να πω οτι το ιδιο γινεται και στην τραπεζα
δεν εχεις στο λογαριασμο σου 10000 ευρω, ουτε η τραπεζα εχει στο πλαι 10000 ευρω δικα σου, εκτος αν τα χεις σε θυριδα
στο λογαριασμο εχεις απλα παλι εναν παρομοιο δυαδικο μακριναρι που αντιστοιχει σε σενα
Εν τάξει, παρόμοιο είναι, αλλά όχι ακριβώς το ίδιο. Και δε μιλάμε για το δικό μας χάλι, που οι τράπεζες μας (από 1/7/2015) λένε:
"Ναι, δικά σου είναι, δεν στο αμφισβητώ, αλλά δε στα δίνω. 60 την ημέρα, αν θέλεις". Μιλάμε για τις κανονικές τράπεζες, έξω, στις κανονικές χώρες, όπου πας στο γκισέ, λες
"Παρακαλώ, θέλω να κάνω ανάληψη 1.000.000 ελβετικά φράγκα", ή
"Παρακαλώ, θέλω να κάνω ανάληψη 1.000.000 στερλίνες", ή
"Παρακαλώ, θέλω να κάνω ανάληψη 1.000.000 δολλάρια", και ΘΑ ΣΤΑ ΔΩΣΟΥΝ. Είτε ένα, είτε δέκα εκατομμύρια ζητήσεις. Και ευρώ (στη Φρανκφούρτη), θα στα δώσουν.
Μπορεί να ειδοποιήσουν την αστυνομία, την αντιτρομοκρατική τους, δεν ξέρω ποιον, αλλά ΘΑ ΣΤΑ ΔΩΣΟΥΝ. Cash, σε χαρτοκιβώτια. Και το δυαδικό μακρινάρι που σου αντιστοιχεί θα σβήσει απ' τα αρχεία τους.
Αν θέλω να "πάρω" τα bitcoins μου, μπορείς να μου πεις δυο πράματα?
1) Από ποιον "θα τα ζητήσω" (για να τα "πάρω")?
2) Τι ακριβώς θα πάρω (σε χαρτοκιβώτιο θα είναι)?
στο bitcoin, δεν κανει ισολογισμο στο τελος της ημερας ο δημητρης χορν (
), ουτε ενας server της τραπεζας (να πω εδω οτι μεχρι προσφατως οι τραπεζες ειχαν ... windows xp ολες), κανουν ολοι οσοι το χρησιμοποιουν. (καλυτερα δλδ, γτ το ελεγχουμε ολοι, απλα ειχε και κατι ανεπιθυμητα αποτελεσματα-παραθυρακια αυτο, αλλα αλλη ιστορια αυτη)
Ούτε αυτό το καταλαβαίνω.
Με το που αγοράζω (π.χ.) 0,007xbt (περίπου €100), αναλαμβάνω και την υποχρέωση να κάνω... λογιστικό έλεγχο στο σύστημα του μπιτκόϊν, σα να είμαι ο Χορν του σήμερα? Πλάκα μου κάνεις?
Δε πα να πάρω ένα μισόλιρο (€125 κάνει σήμερα), να δω την υγειά μου? Θα το κοιτάξω με το φακό, θα το ζυγίσω, θα το μετρήσω (πάχος-διάμετρος), κι αν είναι ΟΚ θα το βάλω στο συρτάρι να περιμένει. Τι ισολογιαμό μου λες να κοιτάω και πράσινα άλογα?
Κι όταν έρθει η δύσκολη μέρα, θα το βγάλω, θα το δώσω στο μπακάλη ή το βενζινά ή το χασάπη ή το λιοτρίβι, και θα κάνω τη δουλειά μου. Λες να μην το πάρει?
αυτο που κερδιζεις douglas με το bitcoin ειναι αμεση, ελευθερη και ανεξαρτητη συναλλαγη
capital controls ? πολεμος ? υπερπροστατευτικη κυβερνηση (ιραν, κινα) ? εμπαργκο στη χωρα σου (κουβα, βενεζουελα) ?
δε σε νοιαζει τπτ. δε σε πιανει τπτ. οσο αφορα στη συναλλαγη σου με το bitcoin δλδ.
εισαι στη σαουδικη αραβια δλδ και θες να φας χοιρινο ας πουμε. Παραγγελνεις 10 κιλα γυρο κι ερχεσαι ελλαδα να το φας.
