βασιλη.... απο το 1865 νομιζω... και μετα... ολα ειναι legal tender... απλα... ποιος θα παει να δωσει ενα χαροτνομισμα ή νομισμα στην ονομαστικη του αξια;; καποιες φορες ακομα γινεται!! βρισκεις ασημενια νομισματα στην κυκλοφορια... (οι συλλεκτες εχουν βρει κολπακι και τα βρισκουν... απλα νομιαμ και ομορφα!), παλια κερματα... πχ. 1 ψεντ με τον ινδιανο ή με τα σταχυα..., μεχρι και δολλαρια κερματα παλια! οταν ηταν ο νονος μου εκει την δεκατετια του 1970... ενας πηγε και πληρωσε μια πιτσα... με 1 ασημενιο peace dollar του 1922... μαλιστα εχει και κατι πανω του.. σαν λαθος.. δεν ξερω.. το ειδε ο νονος μου.. εβαλε ενα απλο δολλαριο και το κρατησε.. και το εχω εγω!
απο χαρτονομισματα... και του 74 και παλαιωτερα! εχω δει του 1950... εχω ενα μονοδολλαρο του 1969.... βρισκεις τετοια! εγω ψαχνω να βρω μερικα με διαφορετικου χρωματος σφραγιδες... με κοκκινη, με καφε, με κιτρινη (για χρηση απο στρατο στην Β. Αφρικη και την Ιταλια στον πολεμο!), κτλ... με μπλε εχω μονο και ταληρο...
2δολλαρο με κοκκινη σφραγιδα ειναι ευκολο... αλλα.. δεν μου εκατσε... αυτα.. ακομα και αυτα με την μπλε σφραγιδα που γραφουν silver certificate... ειναι πια απλα δολλαρια μη ανταλλαξιμα με ασημι! ειναι απλα δολλαρια και καμια φορα βρισκεις....
αξια συλλεκτικη στην αμερικη εχουν μονο τα ακυκλοφορητα... αλλα εδω.. δε βαριεσαι... παντως.. αυτο που εχεις ειναι κυκλοφοριας αν και ανοικει οχι στην τελευταια σειρα αλλα στην αμεσως προηγουμενη! τωρα ειναι ελαφρως εγχρωμα.... και ειναι κιτρινοπρασινα.... κυκλοφορανε απιστευτα πολλα τετοια... οποτε καλο ειναι αν βρεις καλυτερο.. να το αλλαξεις...
αν τωρα... θελεις να μπεις περισσοτερο στο παιχνιδι αυτων... εκτος απο τα γραμματα A-L.... και εκτος το αντικαταστασης... το λεγομενο star note (στον αριθμο σειρας εχει αστερι.... σε παλια ηταν εμπρος σε αλλα πισω... συνηθως πισω ειναι....), εχει και κατι αλλο... δεν θα μπω σε λεπτομερειες απο δοκιμαστικες κοπες μονοδολλαρων... ή καποια λαθη που ακομα ψαχνω πληροφοριες (λαθη στο ζευγαρι των πλακων εκτυπωσης και εγιναν mule... - για να τα ξεχωρισεις πρεπει να ξερεις τους αριθμους πλακων... αστο....) αλλα υπαρχουν καποια που φερουν με μικρα γραμματα (σε μεγεθος), κοντα στον ενα αριθμο πλακας... πχ... βλεπεις ενα Β και ενα αριθμο ψηλα και δεξια απο το κεφαλι του Χαμιλτον;;
σε καποια λοιπον.... εχει 2 γραμματα τα FW ενω σε αλλα οχι... αυτα με το FW κοπηκαν στο Fort Worth στο Τεξας... ενω αυτα που δεν το εχουν... κοπηκαν στην washington... δεν ειναι κατι ιδιαιτερο... αλλα αποτελει μια ποικιλια... που δυστυχως ο κραους δεν αναφερει...