Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Μάρτιος 28, 2024, 08:55:46 μμ
Σελίδες: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 40
  Εκτύπωση  
Αποστολέας Θέμα: Τάληρα της συλλογής μου  (Αναγνώστηκε 166041 φορές)
0 μέλη και 3 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
cat
Διαχειριστής
Πλατινένιο
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 2643



Προφίλ
« Απάντηση #60 στις: Μάιος 23, 2017, 11:38:39 μμ »

Οντως πανεμορφο κ εντυπωσιακο κοματι
Καταγράφηκε

VENCEREMOS
cat
Διαχειριστής
Πλατινένιο
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 2643



Προφίλ
« Απάντηση #61 στις: Ιούνιος 19, 2017, 10:42:50 μμ »

Που εισαι βρε Τhaler μας ελειψες
Καταγράφηκε

VENCEREMOS
thaler
Συντονιστής
Χρυσό μέλος
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 1203


Προφίλ
« Απάντηση #62 στις: Ιούνιος 20, 2017, 02:36:09 μμ »

Φίλε cat, πάνω που ετοίμαζα τη νέα παρουσίασή μου. Στο μυαλό μου ήσουν?
Καταγράφηκε

Coins is history you can hold in your hands.
thaler
Συντονιστής
Χρυσό μέλος
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 1203


Προφίλ
« Απάντηση #63 στις: Ιούνιος 20, 2017, 02:43:04 μμ »



Γειά σας φίλοι μου συλλέκτες,

Σήμερα θα σας κάνω μια βαθιά βουτιά στο χρόνο. Σας παρουσιάζω ένα τάληρο της συλλογής μου από το 1537. Συγκεκριμένα είναι από τη Σαξονία (τότε Γερμανικό κράτος). Μπορεί να θεωρηθεί ως ένα από τα πρώτα τάληρα, αν λάβετε υπόψη ότι το πρώτο τάληρο κόπηκε το 1519 (μόλις 18 χρόνια πριν). Το ότι είναι ένα από τα πρώτα φαίνεται και από τα εξής:
Ο προσανατολισμός του είναι τυχαίος. Δεν συμβαδίζει η μία όψη με την άλλη ούτε κάθετα ούτε οριζόντια.
Δεν έχουμε απεικόνιση του θυρεού στη μία πλευρά, αλλά δύο απεικονίσεις ηγεμόνων.
Δεν υπάρχει σχέδιο ή γράμματα στην άκρη του νομίσματος (edge), είναι δηλ. λείο.
Μερικά χαρακτηριστικά:
Τα τάληρα αυτά κόπηκαν την περίοδο 1534-1539 από το νομισματοκοπείο του Annaberg
Βάρος: 28.83 gr.
Διάμετρος: 39 mm
Βιβλιογραφία:   Davenport 9721, Schnee 72, KM-199.RR
Μπροστά: Προτομή του Ιωάννη Φρειδερίκου I του “Μεγαλόψυχου” με ένα σπαθί στο στήθος και την επιγραφή  IOHAN (λιοντάρι) FRI . EL (θυρεός του Meissen) EC . DVX (ασπίδα της Σαξονίας) SAX . F . F (θυρεός της Θουρηγκίας)
Πίσω: Προτομή του Γεωργίου με την επιγραφή GEOR (λιοντάρι) DVX . SA (αετός) X . FIE . F (λιοντάρι) . A . 1537 (θυρεός της Σαξονίας)

Ίσως να μπερδεύεστε αλλά άλλο πράγμα το Δουκάτο της Σαξονίας, και άλλο πράγμα το Εκλεκτοράτο της Σαξονίας. Οι εδαφικές περιοχές είναι σε μεγάλο βαθμό ίδιες,  αλλά δεν συμπίπτουν (όποιος γνωρίζει λεπτομέρειες, ας συμπλήρώσει).