θες να στειλεις 20 χιλιαρικα στο γιο σου που σπουδαζει στην ζουαζιλανδη αλλα σαφηνουν να του στειλεις μονο 500 ? ευκολο
εχεις 1 μυριο στην τραπεζα στην χωρα σου αλλα δεν μπορεις να το σηκωσεις ? αγοραζεις πατατακια με μεταφορα, πουλας τα πατατακια για bitcoin, ανταλλασεις τα bitcoin για αυστραλιανα δολλαρια σε τραπεζα εξωτερικου και πετας για αυστραλια οπου μπορεις να τα φας (ή καθεσαι εκει που εισαι και παραγγελνεις απο τον αυστραλεζικο λογαριασμο σου ο,τι θες )
Τώρα σ' αυτά τα τελευταία μου ακούγεσαι λίγο... ρομαντικός: "Άμεση, ελευθερη και ανεξαρτητη συναλλαγη"? Μου θυμίζεις λίγο τα γέλοουζ της Πειραιώς. Ή το "ελεύθερη κι ωραία" που προσέφερε/εξασφάλιζε ένα (σαμπουάν νομίζω) προϊόν στις γυναίκες.
Ίσως είμαι λίγο οπισθοδρομικός, dsp, αλλά τι να κάνουμε, έτσι έχω μάθει.
Και άλλοι πριν από μένα, είχαν μάθει (επί 500-600 χρόνια) να δουλεύουν με "τράπεζες".
Ξέρεις τι έχει γίνει στην εποχή μας?
Οι τράπεζες, όπως τις ξέραμε για 500 χρόνια (ναι, αυτές που ξεκίνησαν από τους Ναϊτες και τους Βενετσιάνους εμπόρους) άλλαξαν. Δεν είναι πια αυτό που ήταν (επί αιώνες). Τι προσέφεραν? Προσέφεραν ασφάλεια, εχεμύθεια, και κάποιο μικρό (αλλά υπολογίσιμο) κέρδος στους καταθέτες τους. Γι' αυτό ο κόσμος (όσοι είχαν πέντε δεκάρες στην άκρη) τις πήγαιναν και τις ακούμπαγαν "στην τράπεζα".
Αυτό, μετά το 1990-2000-2010 ΑΛΛΑΞΕ.
Ακόμα κι αν δεχτώ ότι η ασφάλεια παραμένει (ότι δηλαδή οι δεκάρες μου είναι καλύτερα εξασφαλισμένες στην τράπεζα απ' ότι στο στρώμα μου), η εχεμύθεια και το κέρδος δεν υπάρχουν πια. Το τι κάνω με το λογαριασμό μου γίνεται βούκινο σε όποια "αρχή" θέλει να το μάθει, και το επιτόκιο είναι από αμελητέο έως μηδενικό.
Επομένως?
Γιατί να έχω τα λεφτά μου "στην τράπεζα"? Τα παίρνω (αν προλάβω) και τα πάω κάπου αλλού (έστω και στο στρώμα).
Έρχονται λοιπόν τώρα κάποιοι, και μου λένε: "Μην τα έχεις στην τράπεζα, δώσ'τα σ' αυτό το "σύστημα" (το bitcoin εννοώ), κι έτσι θα έχεις "Άμεση, ελευθερη και ανεξαρτητη συναλλαγη. Και δε θα ελέγχεσαι, και δε θα φακελώνεσαι, και άμα θες, θα κάνεις και mining και θα βγάζεις και χαρτζηλίκι".
Σιγά ρε παιδιά!
Ξέρεις πόσοι (στη μέχρι τώρα ζωή μου) έχουν έρθει να μου πουλήσουν φούμαρα? Και πόσοι φύκια τονίζοντας τη γυαλάδα του μεταξιού στην "κορδέλλα" τους?
Ε, κάτι έχουμε μάθει κι εμείς στη ζωή μας!
Χάσαμε κάποιο τραίνο? Βεβαίως! Και δεν είναι το μόνο! Το ξανάγραψα νομίζω (νωρίτερα). Αν το 2010 είχα δώσει €100 και έπαιρνα bitcoin, σήμερα θα ήταν €14.000.000.
Κι άλλα τέτοια τραίνα έχω χάσει:
Το 1996 είχα κάνει μια δουλειά και είχα βγάλει 5.000.000 δρχ. Καθαρά, και αχρείαστα. Ξέρεις τι τα κανα? Πήγα και αγόρασα σκάφος. Η (τότε) σύζυγος, δειλά-δειλά μου είχε πει:
"Ίσως θα έπρεπε να επενδύσουμε μερικά λεφτά στο χρηματιστήριο. Έχω την εντύπωση ότι θα ανέβει" (δούλευε σε τράπεζα). Το χρηματιστήριο το 1996 ήταν στις 600 μονάδες (πιο κάτω από ότι είναι σήμερα) και μέσα σε 3 χρόνια ο ΓΕΝΙΚΟΣ δείκτης ανέβηκε 10 φορές, και μερικές μετοχές απογειώθηκαν (500 φορές).
Θα μπορούσα τα 5 εκ να τα έχω κάνει 100 σε δυο χρόνια.
Κι αυτό το τραίνο το έχασα.
Και λοιπόν?
Καλά να είμαστε!