Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Νοέμβριος 21, 2024, 12:58:00 μμ
Σελίδες: 1 [2] 3 4 ... 40
  Εκτύπωση  
Αποστολέας Θέμα: Τάληρα της συλλογής μου  (Αναγνώστηκε 203711 φορές)
0 μέλη και 4 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
thaler
Συντονιστής
Χρυσό μέλος
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 1215


Προφίλ
« Απάντηση #15 στις: Απρίλιος 30, 2017, 11:06:32 μμ »


Διάμετρος: 46.74 mm
Βάρος: 29.1 gr.
 Dav. 3229,  KM 1275.3, Her-595

Αυτός ο τύπος κόπηκε στη Βιέννη το 1692, 1693 και 1695
Η Λατινική επιγραφή λέει (εμπρός): LEOPOLDVS D[EI] G[RATIA] ROM[ANORVM] IMP[ERATOR] S[EMPER] A[VGVSTVS] GE[RMANIAE] HV[NGARIAE] BO[HEMIAE] REX (πίσω):ARCHIDVX  AVSTRIAE  DVX  BVR[GVNDIAE] COM[ES] TYRO[LIS] 1695.
Μετάφραση: Λεοπόλδος, Ελέω Θεού, Αυτοκράτορας των Ρωμαίων, πάντα Αύγουστος, Βασιλιάς της Γερμανίας, Ουγγαρίας και Βοημίας, Αρχιδούκας της Αυστρίας, Δούκας της Βουργουνδίας, Κόμης του Τυρόλου, 1695

Γεια σας φίλοι μου,
Σήμερα σας δείχνω ένα εντυπωσιακό τάλιρο του Λεοπόλδου Α΄ των Αψβούργων της Αυστρίας - 1695, γνωστού και ως Λεοπόλδος ο "hogmouth" (hog=γουρούνι, mouth=στόμα)  (1658-1705). Τα τάλιρα του Λεοπόλδου Α΄ είναι ιδιαίτερα αγαπητά στους συλλέκτες καθώς ξεχωρίζουν για το μεγάλο μέγεθός τους και το χαρακτηριστικό πορτρέτο του ηγεμόνα με την προεξέχουσα κάτω γνάθο.
Μια από τις πολλές ιδιότητες που είναι αναγνωρίσιμη στη δυναστεία των Αψβούργων είναι η κληρονομική υπερβολική γνάθο (προεξοχή των κάτω γνάθων) που προσελκύει την περισσότερη προσοχή. Είναι σαφώς ορατή σε πολλά από τα φυσικά πορτρέτα της οικογένειας από την Αναγέννηση και μετά. Το νόμισμα του Λεοπόλδου του "Hogmouth" που φαίνεται παραπάνω δείχνει την παραμόρφωση. Το παρατσούκλι "hogmouth" το απέκτησε όταν απεικονίστηκε το 1670 σε ένα ασημένιο νόμισμα των 3 kreuzer με ασυνήθιστα μεγάλο σαγόνι (δείτε την κάτω φωτογραφία). Ωστόσο, οι περισσότεροι μελετητές δεν πιστεύουν ότι το κέρμα ήταν μια ακριβής απεικόνιση.
 

