλοφορητο κανει 50$ ....
τωρα.. στην γερμανια οι τιμες διαφερουν.. οπως και εδω στα ελληνικα σε σχεση με τον κραους...
αν παρεις ως αναφορα που σχεδον ολοι αυτον (τον κραους) παιρνουν για τα ξενα προς το κρατος τους χαρτονομισματα... και τις τιμες του... εδω εισαι!
τωρα.. σε θεμα τιμων.... υπαρχουν και περιπτωσεις που δινουν χαρτονομισματα πολυ φτηνοτερα.. απο τις τιμες του κραους.. αλλα... δεν υπαρχει ενδιαφερον! εχω διπλο χαρτονομισμα που ο κραους το εχει 120$ σε fine... το δικο μου ειναι ισως λιγο καλυτερο... αλλα που θα το δωσω;; εδω το εχω δει να το δινουν 2-3 ευρω!! συμβαινουν κι αυτα!