Φίλε gemuncey23, δε θα διαφώνησω σε τίποτα από όσα λες.
Πολλά από τα πράγματα που χρησιμοποιούμε σήμερα ήταν κάποτε "τεχνολογίες αιχμής" που δημιουργήθηκαν απο ιδιοτελείς λομπίστες/φραγκάτους/κέντρα συμφερόντων που είχαν σκοπό μονο να πουλήσουν και κατα συνέπεια το κέρδος.
Το μεγαλύτερο ποσοστό της τεχνολογίας που παράγεται σήμερα, όντως παράγεται απο "κλειστές ομάδες" που έχουν τον "παρά" για στηρίξουν την ερευνά της. Οι ομάδες αυτές μπορεί να είναι κράτη, επιχειρηματικά λόμπυ, πανεπιστήμια για την ελίτ κλπ αλλά όπως πάντα υπάρχουν κ οι εξαιρέσεις στον κανόνα.
Ξέρεις όμως τι γίνεται; Δεν πάει να έχουμε την πιο "αθώα" και φθηνή τεχνολογία/πατεντα/ανακάλυψη/κλπ; Πάντα θα βρεθεί ένας κάφρος να τη χρησιμοποιήσει για κακό ή/και για όφελος του, και για αυτό και το κείμενό σου "φωνάζει" στα αυτιά μου δύο λέξεις:
ανθρώπινος παράγοντας.
Θες ένα παράδειγμα εκτός τεχνολογίας στο οποίο η τεχνολογία των "σκοτεινών κέντρων" βελτίωσε την ποιότητα της ζωης μας;
1. Τa φάρμακαΑυτοί που τα δημιούργούν το κάνουν φαντάζομαι για λογαριασμό κάποιας πολυεθνικής φαρμακευτικής η οποία εχει σκοπό το κέρδος. Με άλλα λόγια, κάποιος εμπορεύεται την υγεία μας, πατεντάροντας την για να έχει τα δικαιώματα από την εκμετάλλευση του Χ/Ψ φαρμάκου. Κατάπτυστο; Εννοείται πως ναι.
Όταν κάποιο φάρμακο δημιουργείται, οι δημιουργοί/επενδυτές του το πατεντάρουν για να εχουν τα δικαιώματα κλπ. Φαστ φοργουόρντ μερικά χρόνια μετά: η πατέντα του φαρμάκου κάποια στιγμή λήγει κ η τιμή του φαρμάκου πέφτει γιατί ακόμα περισσότερες φαρμακευτικές μπορούν να το παράγουν. Τι σημαίνει αυτό; Γίνεται προσβάσιμο από μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού που νοσεί και ίσως να είναι φθηνότερο από το ορίτζιναλ φάρμακο.
Θα πρέπει να "ευχαριστούμε" την πολυεθνική που δημιούργησε το φάρμακο αυτό; Σίγουρα όχι. Κέρδος πήγε να βγάλει και το έβγαλε, στεγνή μπίζνα δλδ. Μήπως θα πρέπει να τη μισίσουμε που εμπορέυτηκε την ανθρώπινη υγεία; Προσωπικά λέω πως ναι, αλλά κάποιος δικηγόρος του διαβόλου θα σου πει 1) ότι αν δεν το έκαναν αυτοί θα το έκανε κάποιος άλλος, 2) τα κράτη δεν θα το έκαναν ποτέ λόγω τον πελατειακών σχέσεων με τις πολυεθνικές και 3) τα οφέλη του φαρμάκου έστω και καθυστερημένα βελτίωσαν τη ζωη αρκετών ανά τον πλανήτη. Όσο και αν δε μ'αρεσει αυτή η προσέγγιση, δεν θα ήθελα ένα κόσμο στο οποίο χωρίς τα φάρμακα που έχουμε σήμερα γιατί ναι, ασθένειες θερίζουν περιοχές ακόμα, αλλά θα θέριζαν περισσότερες αν δεν ήμασταν στο σημείο που είμαστε.
Να δούμε ένα άλλο παράδειγμα μέσα απο το χώρο της τεχνολογία αυτή τη φορά;
2. Το InternetΤα σπάργανα του ιντερνετ ξεκίνησαν κ αυτά από ένα σκοτεινό λόμπι: Το Αμερικάνικο Υπουργείο Αμύνης σε συνεργασία με πανεπιστήμια στην Αμερική και την Ευρώπη. Ο λόγος; Νομιζω είναι προφανείς: βελτίωση σε επιχειρησιακό επίπεδο (ότι κ αν περιλαμβάνει αυτό).