Ο Johann Frederick I 1503 1554),  ήταν εκλέκτορας* της Σαξονίας και επικεφαλής της Προτεσταντικής Συνομοσπονδίας της Γερμανίας (Schmalkaldic League - συμμαχία αμυντικής άμυνας των πριγκίπων, οι οποίοι ήταν επίσης θρησκευτικοί μεταρρυθμιστές, που συμφωνήθηκε στην πόλη Schmalkalden στη δυτική Θουριγγία το 1530)
Το 1532, ο Johann Frederick διαδέχθηκε τον πατέρα του ως εκλέκτορας. Στην αρχή βασίλεψε με τον ετεροθαλή αδερφό του, Τζων Έρνεστ, αλλά το 1542 έγινε μοναδικός ηγεμόνας.
Ο καγκελάριος Brück, ο οποίος για χρόνια είχε καθοδηγήσει τις ξένες σχέσεις της χώρας με ικανότητα και σύνεση, παρέμεινε και ο σύμβουλος του, αλλά ο ανοικτός και παρορμητικός χαρακτήρας του τον οδήγησε συχνά να αγνοήσει τις προτάσεις του πιο έμπειρου συμβούλου του, εκθέτοντας τη χώρα του σε κίνδυνο.
Συνέστησε την Λουθηρανική Εκκλησία του κράτους Έλαβε μια σταθερότερη και πιο αποφασισμένη στάση από τον πατέρα του υπέρ της Schmalkaldic League,  Ήταν αντίθετος σε όλες τις προτάσεις των Παπών Κλήμη VII και Παύλου ΙΙΙ για να υποστηρίξει τη σύγκληση Γενικού Συμβουλίου, επειδή ήταν πεπεισμένος ότι θα εξυπηρετούσε μόνο "για τη διατήρηση της παπικής και αντιχριστιανικής κυριαρχίας". Αλλά για να είναι προετοιμασμένος για κάθε γεγονός, ζήτησε από τον Λούθηρο να συνοψίσει όλα τα άρθρα στα οποία θα προσχωρούσε ενώπιον ενός συμβουλίου και ο Λούθηρος έγραψε τα άρθρα του Schmalkald. Το 1537 το συμβούλιο αρνήθηκε τις θέσεις του Λούθηρου και ο εκλέκτορας ήρθε σε σύγκρουσε με τον Πάπα και τον Αυτοκράτορα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.
Ακολούθησε τις προσπάθειες συμφωνίας κατά τη διάσκεψη του Ρέγκενσμπουργκ το 1541 με καχυποψία και αρνήθηκε να δεχθεί το άρθρο σχετικά με την αιτιολόγηση που είχε συνταχθεί υπό την εποπτεία του Gasparo Contarini για να ταιριάξει και τα δύο μέρη και ο σταθερός σύμβουλος του Luther τον επιβεβαίωσε αποστροφή. Οι προσπάθειες σε συμφωνία απέτυχαν και ο εκλογέας συνέβαλε ελάχιστα στη διεύρυνση του κόλπου με την παρέμβασή του στις εκκλησιαστικές υποθέσεις του Halle και βοηθώντας την αναμόρφωση που είχε εισαγάγει εκεί ο Justus Jonas. Η στάση του έγινε όλο και πιο πεισματική και ανεξάρτητα από τις συνέπειες, όχι προς όφελος του Προτεσταντικού αιτίου.
Η εμμονή του στον Προτεσταντισμό τον έφεραν σε σύγκρουση με τον Αυτοκράτορα των Αψβούργων Κάρολο V, ωστόσο το 1541 ο Αυτοκράτορας υποχώρησε και αναγνώρισε όλες τις καινοτομίες που είχαν κάνει οι Ευαγγελιστές μεταξύ 1532 και 1541 επειδή χρειαζόταν τη βοήθεια των Προτεσταντών εναντίον της Γαλλίας. Ο John Frederick πίστευε πραγματικά ότι η ειρήνη είχε έρθει και συνέχισε τις εκκλησιαστικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα του.