Ο Λεοπόλδος Α΄των Αψβούργων είναι ένας από τους πιο δημοφιλής ηγεμόνες αυτής της περιόδου, καθώς διαμόρφωσε το χάρτη (και τη μοίρα) της Ευρώπης με δύο τρόπους:
α)με τρείς πολέμους κατά της Γαλλίας: τον Ολλανδικό Πόλεμο, τον Πόλεμο των εννέα ετών και τον Πόλεμο της Ισπανικής Διαδοχής. Σε αυτόν τον τελευταίο, ο Λεοπόλδος θέλησε να δώσει στον νεότερο γιό του, Κάρολο ΣΤ΄, το σύνολο της ισπανικής κληρονομιάς, παραβλέποντας το θέλημα του τελευταίου Ισπανού βασιλιά Καρόλου Β΄. Για το σκοπό αυτό, ξεκίνησε έναν πόλεμο που έπληξε σύντομα μεγάλο μέρος της Ευρώπης. Εξελίχθηκε σε έναν επίμονο πόλεμο που θα τραβήξει μέχρι το 1714, εννέα χρόνια μετά το θάνατο του Λεοπόλδου, και ο οποίος, στην πραγματικότητα, είχε σοβαρό αντίκτυπο στα αντιμαχόμενα έθνη της Ευρώπης. Όταν στο τέλος η ειρήνη επέστρεψε με την Συνθήκη του Ράστατ, δεν μπορούσε να ειπωθεί από κανέναν ότι η Αυστρία είχε αναδειχθεί θριαμβευτής όπως έγινε στον πόλεμο εναντίον των Τούρκων.
β)με τον μεγάλο Τουρκικό πόλεμο ή πόλεμο του Ιερού Συνασπισμού (Holy League), που ήταν μια σειρά συγκρούσεων μεταξύ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και αρκετών ευρωπαϊκών δυνάμεων που εντάχθηκαν σε έναν Ιερό Συνασπισμό, ξεκινώντας το 1683 και τελειώνοντας με την υπογραφή της Συνθήκης του Karlowitz το 1699. Ο πόλεμος ήταν μια ήττα για την Οθωμανική Αυτοκρατορία, η οποία έχασε μεγάλες εκτάσεις στην Κεντρική Ευρώπη. Ο πόλεμος ήταν επίσης σημαντικός στο γεγονός ότι ήταν η πρώτη φορά που η Ρωσία συμμετείχε σε μια δυτικοευρωπαϊκή συμμαχία. Κατά τη διάρκεια αυτού του πολέμου εκτυλίχθηκε η μάχη της Βιέννης, η οποία πραγματοποιήθηκε στο βουνό Kahlenberg κοντά στη Βιέννη, στις 12 Σεπτεμβρίου 1683 μετά την πολιορκία της πόλης από την Οθωμανική Αυτοκρατορία επί δύο μήνες. Η μάχη διεξήχθη από τη Μοναρχία των Αψβούργων, την Κοινοπολιτεία Πολωνίας-Λιθουανίας και την Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, υπό τη διοίκηση του βασιλιά της Πολωνίας Ιωάννη ΙΙΙ Sobieski ενάντια στην εισβολή της Μουσουλμανικής Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και των υποτελών κρατών της. Η μάχη σηματοδότησε την πρώτη φορά που η Κοινοπολιτεία και η Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία συνεργάστηκαν στρατιωτικά εναντίον των Οθωμανών και θεωρείται συχνά ως καμπή στην ιστορία, μετά την οποία «οι Οθωμανοί Τούρκοι έπαψαν να αποτελούν απειλή για τον χριστιανικό κόσμο». Η μάχη αυτή σταμάτησε την προέλαση των Οθωμανών και, από εδώ και πέρα αρχίζει μία αργή αλλά σταθερή υποχώρηση - παρακμή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που θα διαρκέσει μέχρι την κατάλυσή της, στο τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Στη συνέχεια, λοιπόν, του μεγάλου πολέμου, που κράτησε μέχρι το 1699, οι Οθωμανοί έχασαν σχεδόν ολόκληρη την Ουγγαρία.
Η μάχη κερδήθηκε  από τις συνδυασμένες δυνάμεις της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας των Γερμανικών Εθνών και της Πολωνικής-Λιθουανικής Κοινοπολιτείας, η οποία εκπροσωπήθηκε μόνο από τις δυνάμεις του Βασιλείου της Πολωνίας (η πορεία του λιθουανικού στρατού καθυστέρησε και έφτασαν στη Βιέννη μετά την νίκη επί των Οθωμανών). Η Βιεννέζικη φρουρά ήταν αδύναμη και η πόλη θα έπεφτε στα χέρια των Τούρκων, την τελευταία, όμως, στιγμή, κατέφθασαν οι δυνάμεις του  βασιλιά της Πολωνίας,  Ιωάννη ΙΙΙ Sobieski, ο οποίος ηγήθηκε γενικής αντεπίθεσης, με αποτέλεσμα οι Τούρκοι να τραπούν σε φυγή. Έτσι σώθηκε, θα μπορούσαμε να πούμε ολόκληρη η Ευρώπη από την Οθωμανική βαρβαρότητα, καθώς, αν έπεφτε η Βιέννη, ο δρόμος προς την υπόλοιπη Ευρώπη θα ήταν ορθάνοιχτος.
Το 1666 ο Λεοπόλδος παντρεύτηκε την Μαργαρίτα Τερέζα της Αυστρίας (1651-1673), κόρη του βασιλιά Φιλίππου Β' της Ισπανίας, που ήταν και η ανιψιά του και η πρώτη εξαδέλφη του (η αιμομιξία στις τάξεις των βασιλικών οίκων αλλά και συγκεκριμένα των Αψβούργων ήταν κάτι συνηθισμένο). Ήταν η ξανθιά πριγκίπισσα που απεικονίζεται στο αριστούργημα του Diego Velázquez Las Meninas. Η θαυμάσια σειρά πορτρέτων του Velazquez αυτής της υπέροχης ισπανικής πριγκίπισσας σε διάφορα στάδια της παιδικής της ηλικίας στάλθηκαν από την αυλή της Μαδρίτης στο Λεοπόλδο καθώς περίμενε στη Βιέννη για να μεγαλώσει η αρραβωνιαστικιά του. Αυτό το όμορφο κορίτσι, παντρεύτηκε τα δεκαπέντε. Γέννησε τέσσερα παιδιά και τελικά πέθανε στην ηλικία των είκοσι ενός, αφήνοντας τον Λεοπόλδο σε βαθιά θλίψη, καθώς την αγαπούσε πραγματικά.
Καταγράφηκε

