Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Νοέμβριος 25, 2024, 10:59:44 πμ
Σελίδες: 1 ... 6 7 [8]
  Εκτύπωση  
Αποστολέας Θέμα: 20 ΔΡΑΧΜΕΣ 1833 ΑΠΟΡΙΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΑΣ / ΕΚΤΥΠΩΣΗΣ/ ΜΗΤΡΩΝ  (Αναγνώστηκε 21728 φορές)
0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
gkounto
Χρυσό μέλος
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 1712


Προφίλ
« Απάντηση #105 στις: Σεπτέμβριος 11, 2018, 07:14:37 μμ »

Καθησα και μελέτησα λίγο τους 2 οπισθότυπους των φωταγραφιών που ήδη έχω ανεβάσει πριν 2-3 σελίδες και για διυεκόλυνση τις ένωσα να τις δω καλύτερα.

Καταρχάς αυτό που παρατηρώ σχετικά εύκολα είναι ότι πρόκειται για 2 διαφορετικές μήτρες. Η μια (αριστερή) είναι χωρίς τους λεγόμενους μίσχους αλλά δεν εξαντλείται εκεί η διαφορά της, έχει και άλλες. Αυτό την κάνει πλαστή και το νόμισμα πλαστό? Oχι απαραίτητα και για να είμαι ειλικρινής κανένα δεν προδικάζει πλαστότητα. Επίσης μου δημιουργήθηκε η απορία γιατί να θεωρούμε ότι αυτή με μίσχο είναι οπωσδήποτε η αρχική (και αρα γνήσια) και όχι το αντίθετο δεδομένου μάλιστα ότι το Βρετανικό Μουσείο έχει αυτό με χωρίς μίσχο από το 1842. Λέω δηλαδή αποκλείεται η αρχική έκδοση να ήταν αυτή με χωρίς μίσχο και μεταγενέστερα με επαναχάραξη του οπισθότυπου (που οπωσδήποτε έγινε όπως φαίνεται) να είναι αυτή με μίσχο που όντως είναι καλύτερη χάραξη. Εμένα μου φαίνεται πιθανότερο, άλλωστε όταν επαναχαράζεις κάτι το κάνεις με στόχο να το καλυτερεύσεις να το βελτιώσεις και νομίζω ότι αυτή με μίσχο είναι μια βελτιωμένη έκδοση. Ναι είναι λοιπόν μεταγενέστερη?

Να δω λίγο τις διαφορές. Στο αριστερό νόμισμα λείπουν οι μίσχοι όχι μόνο στο πάνω κλωναράκι αλλά και στο κάτω και εδώ μάλιστα λείπουν και οι 2! Λίγο πιο κάτω στον κόμπο ακριβώς κάτω από τον θυρεό στο αριστερό η όλη σχεδίαση είναι λίγο στον αέρα οι κορδέλες είναι σαν παρενθέσεις. Στο δεξιό όμως είναι πλήρεις με έντονο σχεδιασμό ακόμα και του κυματισμού! Πολλές από τις ελιές αριστερά είναι σαν να είναι στον αέρα, δεξιά είναι όλες με μίσχο στο κλωνάρι. Εντυπωσιακό? Ναι για εμένα. Θα έλεγα ότι η δεξια μήτρα είναι καλυτέρευση της αριστερής  και αρα μεταγενέστερη και αν ο συλλογισμός μου είναι σωστός τότε ίσως αυτά με χωρίς μίσχο να προηγήθηκαν αυτών με μίσχο και αυτό να εξηγεί κατά κάποιο τροπο την παρουσία του νομίσματος άνευ μίσχου του 1842 στο Βρετανικό Μουσείο.

Αυτά από εμένα. Ακολουθεί η φωτό.
Καταγράφηκε

Γιωργος
www.gkounto.com
Lary
Χρυσό μέλος
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 1685


One man's trash is another man's treasure


Προφίλ
« Απάντηση #106 στις: Σεπτέμβριος 11, 2018, 08:31:32 μμ »

Eνδιαφέρουσα η θεωρία περί προγενέστερης ατελέστερης μήτρας ''χωρίς μίσχο'' αγαπητέ gkounto. Mελετώντας όμως και εγώ τις εικόνες από 3 ακυκλοφόρητα 20άρικα στη σελίδα της PCGS, τείνω να συμφωνήσω με την άποψη του ηρακλειώτη περί σταδιακού μπουκώματος της μήτρας και δημιουργίας ατελειών στα νομίσματα με αποτέλεσμα την απόκλιση απο το αρχικό τέλειο σχέδιο με όλους τους μίσχους ενωμένους, κατά την διαδικασία τυπώματος των νομισμάτων.

