Eνδιαφέρουσα η θεωρία περί προγενέστερης ατελέστερης μήτρας ''χωρίς μίσχο'' αγαπητέ gkounto. Mελετώντας όμως και εγώ τις εικόνες από 3 ακυκλοφόρητα 20άρικα στη σελίδα της PCGS, τείνω να συμφωνήσω με την άποψη του ηρακλειώτη περί σταδιακού μπουκώματος της μήτρας και δημιουργίας ατελειών στα νομίσματα με αποτέλεσμα την απόκλιση απο το αρχικό τέλειο σχέδιο με όλους τους μίσχους ενωμένους, κατά την διαδικασία τυπώματος των νομισμάτων.
Όπως θα δούμε η εικόνα του MS63 είναι αυτή που όλοι θεωρούμε αδιαμφισβήτητα γνήσιο με όλους τους μίσχους ενωμένους αλλά και τις υπόλοιπες λεπτομέρειες (κορδέλες κτλ) χωρίς προβλήματα στην σχεδίαση.
Πάμε τώρα στο πρώτο επίμαχο 20άρικο MS62. Κατ'αρχήν αυτό
δεν μπορεί να καταταχθεί κατά τη γνώμη μου στα με μίσχο ή χωρίς μίσχο καθώς κοιτώντας απο αριστερά πάνω μίσχους και φυλλώματα θα δούμε ότι α) στα 2 πρώτα φυλλώματα οι μίσχοι δεν υπάρχουν καθόλου και οι στρογγυλοί καρποί είναι στον αέρα, β) στο τρίτο φύλλωμα υπάρχει εμφανέστατα
πλήρης μίσχος (!!!!) και ο καρπός είναι ενωμένος πάνω του και γ) στο τέταρτο φύλλωμα ο μίσχος αν και εμφανής
δεν ακουμπάει το φύλλο (!!!) όπως θα έπρεπε. Επίσης η κορδέλα φαίνεται ότι είναι πιο αχνά πατημένη σε σχέση με του MS63.
Tέλος στο δεύτερο επίμαχο 20άρικο MS62+ έχουμε
κομμένους μίσχους σε όλα τα φυλλώματα, στο πρώτο φύλλωμα αριστερά του φιόγκου δύο από τα φύλλα είναι
πιο αχνά πατημένα και η κορδέλα ακόμα πιο αχνά πατημένη ιδιαίτερα στους φιόγκους σε σχέση με τα άλλα δύο.
Συνεπώς, αν υποθέσουμε ότι η μήτρα ήταν εξαρχής σχεδιασμένη με τους μίσχους πλήρεις και κατά την διαδικασία τύπωσης είτε μπούκωνε είτε πάθαινε το οτιδήποτε (αλλά συνέχιζε να τυπώνει) τότε θα έβγαιναν κατά σειρά πρώτα το MS63, ύστερα το MS62 και τελευταίο το MS62+
Παραθέτω και το σχετικό link για να δείτε αυτά που περιέγραψα:
https://www.pcgs.com/valueview/20-drachmai-1833-1884/1833-20-dr/6084?sn=319412&h=pop