Coins is history you can hold in your hands.
keyzer
Νέος
*
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 3


Προφίλ
« Απάντηση #16 στις: Απρίλιος 30, 2017, 11:29:52 μμ »

εντυπωσιακά νομίσματα και μεγέθη!
Καταγράφηκε
cat
Διαχειριστής
Πλατινένιο
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 2684



Προφίλ
« Απάντηση #17 στις: Απρίλιος 30, 2017, 11:49:27 μμ »

Thaler εσκισες παλι. Πολυ ωραια παρουσιαση φιλε και συνδεδεμενη με ιστορικα γεγονοτα.
Καταπληκτικο Μπραβο σου
Καταγράφηκε

VENCEREMOS
kostakis88
Πλατινένιο
******
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 5734


Προφίλ
« Απάντηση #18 στις: Απρίλιος 30, 2017, 11:50:59 μμ »

συγχαρητηρια για ακομα μια φορα!!τα νομισματα ειναι καταπληκτικα!και φυσικα η ιστορια και οι πληροφοριες που προσθετεις μας κανουν ακομα πιο ανυπομονους για την επομενη αναρτηση σου!!!

υγ..οι φωτο που ανεβαζεις ειναι απο τα δικα σου κερματα?

σου στελνω ενα πμ..
Καταγράφηκε

"Collecting is a hereditary disease, and I fear incurable." - Augustus Wollaston Franks
thaler
Συντονιστής
Χρυσό μέλος
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 1215


Προφίλ
« Απάντηση #19 στις: Μάιος 01, 2017, 08:53:42 πμ »

Ναι,  τα νομίσματα που παρουσιάζω είναι από  την δική μου συλλογή, όπως δηλώνει και ο τίτλος του θέματος. Επίσης οι αριθμοί καταλόγου και άλλα χαρακτηριστικά αφορούν μόνο τα συγκεκριμένα νομίσματα.
Καταγράφηκε

Coins is history you can hold in your hands.
D.Dimitris
Χρυσό μέλος
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 1447


Προφίλ
« Απάντηση #20 στις: Μάιος 01, 2017, 09:59:55 πμ »

Ωραία  νομίσματα και εξαιρετική παρουσίαση.
Καταγράφηκε
sac
Επισκέπτης
« Απάντηση #21 στις: Μάιος 01, 2017, 11:50:00 πμ »

Νομίζω ότι αξίζει να "ξεσκονίσουμε" μερικά πράγματα για την ιστορία της εποχής (που ελάχιστα τη γνωρίζουμε στην Ελλάδα)...

