Ξεκινάω ένα θέμα για μια από τις ποικιλίες του Πολεμικού Σταυρού 1940, στο οποίο θα ήθελα τις γνώμες σας. Οι γνώμες και των νομισματάδων του φόρουμ θα είναι πολύτιμες, πιστεύω, καθώς έχουν εμπειρία και γνώσεις σχετικά με τις τεχνικές κοπής.
Πριν από αρκετά χρόνια είχα δει σε ένα διεθνές φόρουμ ένα θέμα σχετικά με ελληνικά μετάλλια. Μεταξύ αυτών εμφανίστηκε και ένας Πολεμικός Σταυρός, στον οπισθότυπο του οποίου η χρονολογία "1940" βρισκόταν σε κάποια κλίση. Οι συμμετέχοντες στη συζήτηση τον χαρακτήρισαν πλαστό και χαριτολογώντας τον ονόμασαν "Karagyozi Cross".
https://forum.axishistory.com/viewtopic.php?f=10&t=115090&start=45Στα χέρια μου έπεσε ένας Σταυρός Β' Τάξης με αυτό το χαρακτηριστικό και ήταν ευκαιρία να δω μερικές λεπτομέρειες. Αρχικά πρόκειται για τον 121.21 του Στρατουδάκη. Καθώς τα περισσότερα αντίγραφα είναι συνήθως χυτά, σαν η πιο απλή και εύκολη επιλογή σε σχέση με την κατασκευή μήτρας, ποια είναι η γνώμη σας; Πρόκειται για χυτό κομμάτι ή οχι;
Προσωπικά δεν πιστεύω ότι το κομμάτι είναι χυτό, αλλά κακοχτυπημένο. Εδώ μπορώ να κάνω μόνο κάποιες
υποθέσεις σχετικά με την πιθανή περίοδο κατασκευής του. Η συγκεκριμένη ποικιλία είναι μια από τις τρεις που κατασκευάστηκαν και στις τρεις τάξεις. Καθώς ο Σταυρός μπορούσε μέχρι το 1942 να απονεμηθεί σε οποιαδήποτε από τις τρεις τάξεις σαν πρώτη απονομή, ίσως η κατασκευή της ποικιλίας αυτής να κάλυπτε αυτήν την ανάγκη και να απονεμήθηκε από τις κατοχικές κυβερνήσεις. Η χαμηλή ποιότητα είναι τότε ίσως λογικό επακόλουθο άσχημα κατασκευασμένων ή φθαρμένων μητρών και πιθανόν και κατώτερης ποιότητας υλικών, αν μιλάμε για την Ελλάδα του 1941-42.
Όπως είπα βέβαια, κάνω μόνο υποθέσεις με βάση τα όποια λίγα στοιχεία και με αυτό που έχω στα χέρια μου, με την όποια μικρή εμπειρία έχω.
Οι παρατηρήσεις μου είναι οι εξής.
Στην επάνω κεραία του Σταυρού, στην αριστερή πλευρά, διακρίνεται ένα "σκαλοπάτι" από πιθανό κακό χτύπημα της μήτρας. Επάνω της διακρίνονται επίσης σημάδια, ενώ στο κάτω σημείο ένωσης της δεξιάς κεραίας με το κέντρο, υπάρχει και πάλι υπόλειμμα μετάλλου. Η κάτω κεραία είναι ασύμμετρη, με περισσότερο υλικό στα αριστερά.
Εδώ διακρίνεται η κλίση της χρονολογίας, αλλά και μια ατέλεια στην επάνω κεραία, ένα φούσκωμα και ράγισμα του μετάλλου στο σημείο όπου έχει τοποθετηθεί η ανάρτηση του στέμματος. Το ίδιο και ένα ελαφρύ "βύθισμα" στον δίσκο του κέντρου, στις 2 η ώρα.
Πιο κοντινές από τα υπολείμματα μετάλλου. Διακρίνονται και κάποια ίχνη από λιμάρισμα ίσως, για να διορθωθούν πιθανές ατέλειες.
Μια από τα πλάγια, όπου επίσης διακρίνονται ίχνη λιμαρίσματος.
Τι πιστεύετε; Πρόκειται για "πλάγια ανατροπή" σε συνδυασμό με κακής ποιότητας μήτρες και υλικά ή για πλαστό κομμάτι;