Όταν ξέσπασε ο πόλεμος του Schmalkaldic το 1546, κινήθηκε προς τα νότια ως επικεφαλής των στρατευμάτων του, αλλά η απροσδόκητη εισβολή της χώρας του από τον εξάδελφό του Duke Maurice τον υποχρέωσε να επιστρέψει. Κατάφερε να ξανακερδίσει το μεγαλύτερο μέρος των εδαφών του και να αποκρούσει τον Maurice, αλλά ξαφνικά ο αυτοκράτορας του επιτέθηκε ξαφνικά. Στη μάχη του Mühlberg, 24 Απριλίου 1547, ο Αυτοκράτορας διέλυσε τον στρατό του.  Ο ίδιος πιάστηκε αιχμάλωτος  από τον Charles V και τον εξόρισε  στη Worms.
Ο αυτοκράτορας Κάρολος V τον καταδίκασε σε θάνατο ως επαναστάτη. Αλλά να μην χάσει χρόνο στην πολιορκία του Wittenberg, την οποία υπερασπίστηκε η σύζυγος του Johann Frederick, Sybille, δεν εκτέλεσε την ποινή και άρχισε διαπραγματεύσεις. Για να σώσει τη ζωή του, να προστατεύσει τη σύζυγό του και τους γιους του και να αποτρέψει περαιτέρω εχθροπραξίες, ο Johann Frederick συνθηκολόγησε και, αφού αναγκάστηκε να παραιτηθεί από την κυβέρνηση της χώρας του υπέρ του Maurice της Σαξονίας, η καταδίκη του μετατράπηκε σε ισόβια φυλάκιση.
Δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερος και μεγαλόψυχος από ό, τι στις ημέρες της αιχμαλωσίας του, όπως προκύπτει από την αλληλογραφία με τα παιδιά του, τη σύζυγό του και τους συμβούλους του. Φίλοι και εχθροί αναγκάστηκαν να αναγνωρίσουν την ήρεμη συμπεριφορά του, την ακλόνητη πίστη του και το μεγαλείο του σε συνθήκες αιχμαλωσίας. Αυτός αρνήθηκε σταθερά να παραιτηθεί από την προτεσταντική πίστη παρ’ ότι του προτάθηκε η ελευθερία σε αντάλλαγμα.
Η ξαφνική επίθεση στον Αυτοκράτορα από τον εκλεκτό του Maurice έβαλε τέλος στη φυλάκιση του John Frederick και απελευθερώθηκε την 1η Σεπτεμβρίου του 1552. Αυτός αρνήθηκε κατηγορηματικά να συμμορφωθεί σε θέματα θρησκείας με τις αποφάσεις ενός μελλοντικού συμβουλίου ή δίαιτας, Ήταν αποφασισμένος να τηρήσει την πίστη του μέχρι τον τάφο του. Το ταξίδι της επιστροφής του ήταν μια πορεία θριάμβου. Μετέφερε την έδρα της κυβέρνησης στη Βαϊμάρη και αναμόρφωσε τις συνθήκες της χώρας του, αλλά πέθανε μέσα σε δύο χρόνια. Ένα ειδικό αντικείμενο της φροντίδας του ήταν το Πανεπιστήμιο της Jena, το οποίο σχεδίαζε στη θέση του Wittenberg, το οποίο είχε χάσει (1547). Πέθανε στη Βαϊμάρη της Γερμανίας.