Ξεκινάμε με τον χάρτη της Ευρώπης μετά την Ειρήνη της Βεστφαλίας το 1648, δέκα χρόνια πριν ανέβει στον θρόνο ο Λεοπόλδος.
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d0/Europe_map_1648.PNG

Βασιλιάς στη Γαλλία ήταν ο Λουδοβίκος ΙΔ', ο "Βασιλιάς Ήλιος" (και ... πρωθυπουργός ο Μαζαρέν).
Μετά τον (Γαλλο-)Ολλανδικό Πόλεμο (1672-8) η Γαλλία είχε αναδειχτεί το ισχυρότερο κράτος της Ευρώπης.
Ο Εννεαετής Πόλεμος (ουσιαστικά όλοι εναντίον της Γαλλίας) αναδείχτηκε μια... μεγαλοπρεπής ισοπαλία.

Το επόμενο μεγάλο ζήτημα ήταν η διαδοχή του Ισπανικού Θρόνου. Ο Κάρολος Β' της Ισπανίας, τελευταίος Αψβούργος σε αυτή τη θέση, λίγο πριν ξεψυχίσει (1700) όρισε διάδοχό του τον Δούκα του Ανζού Φίλιππο, εγγονό του Λουδοβίκου ΙΔ'.

Και πάλι, λοιπόν, όλοι εναντίον των Βουρβόνων (1702-1715)!
Ο Φίλιππος αναγνωρίστηκε ως βασιλιάς της Ισπανίας, ως Φίλιππος Ε', αλλά η Ισπανία υποχρεώθηκε να παραδόσει τις Ισπανικές Κάτω Χώρες (περίπου το σημερινό Βέλγιο), το Δουκάτο του Μιλάνου και τη Σαρδηνία στους Αψβούργους της Αυστρίας, το Γιβραλτάρ και τη Μινόρκα στη Βρετανία και το Βασίλειο της Σικελίας στο Δουκάτο της Σαβοϊας.

Στα ανατολικά, βέβαια, τα πράγματα ήταν πολύ πιο εύκολα για τον Λεοπόλδο...

Συμπληρωματικά, ο Ευγένιος της Σαβοϊας έπαιξε τον σημαντικότερο ρόλο σε όλα αυτά. https://en.wikipedia.org/wiki/Prince_Eugene_of_Savoy
« Τελευταία τροποποίηση: Μάιος 01, 2017, 12:04:27 μμ από sac » Καταγράφηκε
thaler
Συντονιστής
Χρυσό μέλος
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 1215


Προφίλ
« Απάντηση #22 στις: Μάιος 01, 2017, 12:12:48 μμ »

Συγχαρητήρια. Με τέτοιες παρουσιάσεις τα νομίσματα αποκτούν την πραγματική τους αξία μέσα στο χώρο - χρόνο.
Καταγράφηκε

Coins is history you can hold in your hands.
sac
Επισκέπτης
« Απάντηση #23 στις: Μάιος 01, 2017, 01:12:38 μμ »

Μα... τα συγχαρητήρια σ' εσένα πάνε.
(Εγώ "τακτοποίησα" λίγο το ντεκόρ.) :-))
Καταγράφηκε
thaler
Συντονιστής
Χρυσό μέλος
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 1215


Προφίλ
« Απάντηση #24 στις: Μάιος 01, 2017, 04:05:55 μμ »

Εγώ θα έλεγα συγχαρητήρια σε όλους όσους συμβάλουν με τις πληροφορίες τους. Βοηθάει να αποκτήσουμε μια πιο σφαιρική εικόνα για την εποχή του κάθε νομίσματος. Ξέροντας αυτές τις πληροφορίες, νομίζω πως βλέπουμε αλλιώς τα συγκεκριμένα νομίσματα. Έτσι, όποιος μπορεί, ας βοηθήσει.
Καταγράφηκε

Coins is history you can hold in your hands.
thaler
Συντονιστής
Χρυσό μέλος
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 1215


Προφίλ
« Απάντηση #25 στις: Μάιος 02, 2017, 11:04:26 μμ »




