Με συγχωρειτε για την παρεμβαση, ζηταω συγνωμη απ ολους, αλλα μιας και εχει περασει αρκετο χρονικο διαστημα απο το συγκεκριμενο θεμα και κατα καποιο τροπο εχει ολοκληρωθει η συζητηση του, θα ηθελα να σταθω σε καποια σχολια που υποθηκαν, τα οποια ηταν εκτος θεματολογιας, φυσικα,,,
Επισης δεν δημιουργηθηκε θεματολογια η οποια θα καλυπτε αυτην συζητηση περι 'βιοπαλεστη' οπως ειχε προταθει.
Ειμαι ενας απλος ανθρωπος που με το ζορι εχει τελειωσει ενα λυκειο και προσπαθει οσο το δυνατο γινεται να μπορεσει να συμβαδισει με το "υφος" και το μορφωτικο επιπεδο των θεωρητικα σπουδαγμενων ανθρωπων, γι αυτο μπορει να διακρινετε συντακτικα και ορθογραφικα λαθη.
Δεν γνωριζω κανεναν,δεν εχω να χωρισω με κανεναν τιποτα και δεν θελω να παρεξηγηθω με κανεναν. Απλα θελω να καταθεσω την προσωπικη μου αποψη επανω στα λεγομενα του Douglas Whittacker.
1.Φυσικα τρεφω αρνητικα αισθηματα
2.Αυτος που συντελει στην δημιουργια του παγκοσμιου πλουτο αν ειχε ανθρωπια και φιλοτιμο ισως και να ξεχωριζαμε απο τα ζωα
3.Το ποιος θελει να συμμετασχει στην δημιουργεια και απολαβη του πλουτο καλυτερα να ρωτησεις ανθρωπους που γεννηθηκαν με ειδικες αναγκες ή αυτους που γεννηθηκαν στην Αφρικη. Ειδικα να τους ρωτησεις ποιος τους εμποδιζει. Αν δεν υπηρχαν αυτοι που διαδηλωναν για τ ανθρωπινα δικαιωματα, πιστευω οτι αυτην την στιγμη δεν θα μπορουσες να σκεφτεις να γραψεις και να πεις την γνωμη σου.
4.Δεν πρεπει να ρωτας αν δουλευεις ,πρεπει ν αναρωτηθεις μπορει να δουλεψει καποιος που γεννηθηκε με ειδικες αναγκες? ...Μπορει καποιος να εργαζεται και να ειναι εργατικος με σκοπο να αποκτησει αυτα που τον εκαναν να πιστευει οτι τα εχει αναγκη και στην πορεια παθενει ατυχημα μη αναστρεψιμο, ποιος θα τον υποστηριξει και ποιος θα του δωσει το δικαιωμα στην εργασια για υλοποιησει τα ονειρα του? Τα παιδια της Αφρικης και οποιασδηποτε αλλης ηπειρου που ζουν στην εξαθλιωση τι ευκαιριες εχουν στην ζωη?
5.Μπορει καποια δραστηριοτητα να ειναι επιτυχημενη αλλα μπορει να βρεθει καποιος ή καποιοι που εχουν την οικονομικη δυναμη να σε καταστρεψουν με τεχνασματα και να σου κλεψουν την δραστηριοτητα , μπορει και παλι να εχεις βρει την δραστηριοτητα αλλα επειδη εισαι σε αρχικο σταδιο για να υλοποιηθει θα πρεπει να εχεις κεφαλαιο που υπερβαινει τις δυνατοτητες σου, οποτε μπορει εσυ να την σκεφτηκες αλλα για να την τρεξεις πρεπει να μεσολαβησει καποιος αλλος. Οποτε τα υπερκερδη πανε αλλου ή μοιραζονται. Αν πρεπει να κατασχονται υπαρχουν ευπαθεις ομαδες που τα εχουν αναγκη ή μπορουν να γινουν εργα για την ασφαλεια των ανθρωπων (σ ενα ουτοπικο περιβαλλον φυσικα που αυτοι που δημιουργουν τον παγκοσμιο πλουτο ειχαν ανθρωπια)
6.Οσοι εχουν παει χρηματα σε παραδεισους εχουν παρανομησει αλλιως δεν θα εμπαιναν σε τετοια διαδικασια, τωρα εαν μπορει ν αποδειχτει αυτο ειναι απιθανο , αφου ολοι εχουν παρει μεριδιο, ειδικοτερα αυτοι που μπορουν να το αποδειξουν.