Ο Γεώργιος ο Γενειοφόρος, δούκας της Σαξονίας (1471 -  1539), ήταν δούκας της Σαξονίας από το 1500 έως το 1539. Ο δούκας Γιώργος ήταν μέλος του Τάγματος του Χρυσόμαλλου Δέρατος**.
Από την αρχή της μεταρρύθμισης το 1517, ο Δούκας Γιώργος στρέφει τις ενέργειές του κυρίως στις εκκλησιαστικές υποθέσεις. Υπήρξε όσο λίγοι προσηλωμένος στην επίσημη Καθολική Εκκλησία, υπερασπίστηκε τα δικαιώματά της και καταδίκασε έντονα κάθε καινοτομία. Στην αρχή δεν ήταν αντίθετος στον Λούθηρο, αλλά με το πέρασμα του χρόνου η διαμάχη μεταξύ τους υπήρξε έντονη.
Ο δούκας δεν ήταν τυφλός στις αναμφισβήτητες καταχρήσεις που υπήρχαν εκείνη την εποχή στην Εκκλησία.  Το 1521,  όταν οι Γερμανοί πρίγκιπες παρέδωσαν ένα βιβλίο που περιείχε ένα κατάλογο «παραπόνων» σχετικά με την κατάσταση της Εκκλησίας, ο Γιώργος πρόσθεσε για τον εαυτό του δώδεκα συγκεκριμένες καταγγελίες. Μερικά χρόνια αργότερα, έγραψε ένα βίαιο πρόλογο σε μια μετάφραση της Καινής Διαθήκης, που εκδόθηκε υπό την εντολή του, ως αντιστάθμισμα της έκδοσης του Luther. Λουθηρανικά βιβλία κατασχέθηκαν με τη διαταγή του, αν και επέστρεψε το κόστος των βιβλίων. Αποδείχθηκε σκληρός διώκτης των Λουθηρανών, αποφασίζοντας ότι η χριστιανική ταφή έπρεπε να αρθεί στους αποστάτες Λουθηρανούς. Για όσους όμως απλώς κρατούσαν αντι-καθολικές απόψεις, η τιμωρία ήταν μόνο η απέλαση από το δουκάτο.  Το 1525, ο Δούκας Γιώργος σχημάτισε, με κάποιους άλλους Γερμανούς ηγέτες, τη League of Dessau, για την προστασία των καθολικών συμφερόντων.
Η έντονη δραστηριότητα που επέδειξε ο δούκας δεν στέφθηκε με επιτυχία, καθώς στα εκκλησιαστικά-πολιτικά ζητήματα είδε με λύπη τη σταδιακή παρακμή του καθολικισμού και την εξάπλωση του λουθηρανισμού, παρά τις σοβαρές προσπάθειές του και τη βίαιη απαγόρευση του νέου δόγματος. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της ζωής του Τζωρτζ, ο γιος του Φίλιππος της Έσσης και ο αδελφός του Χάινριτς εντάχθηκαν στους Μεταρρυθμιστές. Πέρασε τα τελευταία χρόνια της βασιλείας του στις προσπάθειες να εξασφαλίσει έναν καθολικό διάδοχο, έτσι ώστε να ελέγξει τη διάδοση των λουθηρανικών απόψεων. Ο μόνος από τους γιους του Γεωργίου που ζούσε τότε ήταν ο αδύναμος και άγαμος Φρέντερικ. Πρόθεση του πατέρα του ήταν ότι ο Φρέντερικ θα έπρεπε να κυβερνά με τη βοήθεια ενός συμβουλίου. Στις αρχές του 1539, ο Frederick παντρεύτηκε την Ελισάβετ του Mansfeld, αλλά πέθανε λίγο αργότερα, χωρίς να αφήνσει κληρονόμο. Σύμφωνα με την πράξη διακανονισμού του 1499, ο προτεσταντικός αδελφός του Γεώργιος Heinrich ήταν τώρα κληρονόμος. Αλλά ο Γεώργιος, αγνοώντας τη θέληση του πατέρα του, προσπάθησε να αποξενώσει τον αδελφό του και να κληροδοτήσει το δουκάτο στον Φερδινάνδο, αδελφό του Καρόλου V. Ο αιφνίδιος θάνατός του εμπόδισε την πραγματοποίηση αυτής της πρόθεσης.