1773 Silver ducaton or "Silver rider"
Διάμετρος: 42mm
Βάρος: 32,35 gr
Βιβλιογραφία: CNM nr.: 2.49.58.  Delm. nr.: 1028.   HPM nr.: 46. 
Μπροστά: έφιππος ιππότης που καλπάζει προς επίθεση, κάτω από το άλογο ο θυρεός της συγκεκριμένης επαρχίας - κρατιδίου, με την επιγραφή στα Λατινικά:
 MON: NOV: ARG: PRO: CON  FŒ: BELG: COM: ZEL •
(MON[eta] NOV[a] ARG[ent] PRO[vinciarum] CONFOE[deratorum] BELG[iae] COM[itatus] ZEL[andia])
  (Μετάφραση - [δική μου]: Νέο ασημένιο νόμισμα της Επαρχίας της Βελγικής Συνομοσπονδίας Zeeland)
 (Αγγλικά [όπως το βρήκα στο internet]: New Silver Coin of Confederated Belgica, county Zeeland)
Πίσω: Κοινός θυρεός των ενωμένων Κάτω Χωρών με την επιγραφή: 
CONCORDIA RES PARVAE CRESCUNT
(Μετάφραση [δική μου]: Με την ενότητα τα μικρά πράγματα μεγαλώνουν).
Αγγλικά [όπως το βρήκα στο internet]: Through unity little things grow

Γειά σας φίλοι μου και πάλι.
Σήμερα θα σας παρουσιάσω ένα πολύ όμορφο νόμισμα, ένα ασημένιο δουκάτο των Κάτω Χωρών (δεν λέω Ολλανδία γιατί η Ολλανδία ήταν ένα από τα 7 κρατίδια-επαρχίες, το οποίο αργότερα, το 1815, δάνεισε το όνομά του σε όλο το κράτος) και συγκεκριμένα του κρατιδίου Zeeland.  Το δουκάτο αυτό είναι πιο γνωστό και ως "Silver Rider"
Το 1659 τα ολλανδικά κράτη ξεκίνησαν την παραγωγή του ducaton ή αλλιώς  "ασημένιου ιππότη" (silver rider), έφιππος ιππότης. Τα νομίσματα αυτά ζύγιζαν 32.779 γραμμάρια 0.941 ασήμι και είχαν στην πίσω όψη το στέμμα (θυρεός) των  Ηνωμένων Κάτω Χωρών, και στην μπροστινή όψη έναν έφιππο ιππότη και μία ασπίδα κάτω από τον ιππότη με το θυρεό του κάθε κρατιδίου - επαρχίας της κοπής. Τα δουκάτα των ιππέων κόπηκαν μέχρι το 1798.
Ως εμπορικό νόμισμα, ο γνωστός σχεδιασμός του silver rider το βοήθησε να ανταγωνιστεί τα πασίγνωστα παγκόσμια νομίσματα όπως το ισπανικό δολάριο. Η αξία του ήταν ίση με 60 stuivers.
Η Δημοκρατία των Επτά Ηνωμένων Κάτω Χωρών (ή "των Επτά Ηνωμένων επαρχιών") (Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden ή Ηνωμένες επαρχίες, συνοπτικά, (Foederatae Belgii Provinciae ή Belgica Foederata στα Λατινικά). Η ένωση αυτή των επτά επαρχιών συνιστούσε  μια ευρωπαϊκή δημοκρατία μεταξύ 1581 και 1795, περίπου στην ίδια τοποθεσία με το σύγχρονο Βασίλειο των Κάτω Χωρών, το οποίο είναι το διάδοχο κράτος.