7. Εαν εισαι αυτοδημιουργητος για να κανεις "μπιζνα" δισεκατομμυριων πρεπει να αρχισεις απο των χιλιαδων. Για
απευθειας δισεκατομμυριων πρεπει να εισαι ειτε βασηλιας ειτε πολιτικος ειτε να συνεργαστεις με καποιον απο αυτους τους δυο,οπου διαχειριζεσαι δισεκατομμυρια καποιας χωρας και που ουσιαστικα επωμιζεσαι αυτα που σου παραγει ο λαος και αποφερουν τον πλουτο της χωρας.
8.Το να προστατεψει καποιος το βιος του ειναι αξια, οταν εχει δουλεψει σκληρα και τιμια και οχι οταν εχει κλεψει ή εχει πατησει επι πτωματων
9.Η εννοια του βιοπαλαιστη δεν νομιζω οτι σχετιζεται με ολους. Αν δεν κανω λαθος σημαινει αυτος που παλευει για να βγαλει τα προς το ζην. Τα προς το ζην πιστευω οτι ειναι αυτα που χρειαζεται ο ανθρωπος για να ζησει και με το φτωχο μου το μυαλο ειναι οι ΒΑΣΙΚΕΣ του αναγκες και οχι οι βιλες τα κοτερα κτλ.
10. Παρασιτικος βαθυπλουτος ειναι οι χωρες που εκμεταλλευονται για δεκαετιες την Αφρικη και επωμιζονται τους πορους της (πετρελαιο,χρυσο,διαμαντια,καφες) οι χωρες που πολεμουν τις ανισχυρες για να τις εκμεταλλευτουν και να τις κουμανταρουν σκοτωνοντας αθωους ανθρωπους.
τα μεγαλα αφεντικα που μειωνουν τους μισθους ,που πτωχευουν και δεν αποζημειωνουν κανεναν για να πανε σε χωρες με πιο φθηνα εργατικα χερια,που εχουν το μισο προσωπικο απ οτι χρειαζεται για να λειτουργησει αξιολογα η επιχειρηση τους κ.α.
Το μονο που εχω να πω για ολα αυτα ειναι να χαιρεστε και να ευχαριστειτε τον οποιο Θεο πιστευετε που γεννηθηκατε και ειστε υγιεις και αρτημελεις και να ευχαριστειτε τους γονεις σας που γεννηθηκατε σε μια τετοια χωρα (ευλογημενος τοπος με καταραμενους ανθρωπους)
"Τα 7 σφάλματα του κόσμου" ( Μαχάτμα Γκάντι)
Αγαπητέ Τάσο,
α) Δε χρειάζεται να ζητάς συγγνώμη για τις απόψεις σου. Αυτό κάνουμε εδώ, έχουμε την ευκαιρία να τις ανταλλάσσουμε, και πάντα κάτι μαθαίνει ο ένας απ’ τον άλλον.
β) Το θέμα δεν είναι επείγον, και έτσι όπως κι εσύ δεν απάντησες αμέσως, κι εγώ άφησα ώστε να βρω το χρόνο να γράψω, και να έχω και την κατάλληλη διάθεση.
γ) Και δεν υπάρχει θέμα ούτε παρεξήγησης, ούτε χωρισμού (διαμοιρασμού) πραγμάτων μεταξύ μας, ούτε κάτι άλλο τέτοιο που (εμένα τουλάχιστον) να μου δημιουργεί πρόβλημα. Διαβάζω ευχάριστα κάθε άποψη (και τη δική σου επομένως) έστω και αν δεν συμφωνώ με αυτήν.
δ) Πόσο μάλλον αν η διαφωνία μας δεν είναι καθολική. Δηλαδή σε μερικά που λες, συμφωνώ.