Όπως θα δούμε η εικόνα του MS63 είναι αυτή που όλοι θεωρούμε αδιαμφισβήτητα γνήσιο με όλους τους μίσχους ενωμένους αλλά και τις υπόλοιπες λεπτομέρειες (κορδέλες κτλ) χωρίς προβλήματα στην σχεδίαση.

Πάμε τώρα στο πρώτο επίμαχο 20άρικο MS62. Κατ'αρχήν αυτό δεν μπορεί να καταταχθεί κατά τη γνώμη μου στα με μίσχο ή χωρίς μίσχο καθώς κοιτώντας απο αριστερά πάνω μίσχους και φυλλώματα θα δούμε ότι α) στα 2 πρώτα φυλλώματα οι μίσχοι δεν υπάρχουν καθόλου και οι στρογγυλοί καρποί είναι στον αέρα, β) στο τρίτο φύλλωμα υπάρχει εμφανέστατα πλήρης μίσχος (!!!!) και ο καρπός είναι ενωμένος πάνω του και γ) στο τέταρτο φύλλωμα ο μίσχος αν και εμφανής δεν ακουμπάει το φύλλο (!!!) όπως θα έπρεπε. Επίσης η κορδέλα φαίνεται ότι είναι πιο αχνά πατημένη σε σχέση με του MS63.

Tέλος στο δεύτερο επίμαχο 20άρικο MS62+ έχουμε κομμένους μίσχους σε όλα τα φυλλώματα, στο πρώτο φύλλωμα αριστερά του φιόγκου δύο από τα φύλλα είναι πιο αχνά πατημένα και η κορδέλα ακόμα πιο αχνά πατημένη ιδιαίτερα στους φιόγκους σε σχέση με τα άλλα δύο.

Συνεπώς, αν υποθέσουμε ότι η μήτρα ήταν εξαρχής σχεδιασμένη με τους μίσχους πλήρεις και κατά την διαδικασία τύπωσης είτε μπούκωνε είτε πάθαινε το οτιδήποτε (αλλά συνέχιζε να τυπώνει) τότε θα έβγαιναν κατά σειρά πρώτα το MS63, ύστερα το MS62 και τελευταίο το MS62+

Παραθέτω και το σχετικό link για να δείτε αυτά που περιέγραψα:

https://www.pcgs.com/valueview/20-drachmai-1833-1884/1833-20-dr/6084?sn=319412&h=pop
« Τελευταία τροποποίηση: Σεπτέμβριος 11, 2018, 08:45:29 μμ από Lary » Καταγράφηκε

Collectables are items that our grandparents bought, our parents threw them away and we....rebought!
PANAGIOTIS THESS.
Αργυρό μέλος
****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 785


Προφίλ
« Απάντηση #107 στις: Σεπτέμβριος 12, 2018, 10:52:21 πμ »

Τυχαίνει να έχω στη συλλογή μου και τα δύο 20ρικα του Όθωνα. Πάντα θεωρούσα ως γνήσια και τα δύο, αυτό με χωρίς μίσχους το θεωρούσα μεταγενέστερο και ποικιλία από επαναχάραξη της μήτρας. Τώρα όμως που διάβασα το σχόλιο του κ.Κουντουρίδη θεωρώ ότι μπορεί και να έγιναν έτσι τα πράγματα και να προηγήθηκε η μήτρα "χωρίς μίσχους". Όσον αφορά στα tirage, η συχνότητα και μόνο που βρίσκονται τα 20ρικα δικαιώνει τα αρχεία των βαυαρών να μην πώ ότι μπορεί να κόπηκαν και περισσότερα. Κατέχω και copies των 20ρικων, που καμία σχέση βέβαια δεν έχουν με αυτά που προανέφερα. Είμαι σίγουρος ότι οι παλαιότεροι στο χώρο, που ήταν πολύ προσεκτικοί στα χρυσά εικοσάρικα του Όθωνα, όταν αναφέρονταν σε αντίγραφα δεν εννοούσαν βέβαια τα "χωρίς μίσχο".
Καταγράφηκε
Σελίδες: 1 ... 6 7 [8]
  Εκτύπωση  
 
Μεταπήδηση σε:  

advertisement

Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines | Theme Sus By CeeMoo
Cookies preferences