Η ευρύτερη περιοχή της σημερινής Ολλανδίας, μαζί με το σημερινό Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και όμορα εδάφη, αναφέρεται ως μέρος των Δεκαεπτά Επαρχιών των Κάτω Χωρών, κατά τη βασιλεία του Καρόλου του Ε΄, Άγιου Ρωμαίου Αυτοκράτορα και βασιλιά της Ισπανίας κατά τον 16ο αιώνα. Το 1568 είναι η αρχή του ογδοηκονταετούς πολέμου μεταξύ των επαρχιών αυτών και της Ισπανίας για τα κυριαρχικά δικαιώματα σε αυτές. Το 1579, το βόρειο τμήμα των δεκαεπτά επαρχιών σχημάτισε την Ένωση της Ουτρέχτης, η οποία ουσιαστικά αποτέλεσε μία συμφωνία αλληλοϋποστήριξης μεταξύ τους στην άμυνα απέναντι στον ισπανικό στρατό. Η Ένωση της Ουτρέχτης αναφέρεται και ως το πρώτο ιστορικό σημείο εμφάνισης των Κάτω Χωρών ως ξεχωριστή θεσμική οντότητα. Το 1581 οι βόρειες επαρχίες υιοθέτησαν τη Δήλωση της Άρνησης, με την οποία διακήρυξαν την ανεξαρτησία τους και αποκήρυξαν τον Φίλιππο τον Β΄ της Ισπανίας. Ο αγώνας των Ολλανδών ενάντια στους Ισπανούς επηρέασε τη βασίλισσα Ελισάβετ η Α΄ της Αγγλίας, η οποία το 1585 υπέγραψε συνθήκη μαζί τους με την υπόσχεση αποστολής στρατού για την υποστήριξή τους στον πόλεμο για την ανεξαρτησία τους. Το Δεκέμβριο του ίδιου έτους, σχεδόν 7.500 στρατιώτες έφτασαν στην Ολλανδία από την Αγγλία κάτω από τις διαταγές του Ρόμπερτ Ντάντλεϊ, πρώτου κόμη του Λέστερ. Ο αγγλικός στρατός όμως αναλώθηκε σε ανώφελες εκστρατείες στην ευρύτερη περιοχή, χωρίς να έχει κάποιο ουσιαστικό αντίκτυπο στην ολλανδική εξέγερση. Ο Ντάντλεϊ επέστρεψε το 1586 στην Ολλανδία με στρατό, αλλά ούτε και τότε συνεισέφερε σε κάποιο σημαντικό αποτέλεσμα. Ο Φίλιππος ο Β΄ της Ισπανίας, γιος του Καρόλου του Ε΄, δεν ήταν διατεθειμένος να παραδώσει τις Κάτω Χώρες και ο πόλεμος συνεχίστηκε μέχρι και το 1648, όταν ο βασιλιάς Φίλιππος ο Δ΄ τελικά αναγνώρισε την ανεξαρτησία των επτά βορειοδυτικών επαρχιών της περιοχής με τη συνθήκη ειρήνης του Μίνστερ. Τμήματα των νότιων επαρχιών παρέμειναν στην κατοχή των Ολλανδών και έτσι αποτέλεσαν και αυτά μέρος του νέου ανεξάρτητου κράτους.
Καταγράφηκε

Coins is history you can hold in your hands.
cat
Διαχειριστής
Πλατινένιο
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 2684



Προφίλ
« Απάντηση #26 στις: Μάιος 02, 2017, 11:47:28 μμ »

Αλλη μια εντυπωσιακη παρουσιαση. Σ ευχαριστουμε φιλε!!!!!!!!
Καταγράφηκε

VENCEREMOS
sac
Επισκέπτης
« Απάντηση #27 στις: Μάιος 03, 2017, 08:34:42 πμ »

Καταρχήν να σχολιάσω ότι είναι πολύ όμορφο το νόμισμα (υποκειμενικό αυτό). :-))

Πολύ σωστά αναφέρεις ότι το επίσημο όνομα της "Ολλανδίας" είναι Κάτω Χώρες (Koninkrijk der Nederlanden). Ένα άλλο "κουφό" είναι ότι οι Άγγλοι αποκαλούν τους "Κατοχωρίτες" Dutch, λέξη που οι Γερμανοί χρησιμοποιούν για τον εαυτό τους. :-)

Σχετικά με τον Αυτοκράτορα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας (του Γερμανικού Έθνους). Η αγγλική έκφραση "Holy Roman Emperor", αν αποδοθεί στα ελληνικά, θα γίνει "Αγιορωμαιοαυτοκράτορας". Δηλαδή, είναι μια έκφραση που στέκει μόνο στα αγγλικά. Στα γερμανικά είναι Römisch-deutscher Kaiser και στα λατινικά Romanorum Imperator. Στα ελληνικά, αν θέλουμε να το απλοποιήσουμε, θα πρέπει να τον πούμε Γερμανορωμαίο Αυτοκράτορα και όχι Άγιο Ρωμαίο Αυτοκράτορα.
(Οι δικές σου μεταφράσεις είναι καλύτερες από αυτές που βρίσκεις στα αγγλικά. :-)))))))))))))) )

Ο αγώνας των Ολλανδών ενάντια στους Ισπανούς επηρέασε τη βασίλισσα Ελισάβετ η Α΄ της Αγγλίας,
Η Ελισάβετ Α', ανάμεσα στα άλλα, είχε στόχο να βγάλει την Αγγλία από την (σχετική) απομόνωσή της και να την κάνει ευρωπαϊκή δύναμη (και αργότερα υπερδύναμη). Προσπάθησε να "εμπλακεί" σε πολλά ευρωπαϊκά ζητήματα, κάποιες φορές (όπως στη συγκεκριμένη) περισσότερο συμβολικά...