ε) Το να τρέφεις αρνητικά αισθήματα προφανώς κανείς δεν σε εμποδίζει, αν όμως τρέφει κάποιος αρνητικά αισθήματα για άλλους χωρίς λόγο, τότε αυτό δεν είναι χαρακτηριστικό καλού ανθρώπου. Το να τρέφεις αρνητικά αισθήματα για κάποιον που σε έβλαψε, για κάποιον που σκοπεύει να σε βλάψει, για κάποιον που συστηματικά βλάπτει κόσμο, το καταλαβαίνω. Αλλά χωρίς λόγο? Γιατί? Επομένως η δήλωση σου (1) στο κείμενο σου, κατ’ αρχήν δεν είναι καλή. Δεν δείχνει αγαθό άνθρωπο, να στο πω με άλλες λέξεις.
2) Αυτό είναι λίγο αόριστο, αλλά (παράδειγμα) στην αύξηση του παγκόσμιου πλούτου έχει συντελέσει ο (μακαρίτης πια) βιομήχανος Henry Ford, ιδρυτής της βιομηχανίας αυτοκινήτων Ford. Πως συνετέλεσε? Εφαρμόζοντας την μέθοδο της «εν σειρά παραγωγής» στη βιομηχανία αυτοκινήτων. Αν δεν ξέρεις τι είναι αυτή, να στο εξηγήσω. Πάντως το αποτέλεσμα της εφαρμογής αυτής της μεθόδου ήταν η αύξηση της παραγωγής αυτοκινήτων στις αρχές του 20ου αιώνα, σε τέτοιους βαθμούς, ώστε σχεδόν κάθε αμερικανική οικογένεια να μπορεί να αποκτήσει αυτοκίνητο.
Δεν βλέπω λοιπόν γιατί ο Ford (λόγω αυτής του της ικανότητας και επιτυχίας) μπορεί να θεωρηθεί σαν άτομο χωρίς «φιλότιμο» και «ανθρωπιά», κι αν δεν είχες αυτόν στο μυαλό σου όταν το έγραφες και είχες κάποιον άλλο, πες μου ποιον (συγκεκριμένα) είχες.
3) Άτομα με ειδικές ανάγκες: Μιλάς για αναπήρους (πνευματικά ή σωματικά). Είπα εγώ κάπου ότι αυτά τα άτομα δεν πρέπει να ενισχύονται από το υπόλοιπο (αρτιμελές) κοινωνικό σύνολο, ώστε να απολαμβάνουν κι αυτά μια αξιοπρεπή και απροβλημάτιστη ζωή? Δεν καταλαβαίνω τι σχέση έχει αυτή η αναφορά σου με το θέμα που συζητάμε.
Αφρική: Υποθέτω την φέρνεις ως παράδειγμα φτώχιας, μιζέριας, πείνας, δυστυχίας και θανάτου. Συμφωνώ. Έτσι είναι.
Επειδή όμως μάννα εξ ουρανού δεν βρέχει πουθενά, ποια είναι η δική σου πρόταση για την βελτίωση των συνθηκών ζωής σε αυτούς τους ανθρώπους? Θα την ακούσω με πολύ ενδιαφέρον.
4) Προφανώς, κάποιος που γεννήθηκε με ειδικές ανάγκες, ή κατέστη άτομο με ειδικές ανάγκες, θα πρέπει να ενισχύεται (από τους υπόλοιπους) ώστε η ζωή του να συνεχίζεται με όσο το δυνατόν μικρότερη αναστάτωση (λόγω των ειδικών αναγκών). Ποιος το αρνείται αυτό? Εγώ?
5) Αγαπητέ μου, «επιτυχημένη δραστηριότητα» είναι αυτή που θα αποδώσει (πλούτο), αλλά είναι και πραγματοποιήσιμη. Αν δηλαδή εγώ (η εσύ, ή ο οποιοσδήποτε) έχω μια πολύ καλή ιδέα, που θα απέδιδε πολύ πλούτο, αλλά για να γίνει πραγματικότητα πρέπει να αδειάσω τη Μεσόγειο από το νερό της, τι να την κάνω? Γίνεται? Δεν γίνεται. Ή μάλλον (για να το θέσω πιο σωστά) για να γίνει έχει τέτοιο κόστος, που δεν μπορώ να το κάνω. Τι σημαίνει αυτό, ότι «καποιοι με εμποδίζουν από το να πραγματοποιήσω την δραστηριότητα μου»?
