Η εικόνα αυτή είναι στην κατοχή της οικογένειας μου περίπου από τουρκοκρατίας από ότι πληροφορίες μπόρεσα να μαζέψω
Αγγελε μου καλησπερα.. ή καλημερα... τετοια ωρα που γραφω.. χαχαχα
το οτι η κατοχη της εικονας εναι απο τουρκοκρατιας... ειναι λιγο φλου... τι εννοω για να μην παρεξηγηθω...
εξαρτατε απο ποια περιοχη ειναι.... δηλαδη... υπαρχουν περιοχες που η τουρκοκρατια τους σταματησε πριν το 1830, οποτε με αυτο που λες.. την εικονα την πιανει ο νομος! υπαρχουν και περιοχες που η τουρκοκρατια εφυγε μολις το 1912-13... οποτε καταλαβαινεις οτι γινεται μπερδεμα..
προσωπικα... αν και δεν ειμαι ειδικος βλεπωντας την εικονα.. και τις ατελειες που εχει αλλα και τις ιδιομορφιες της... νομιζω οτι η εικονα ειναι των τελων του 19ου με αρχες 20ου αιωνα... δηλαδη τελη 1800 με αρχες 1900... ισως μεχρι την δεκαετια του 1920...
τα γραμματα μας λενε πολλα.. μιας και δεν εχει ακολουθηθει η γραφη που εμπαινε στις εικονες... κι αναφερομαι στην βυζαντινη γραφη.
τα προσωπα αλλα και οι γραμμες δεν ειναι τελειες.. τα χρωματα που ειναι βαρια χωρις τονους κι αποχρωσεις, το σχεδιο που δεν ειναι ευκινητο, και η πινελιες καθως και το γραμμικο πλαισιο που δεν ειναι τελειες και ακριβεις, στα ματια μου φανταζουν να ειναι απο καποιον λαϊκο καλλιτεχνη της εποχης!
βλεπεις εκεινη την εποχη η εικονα γινοταν για θρησκευτικους λογους, για να τους προστατευει ο καθε αγιος κτλ, και εγω πιθανον να εχουμε περιπτωση καποιου αρρωστου! δεν εβλεπε ο κοσμος την καλλιτεχνικη σημασια και την ζωγραφικη αλλα την μεταφυσικη δυναμη που εκρυβε...σαν εικονα...
η εικονα ειναι μεταβυζαντινη λογικα απο αυτες που γινονταν απο πλανωδιους ή μη, λαϊκους καλιτεχνες που εκτος απο διακοσμησεις σε σπιτια κι εκκλησιες εκαναν και μεταβυζαντινες εικονες!
μπορει να ειναι και καποιου μοναχου... καλο ειναι να μας δειξεις αν εχει υπογραφη....
ποιος ξερει... μπορει να ειναι κανενα εργο γνωστου λαϊκου καλλιτεχνη... πχ του Γιαννη Παγωνη, του Θαναση Παγωνη, του Παναγιωτη Ζωγραφου κτλ...
απο παραδοση κτλ... πολλες φορες οι ιδιοκτητες εγραφαν στο πισω μερος των εικονων καποια στοιχεια και ημερομηνιες, πχ καποια γεννηση ή γαμο, ή οτι ο πατερας την εδινε στην κορη ή τον γιο του, καποιο ταμα ή χαρη που ζητουσαν κτλ... αυτα μας δινουν χρησιμες πληροφοριες για την ιδια την εικονα! ακομα και αρχικα ονοματων... κατι βλεπω σαν Ε και Ω με μολυβι;
για δες καλα πισω.... εχει τιποτα ειτε με χαραξη ειτε με μολυβι κτλ;; εχω την εντυπωση οτι κατι βλεπω... αλλα ισως ειναι παιχνιδια του φωτος....
βλεπω στα δεξια κατι σαν χαραξη, καθως και πανω απο οτν ροζο... που εχει ενα ακομα καφε σκουρο σημαδι... καπου εκει εχει μια ημερομηνια;;;; κατι σαν 18/?/10?
δεν ειμαι σιγουρος... πιθανον να κανω λαθος!
καλο ειναι να την δουν ειδικοι παντως!