Εχμμμ... να το γράψω και αυτό; Ας το γράψω:
Ελισάβετ η Α΄
Το άρθρο δεν χρειάζεται στη γραφή, μόνο στην ανάγνωση. :-)))

Και εις ανώτερα (τάληρα)!!!

Καταγράφηκε
thaler
Συντονιστής
Χρυσό μέλος
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 1215


Προφίλ
« Απάντηση #28 στις: Μάιος 03, 2017, 11:47:24 πμ »

Πού σωστές όλες οι παρατηρήσεις σου.

Νομίζω πως η καλύτερη μετάφραση στα Ελληνικά είναι "Αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας". Τα άλλα μου ακούγονται λίγο παράξενα.

Το ότι οι Άγγλοι αποκαλούν τους Ολλανδούς "Dutch", φανερώνει την κοινή καταγωγή των Ολλανδών και των Γερμανών. Και οι δύο λαοί έχουν κοινή καταγωγή, άλλωστε τα σημερινά ολλανδικά κατάγονται από τα αρχαία Φραγκικά, τα οποία είναι μία διάλεκτος της αρχαίας γερμανικής γλώσσας. Προσέξτε τώρα: Οι Γερμανοί αυτοπροσδιορίζονται ως Deutscher και ονομάζουν τη χώρα τους Γερμανία Deutschland. Το εθνωνύμιο Γερμανοί αφορά αποκλειστικά τους αρχαίους Γερμανούς, των οποίων απόγονοι είναι και άλλα έθνη, όπως π.χ. οι Ολλανδοί, οι Δανοί, οι Σουηδοί, Οι Νορβηγοί, οι Αυστριακοί, οι Άγγλοι και εν μέρει οι Βέλγοι, οι Ελβετοί και οι Φινλανδοί. Πού σωστά εμείς οι Έλληνες αποκαλούμε τους Γερμανούς έτσι, καθώς η λέξη Deutscher, Deutschland και deutsch προέρχονται από τη λέξη Τεύτονες, οι οποίοι ήταν ένα μόνο από τα πολλά Γερμανικά φύλα.
Καταγράφηκε

Coins is history you can hold in your hands.
sac
Επισκέπτης
« Απάντηση #29 στις: Μάιος 03, 2017, 12:11:19 μμ »

Νομίζω πως η καλύτερη μετάφραση στα Ελληνικά είναι "Αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας".
Αυτό είναι το σωστό, απλώς πρόσθεσα μερικούς "αυτοσχεδιασμούς". :-)

Για τα υπόλοιπα που αναφέρεις, γενικά συμφωνώ, αλλά λέω να μην τα πιάσουμε, γιατί κάνουν "τζιζζζζζ"... Θα φτάσει οι συζήτηση, αν τα γαϊδούρια είναι οι μόνοι γνήσιοι Κύπριοι...

Καθαρά φιλολογικά... ίσως η λέξη "Τεύτονες" είναι πιο ακριβής, όπως λες. Εγώ πάντως έχω προτείνει τις λέξεις "Δεύτσοι" και "Δευτσία". :-))))))))))))))))))))))))))))))

(Deutsch είναι το "εθνωνύμιο", σε όλα τα γένη και σε όλους τους αριθμούς. Ας πούμε ότι είναι άκλιτο. Deutsche και Deutscher είναι επίθετα σε διάφορες πτώσεις.) Το διαγράφω γιατί θα μπλέξουμε με τη σύνταξη της κάθε γλώσσας.
« Τελευταία τροποποίηση: Μάιος 03, 2017, 12:25:01 μμ από sac » Καταγράφηκε
Σελίδες: 1 [2] 3 4 ... 40
  Εκτύπωση  
 
Μεταπήδηση σε:  

advertisement

Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines | Theme Sus By CeeMoo
Cookies preferences