Και έστω ότι κάποιος έχει τα μέσα (και τα λεφτά) να το κάνει. Και την αδειάζει, και εκμεταλλεύεται και τα πετρέλαια της, και το έδαφος της, και βγάζει πολλά λεφτά απ’ τον (ξερό πια) πάτο της Μεσογείου. Τι σημαίνει αυτό, ότι «μού έκλεψε τη δραστηριότητα μου»?
6) Υπάρχει νόμος που λέει: «Μπορείς να πας τα χρήματα σου όπου θέλεις».
Επομένως αυτός που πάει χρήματα στο Macao (π.χ.) δεν παρανομεί.
Γιατί τα πήγε?
Θα σου πω, ένα ενδεχόμενο, για να καταλάβεις γιατί αυτό που λες δεν στέκει:
Γιατί εκεί τα έβαλε στην τράπεζα, παίρνει 2% τόκο, και ο τόκος του δεν φορολογείται. Μένει μέσα ολόκληρος, και στο τέλος του χρόνου αυξάνει το κεφάλαιο.
Αν τα κράταγε εδώ, θα του έδιναν 1% τόκο (το μισό απ’ το Macao), και απ’ τον τόκο θα του έπαιρναν και το 15% (φόρος τόκου καταθέσεων).
Γι’ αυτό τα πήγε. Που βρίσκεις το παράξενο (ή το παράνομο) σ’ αυτό? Αν εσύ ήσουν στη θέση του, το ίδιο δεν θα έκανες?
7) Για να κάνεις μπίζνα δισεκατομμυρίων πρέπει απλώς να έχεις το δισεκατομμύριο. Υπάρχουν, ξέρεις, πολλοί που το έχουν. Παράδειγμα ο Bill Gates. Τα πήρε από «την πλάτη κάποιου λαού» ο Bill Gates τα δισεκατομμύρια του? Όχι αγαπητέ. Κι εγώ, κι εσύ, και όλοι μας (όσοι έχουμε μπροστά μας τώρα ένα κομπιούτερ και διαβάζουμε και γράφουμε, δισεκατομμύρια άνθρωποι σ’ όλο τον κόσμο) του δώσαμε από $100, 200, ή 300 ο καθένας, για να μας δώσει το πρόγραμμα που κάνει το μηχάνημα μας να δουλεύει. Windows λέγεται. Αυτός το φτιαξε. Κι αυτός εγκληματίας είναι? Απάνθρωπος? Αφιλοτιμος?
Σαν τον Bill Gates υπάρχουν κι άλλοι. Πολλοί. Να μη σε κουράζω να σου λέω ονόματα, αλλά ένα (προσφατα θανών), Hugh Hefner, σου λέει κάτι? Εκδότης ήταν αυτός, έβγαλε το Playboy. Κι αυτός εγκληματίας?
8 ) Προφανώς αυτοί οι δυο που σου ανέφερα ούτε έχουν κλέψει, ούτε έχουν πατήσει επί πτωμάτων. (Ειδικά για τον Hugh Hefner, μη σου πω τι είχε πατήσει... Θα σε πιάσει κατάθλιψη). Αλλά για να σοβαρευτούμε, και οι δυο τους αυτοί, σε διαβεβαιώνω ότι έχουν δουλέψει ΠΟΛΥ ΣΚΛΗΡΑ στη ζωή τους. Όπως και οι περισσότεροι από τους άλλους, επίσης δισεκατομμυριούχους, που δεν σου ανέφερα. Τεμπέλης, κανείς δεν έκανε δισεκατομμύρια.
Κι όποιος τα κληρονόμησε (αλλά δεν έστρωσε τον κώλο του χάμω για να τα διατηρήσει), σύντομα τα έχασε.
9) «Βιοπλαιαστής» (το λέει η λέξη) είναι αυτός που «παλεύει δια τον βίον του». «Βίος» είναι η ζωή, να σου φέρω και απόσπασμα απ’ το λεξικό αν θέλεις. Η λέξη λοιπόν δεν προσδιορίζει τι είδους βίος είναι αυτός που παλεύεις να έχεις. Ο καθένας παλεύει για αυτό που επιθυμεί, που είναι άξιος να πετύχει, και που κάθε μέρα διάγει.