Φάστ φόργουορντ σήμερα, το ίντερνετ σε μεγάλο βαθμό είναι ακόμα "άγρια δύση" και για αυτό πολεμούν να το περιορίσουν με νομοσχέδια, νόμους και αποκλεισμούς (πχ μπλοκάρισμα Twitter στη Τουρκία). Μία τεχνολογία δλδ που ξεκίνησε για το καλό των λίγων, κατέληξε να είναι
και δύναμη στα χέρια των πολλών. Οι παγίδες πολλές, όπως επίσης και οι δυνατότες.
Θα ήθελε να ζεί κανείς σε ένα κόσμο χωρίς ιντερνετ; Ίσως. Εγώ προσωπικά όχι γιατί δε θα μου αρέσε καθόλου. Ο λόγος; Απλά φαντάσου ένα κόσμο όπου η ενημέρωση σου θα ερχόνταν μόνο μέσα από το MEGA και το ΣΚΑΪ. Η πληροφορία θα βρίσκεται στα χέρια των λίγων και η χειραγώγηση θα πέφτει σύννεφο. Θα πεταχτεί παλι ο δικηγόρος του διαβόλου εδω κ θα πει: "Μα καλά, στο Ιντερνετ δεν υπάρχουν μούφες και χειραγώγηση"; Εννοείται πως υπάρχει, αλλά δεν φταίει το ιντερνετ για αυτό, φταίει μόνο αυτός που επιλέγει να διαβάσει τα σκουπίδια του ιντερνετ. Και αυτό ειναι μόνο ενα παράδειγμα.
Ακόμα ένα παράδειγμα από την ιστορία αυτή τη φορά.
3. Η τυπογραφίαΌλοι ξέρουμε ό,τι Γουτεμβέργιος είναι ο "πατέρας" της τυπογραφίας. Τι ήταν ο Γουτεμβέργιος όμως πέρα από αυτό; Γόνος ευπορης οικογένειας της εποχής του. Σήμερα ίσως να τους ελεγες κ
λομπίστες.
Τι έγινε όμως όταν ανακάλυψε την τυπογραφία; Κέρδισε $$ από αυτό; Σίγουρα. Κέρδισε δόξα/φήμη από αυτο; Σίγουρα. Κάποιοι εκμεταλεύτηκαν το τεχνολογικό μπρέικθρου της εποχής και φέσωσαν/κορόιδεψαν κοσμο; Σίγουρα.
Πιο είναι όμως η ουσία της υπόθεσης για εμας σήμερα;
Η τεχνολογία που δημιούργησε άλλαξε για πάντα τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούν οι κοινωνίες. Κάποιοι μάλιστα, δεν του συγχώρησαν ποτέ το γεγονός ότι "ξεστράβωσε τους φτωχούς" φέρνοντας τους πολλά σκαλοπάτια πιο πάνω, πιο κοντά σε αυτούς. Φτάσαμε από το "η τυπωμένη γνώση/πληροφορία είναι μονο για λίγους" στο "θα βαλω τη τυπωμένη γνωση/πληροφορία στο πάτο του κλουβιού του καναρινιού μου"
Και τέλευταίο παράδειγμα γιατι άρχισα να κουράζω/-ομαι:
4. ΚρυπτονομίσματαΑυτή τη φορά πιστεύω ότι η ιστορία γράφετε μπροστά στα μάτια μας και εμείς πρέπει να την κοιτάξουμε και να τη κρίνουμε με όλα αυτά που έχουμε μάθει. Φούσκα-ξεφούσκα, αυτή η τεχνολογία ήρθε για να μείνει και το βάρος πέφτει σε εμάς για να τη κουμαντάρουμε υπερ μας και να μην αφήσουμε τα λόμπι να μας γδάρουν.
Κόσμος θα χάσει, κόσμος θα κερδίσει, κόσμος θα χαρεί κ κόσμος θα κλάψει. Αλλά το σίγουρο είναι ότι και κόσμος που ήταν αποκλεισμένος ή αποδυναμωμένος θα κερδίσει πράγματα που πριν δε θα μπορούσε ούτε να τα φανταστεί.
--------
Τι θέλω να πω, με όλα αυτά το παραδείγματα; Το όφελος τον λίγων, δεν αποκλείει το όφελος των πολλών, έστω και σε "δευτερο" χρόνο, έστω και με άσχημο τρόπο. Ο κόσμος λειτουργεί με αυτό τον τρόπο για χιλιάδες χρόνια και δεν πρόκειται να αλλάξει τώρα, γιατί απλά
αυτοί είμαστε. Ο
ανθρώπινος παράγοντας καθορίζει τι και πως, και όχι τα εργαλεία.
Συγνώμη για το σεντόνι