Γειά σας,
Θα σας παρουσιάσω κάποια από τα νομίαματα της συλλογής μου.
Θα ξεκινήσω με ένα από τα πιο εντυπωσιακά τάληρα (για την ακρίβεια είναι ολόκληρη σειρά) που έχουν κοπεί. Έχω δεί πάνω από 50 διαφορετικές παραλλαγές του νομίσματος, διαφόρων περιόδων. Υπάρχουν συλλέκτες που συλλέγουν μόνο το συγκεκριμένο τάληρο, σε όλες του τις παραλλαγές. Πρόκειται για ένα τάληρο από το Γερμανικό κρατίδιο Braunschweig Lüneburg Calenberg-Hannover (υπάρχουν αλλάγές στο όνομα του κρατιδίου καθώς κατά καιρούς ενοποιούνταν ή χωρίζονταν από γειτονικά κράτη-πόλεις), έτους 1637. Το θέμα του είναι ο "άγριος άνθρωπος" για τον οποίο μπορείτε να διαβάσετε στη συνέχεια.
Πληροφορίες για το νόμισμα:
Weight: 28,45
ALLES MIT BEDACHT (=Everything with consideration)
Ο άγριος άνθρωπος
Η ιστορία των νομισμάτων τύπου "Wildman" (Vilda Hiya) είναι συναρπαστική και αξίζει να τη δούμε. Είναι μάλλον ένα από τα πιο ενδιαφέροντα σύμβολα στη νομισματική. Τα νομίσματα με αυτό το σύμβολο κόπηκαν από τα μέσα της δεκαετίας του 1500 έως τις αρχές του 19ου αιώνα και το σύμβολο εμφανίζεται κυρίως στο Γερμανικό κράτος Brunswick-Luneburg -Wolfenbuttel.
Ποιος είναι αυτός ο φημισμένος άγριος άνθρωπος; Ο άγριος άνθρωπος είναι μια μυθική μορφή που εμφανίζεται στο έργο τέχνης και τη λογοτεχνία της μεσαιωνικής Ευρώπης. Είναι συγκρίσιμος με τον σάτυρο ή την faun στην κλασσική μυθολογία και τον Σίλντα, τον ρωμαϊκό θεό των δασών.
Ο Wildman εμφανίζεται συνήθως με ένα ξεριζωμένο έλατο, αλλά μπορεί να εμφανιστεί με σημάδια του ζωδιακού κύκλου, να στηρίξει μια ασπίδα με άλλο Wildman και να κρατήσει ακόμη και ένα κερί. Η πηγή του Wildman φαίνεται να βασίζεται σε ένα μυθολογικό χαρακτήρα που υποτίθεται ότι έζησε στα βουνά Harz κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα. Το σύμβολο έχει ένα άλλο φιλοσοφικό νόημα που συνάγει ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν κάποιους από τους "άγριους" μέσα τους και παρόλο που αυτή η πλευρά της ανθρωπότητας ήταν υπεύθυνη για δημιουργικές δραστηριότητες, Ο "Wildman" έπρεπε να ελεγχθεί για να αποφύγει τη σκοτεινότερη πλευρά του. Η ιδέα είναι σε μεγάλο βαθμό μέρος των σκέψεων του Γερμανικού φιλόσοφου Nietzche (ανάγνωση του uberman).
Το καθοριστικό χαρακτηριστικό του άγριου ανθρώπου είναι η άγρια φύση του - καμία έκπληξη εκεί. Ξεκινώντας από τον 12ο αιώνα, απεικονίζεται με συνέπεια ότι καλύπτεται με τα μαλλιά. Εικόνες άγριων ανδρών εμφανίζονται στους σκαλισμένες και ζωγραφισμένες οροφές μεσαιωνικών κτιρίων, (π.χ. στον καθεδρικό ναό του Καντέρμπουρι). Η εικόνα του άγριου ανθρώπου επέζησε για να εμφανιστεί ως υποστηρικτής των εραλδικών οικόσημων, ειδικά στη Γερμανία, μέχρι τον 16ο αιώνα. Οι αναγεννησιακοί χαράκτες στη Γερμανία και την Ιταλία ήταν ιδιαίτερα ευχαριστημένοι με τους άγριους άνδρες, τις άγριες γυναίκες και τις άγριες οικογένειες, με παραδείγματα από τους Martin Schongauer και Albrecht Dürer μεταξύ άλλων.
Τις πληροφορίες τις άντλησα μετά από σχετική έρευνα στο internet.
Ελπίζω να κέντρισα το ενδιαφέρον σας.