Με αυτή την έννοια λοιπόν, και ο Bill Gates βιοπαλαιστής είναι, παλεύει για τον βίο του. Μην αμφιβάλλεις ότι έχει παλαίψει ΠΟΛΥ στη ζωή του, περισσότερο από τους περισσότερους από μας (τους μέσους ανθρώπους).
Ήθελε να φτάσει εκεί που έφτασε (τον βοήθησε και η τύχη βέβαια - 90 δις είναι σήμερα το βιος του). είχε και τις ικανότητες, και έφτασε.
Άλλος του αρκεί να τρώει ένα φαϊ και να έχει ένα κρεβάτι να κοιμάται. Δεν τον κατακρίνω, αλλά ΟΥΤΕ τον Bill Gates κατακρίνω.
Εσύ (για κάποιο λόγο δικό σου) τον κατακρίνεις. Ίσως επειδή οι ανάγκες που ο Bill Gates μπορεί να καλύψει (για τον εαυτό του) είναι πολύ παραπάνω από αυτές που εσύ θεωρείς ΒΑΣΙΚΕΣ ανάγκες του (κάθε) ανθρώπου. Εντάξει, έτσι είναι, αλλά δεν έχεις δίκιο, ούτε καν δικαίωμα να το λες. Με ποιο δικαίωμα κρίνεις τον άλλον?
10) Η παράγραφος (10) που έγραψες να με συμπαθάς, αλλά είναι λίγο ασυνάρτητη.
α) «Παρασιτικός βαθύπλουτος» δεν μπορεί να είναι χώρα, πρέπει να είναι άνθρωπος.
β) Αν δεν υπήρχαν οι «πλούσιες χώρες» που αγοράζουν το πετρέλαιο, τον χρυσό, τον καφέ, το κακάο, τα διαμάντια, το καουτσούκ κλπ από τις φτωχές, οι φτωχές (της Αφρικής) δεν θα ήξεραν τι να τα κάνουν αυτά τα πράματα. Ξέρεις, αυτά δε τρώγονται, και εκεί, το φαϊ τους λείπει, όχι οι σοκολάτες γάλακτος.
γ) Έχεις μια εμμονή με τους σκοωμούς, ε?
δ) Κλείσιμο επιχείρησης (εδώ) και απόλυση των εργαζομένων χωρίς αποζημίωση είναι παράνομο. Αν κάποιος το κάνει, πρέπει να πάει μέσα. Αν ΔΕΝ πηγαίνει, κάποιος (δικαστικός? Αστυνομικός? ΙΚΑτζής? τέτοιος πάντως) δεν κάνει καλά τη δουλειά του. Και πρέπει να πάει κι αυτός μέσα.
ε) Φτηνά μεροκάματα: Ο Ιταλός φτιάνει γραβάτες στη βιοτεχνία του. Πληρώνει τους εργάτες του, του κοστίζει €0,50 η γραβάτα, και την πουλάει €1.
Αν πάει και στήσει (αυτός ή κάποιος άλλος) εργοστάσιο γραβατών στη Μαλαισία, θα του κοστίζει €0,10 η γραβάτα. Γιατί το μεροκάμτο στη Μαλαισία είναι το 1/5 του Ιταλικού.
Αν δεν το κάνει, θα πάει κάποιος άλλος, θα τις φτιάνει εκεί, και θα τις πουλάει €0,20. Ο Ιταλός (στη Νεάπολη, το Μιλάνο κλπ) ΘΑ ΚΛΕΙΣΕΙ, γιατί κανένας δεν θα αγοράζει τις γραβάτες του με €1, όταν δίπλα τις βρίσκει με 0,50. Θέλω να πω ότι εύκολο είναι να αφορίζεις «τη μετακόμιση της παραγωγής σε χώρες με φτηνά εργατικά» (το ίδιο κάνει κι ο Τράμπ), αλλά αυτά δεν είναι τόσο εύκολα θέματα ώστε να λύνονται με έναν αφορισμό.
Τις προτάσεις του Γκάντι δεν θα τις σχολιάσω. Είμαι πολύ μικρός γι’ αυτόν.
Αυτά, και την καλημέρα μου.