*Οι εκλέκτορες αποτελούσαν ένα σώμα που εξέλεγε τον Αυτοκράτορα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας (δηλ. τους Αψβούργους).
**Το Τάγμα του Χρυσόμαλλου Δέρατος είναι ένα Ρωμαιοκαθολικό Τάγμα που ιδρύθηκε στη Μπριζ από τον Φίλιππο Γ ', τον Δούκα της Βουργουνδίας το 1430, για να γιορτάσει τον γάμο του με την Πορτογαλική πριγκίπισσα Infanta Isabella της Πορτογαλίας, κόρη του βασιλιά Ιωάννη Α΄ Πορτογαλίας. Έγινε ένα από τα πιο διάσημα τάγματα στην Ευρώπη. Σήμερα υπάρχουν δύο κλάδοι του Τάγματος, δηλαδή το Ισπανικό και το Αυστριακό Δέρας. Οι σημερινοί μεγάλοι κύριοι του Τάγματος είναι ο Φελίπε VΙ, βασιλιάς της Ισπανίας, και ο Karl von Habsburg, εγγονός του αυτοκράτορα Κάρολου Α΄ της Αυστρίας αντίστοιχα.
Καταγράφηκε

Coins is history you can hold in your hands.
kostakis88
Πλατινένιο
******
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 5734


Προφίλ
« Απάντηση #64 στις: Ιούνιος 20, 2017, 02:50:26 μμ »

ευχαριστιεμαι να βλεπω κ να διαβαζω τις παρουσιασεις σου!!μπραβο για αλλη μια φορα!! Χαμόγελο Χαμόγελο
Καταγράφηκε

"Collecting is a hereditary disease, and I fear incurable." - Augustus Wollaston Franks
herakliotis
Επίτιμο Χρυσό Μέλος
Πλατινένιο
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 12213



Προφίλ
« Απάντηση #65 στις: Ιούνιος 20, 2017, 06:30:47 μμ »

Αυτα ειναι θεματα προς μορφωσιν !!
Μπραβο φιλε μας, συνεχισε.
Καταγράφηκε

Γηράσκω αεί διδασκόμενος
thaler
Συντονιστής
Χρυσό μέλος
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 1203


Προφίλ
« Απάντηση #66 στις: Ιούνιος 20, 2017, 07:23:06 μμ »

Λόγω βιασύνης και απροσεξίας, υπάρχουν μερικά συντακτικά και λεκτικά λάθη. Αγνοήστε τα. Όποιος θέλει να συμπληρώσει κάτι, ας το κάνει, περιμένουμε όλοι, νομίζω. Σας άρεσε το νόμισμα?
Καταγράφηκε

Coins is history you can hold in your hands.
kostakis88
Πλατινένιο
******
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 5734


Προφίλ
« Απάντηση #67 στις: Ιούνιος 20, 2017, 07:35:38 μμ »

για τα νομισματα που ανεβαζεις φιλε μου προσωπικα δεν τα σχολιαζω..αν το εκανα θα ημουν συνεχεια 'υπεροχα' 'φοβερα' 'πανεμορφα' και θα γινομουν γραφικος στο τελος..η περιοδος που μαζευεις ειναι γενικοτερα μια αγαπημενη περιοδος για εμενα,και οταν αυτο κολλαει με τα νομισματα,ειναι διπλη η χαρα!μια τετοια συλλογη ειναι μεσα στους μελλοντικους μου στοχους.ισως οχι με τετοιο ευρως η ποιοτητα,αλλα κατι παρομοιο!!μακαρι να εμπλουτισεις και αλλο την συλλογη σου και να μας δειχνεις και εμας τις ομορφιες αυτες!!
Καταγράφηκε

"Collecting is a hereditary disease, and I fear incurable." - Augustus Wollaston Franks
Xappas
Τακτικός
**
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 293



Προφίλ
« Απάντηση #68 στις: Ιούνιος 20, 2017, 10:12:07 μμ »

Καλησπέρα από ένα νέο μέλος (και πρωτάρη σε πολλά θέματα). Βλέπω το θέμα για τα "τάληρα" και ομολογώ πως προσπαθώ να καταλάβω για τι ακριβώς μιλάτε!  Ντροπή

Πρόκειται για τάληρα στην κυριολεξία (5 χ κάτι), μεγάλα ασημένια νομίσματα (crown size) ή κάτι άλλο...;

Πάντως πήρα πρόσφατα κάποια που εμπίπτουν και στις 2 παραπάνω κατηγορίες, εδώ είναι τό ένα από αυτά:





Ένα από τα αρκετά αποκτήματά μου από το πρόσφατο ταξίδι στη Βουλγαρία (εντυπωσιακό στα 37 mm).

Τελικά πείτε μου, έχω "τάληρο" ή όχι...;  Σαρκασμός
Καταγράφηκε
thaler
Συντονιστής
Χρυσό μέλος
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 1203


Προφίλ
« Απάντηση #69 στις: Ιούνιος 20, 2017, 10:58:26 μμ »

Γειά σου φίλε μου Xappas. Καλώς ήρθες στην παρέα μας. Κι εγώ είμαι νέο μέλος της παρέας, ωστόσο θα σου λύσω την απορία σου. Ναι, έχεις ένα τάληρο Βουλγαρίας του Βασιλιά Φερδινάνδου (είναι αυτός που έστειλε τους δύο γιούς του στη Θεσσαλονίκη το 1912-13 για να εδραιώσουν (νόμιζε) την Βουλγαρική κυριαρχία στην πόλη). Είναι ένα συνηθισμένο τάληρο, κάτι σαν το δικό μας τάληρο του Γεωργίου 1875-76. Το συγκεκριμένο είναι σε πολύ καλή κατάσταση και δείχνει όμορφο. Η τιμή του μεταξύ 35-45 ευρώ.
Καταγράφηκε

Coins is history you can hold in your hands.
thaler
Συντονιστής
Χρυσό μέλος
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 1203


Προφίλ
« Απάντηση #70 στις: Ιούνιος 20, 2017, 11:05:56 μμ »

για τα νομισματα που ανεβαζεις φιλε μου προσωπικα δεν τα σχολιαζω..αν το εκανα θα ημουν συνεχεια 'υπεροχα' 'φοβερα' 'πανεμορφα' και θα γινομουν γραφικος στο τελος..η περιοδος που μαζευεις ειναι γενικοτερα μια αγαπημενη περιοδος για εμενα,και οταν αυτο κολλαει με τα νομισματα,ειναι διπλη η χαρα!μια τετοια συλλογη ειναι μεσα στους μελλοντικους μου στοχους.ισως οχι με τετοιο ευρως η ποιοτητα,αλλα κατι παρομοιο!!μακαρι να εμπλουτισεις και αλλο την συλλογη σου και να μας δειχνεις και εμας τις ομορφιες αυτες!!
Η περίοδος αυτή είναι για μένα εντυπωσιακή. Τόσο από άποψη νομισματικής (γιατί τότε γεννιέται το σύστημα συναλλαγών που θα κυριαρχήσει τους επόμενους αιώνες), όσο και από άποψης ιστορικής. Το πιο καλό με αυτά τα νομίσματα είναι πως αλλιώς δείχνουν στο μάτι, και αλλιώς είναι άμα τα πιάσεις στο χέρι σου. Πολύ πιο όμορφα και διαφορετικά. Αν έχει την οικονομική δυνατότητα, νομίζω πως δεν θα απογοητευτείς με τέτοια τάληρα.
Πάντως ανυπομονώ να ακούσω και κάποιον άλλον φίλο που έχει παρόμοια συλλογή, να μας πει τη γνώμη του.
Καταγράφηκε

Coins is history you can hold in your hands.
Xappas
Τακτικός
**
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 293



Προφίλ
« Απάντηση #71 στις: Ιούνιος 20, 2017, 11:20:21 μμ »

Γειά σου φίλε μου Xappas. Καλώς ήρθες στην παρέα μας. Κι εγώ είμαι νέο μέλος της παρέας, ωστόσο θα σου λύσω την απορία σου. Ναι, έχεις ένα τάληρο Βουλγαρίας του Βασιλιά Φερδινάνδου (είναι αυτός που έστειλε τους δύο γιούς του στη Θεσσαλονίκη το 1912-13 για να εδραιώσουν (νόμιζε) την Βουλγαρική κυριαρχία στην πόλη). Είναι ένα συνηθισμένο τάληρο, κάτι σαν το δικό μας τάληρο του Γεωργίου 1875-76. Το συγκεκριμένο είναι σε πολύ καλή κατάσταση και δείχνει όμορφο. Η τιμή του μεταξύ 35-45 ευρώ.

Ευχαριστώ για την απάντηση. Έχω αυτό και ένα του 1892, όλα κι όλα είναι 4 αλλά τα άλλα 2 ή δε μου άρεσαν τα κομμάτια που βρήκα ή ήταν πολύ ακριβά. Πάντως επιφυλάσσομαι σε επόμενη επίσκεψη, έχω βρει κάτι καλές επαφές, από μαγαζιά και παλαιοπωλεία, μέχρι πάγκους σε ανοικτές αγορές.

Όντως τα έχω δίπλα στο 5δραχμο του Γεωργίου που επίσης μόλις απόκτησα και δείχνουν ακριβώς παρόμοια.

Τελικά όμως δε μου εξήγησες, είναι τάληρο επειδή είναι ασημένιο και μεγάλο ή επειδή είναι 5 λεβα...;  Απορία
Καταγράφηκε
thaler
Συντονιστής
Χρυσό μέλος
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 1203


Προφίλ
« Απάντηση #72 στις: Ιούνιος 21, 2017, 07:23:14 πμ »

Ισχύουν και τα δύο αλλά το ένα είναι ακόλουθο του άλλου. Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ένα νόμισμα λογίζεται ως τάληρο με βάση το βάρος του, το οποίο είναι συνήθως από 26 ως 29 γραμμάρια, ανάλογα με το κράτος και την εποχή. Το 19ο αιώνα τα τάληρα συνήθως έχουν νομισματική αξία ίση με πέντε (5) μονάδες νομίσματος του κάθε κράτους (π.χ. 5 Δραχμές, 5 Μάρκα, 5 Λέβα κλπ.). Έτσι, για την εποχή και το νόμισμα που μιλάμε, ισχύουν και τα δύο, αλλά το πρώτο (το βάρος) είναι το κύριο χαρακτηριστικό. Ελπίζω να σε βοήθησα λιγάκι.
Καταγράφηκε

Coins is history you can hold in your hands.
dsp
Πλατινένιο
******
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 3432


Προφίλ WWW
« Απάντηση #73 στις: Ιούνιος 21, 2017, 02:11:26 μμ »

εξηγησε το του λιγο καλυτερα και συ του ανθρωπου
τοσες σελιδες εχεις αφιερωσει στα ταληρα, γραφτο και αυτο ομορφα να υπαρχει  Μεγάλο χαμόγελο Σαρκασμός Μεγάλο χαμόγελο
Καταγράφηκε

εδώ προσέχεις να μαθαίνεις και μαθαίνεις να προσέχεις
thaler
Συντονιστής
Χρυσό μέλος
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 1203


Προφίλ
« Απάντηση #74 στις: Ιούνιος 21, 2017, 11:05:11 μμ »

Ε, πόσο πιο καλά να το εξηγήσω?  Πές μου φίλε μου Xappas το κατάλαβες, έτσι δεν είναι? Απορία
Άλλωστε, κάποια στιγμή, θα ανοίξω ένα νέο θέμα και θα εξηγώ την ιστορία του τάληρου με πιο πολλές λεπτομέρειες.
Καταγράφηκε

Coins is history you can hold in your hands.
Σελίδες: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 40
  Εκτύπωση  
 
Μεταπήδηση σε:  

advertisement

Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines | Theme Sus By CeeMoo
Cookies preferences