Καμία παρεξήγηση και συγγνώμη αν παρεξηγήθηκε ο δικός μου τόνος, ο οποίος μπορεί να φαινόταν αυστηρός, στόχευε όμως αλλού.
Το ζήτημα είναι το εξής: Αν κάτι εμπίπτει στα militaria είναι γιατί είχε στρατιωτική χρήση ή τέλος πάντων κάτω από κάποιες εξαιρέσεις μπορεί να πρόκειται για ένα προσωπικό αντικείμενο που φέρονταν από κάποιον στρατιωτικό και για κάποιο λόγο μπορεί να προκαλεί ένα ενδιαφέρον σε ένα συλλέκτη του είδους. Για τα μεν πρώτα υπάρχουν πολύ συγκεκριμένα υποδείγματα, με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά γνωρίσματα, για τα δε υπόλοιπα χρειάζονται ορισμένες αποδείξεις.
Οι ιστορίες που συνοδεύουν τα militaria χρειάζονται ακριβώς αυτές τις πάρα πολύ συγκεκριμένες αποδείξεις, αν θεωρείται ότι ανεβάζουν την αξία των αντικειμένων.
Αλλιώς το αντικείμενο πρέπει "να μιλάει από μόνο του" και είναι αυτό που είναι, τίποτε λιγότερο, τίποτε περισσότερο.
Όπως έγραψα και παραπάνω, δε θεωρώ ότι η πρόθεση όσων έγραψαν σχετικά είναι να ανεβάσουν την αξία της καρφίτσας, οι "ιστορίες" όμως μπορεί να κάνουν γενικά ακριβώς αυτό. Τρία γρήγορα παραδείγματα που μου έρχονται στο μυαλό:
Όταν πρωτοεμφανίστηκαν πριν από κάποια χρόνια σε χαμηλές τιμές στην Ελλάδα κάποιοι πλαστοί Βρετανικοί κόκκινοι μπερέδες αλεξιπτωτιστών (οι τιμές κυμαίνονται μεταξύ 800-1300 ευρώ) η ιστορία ήταν ότι ήταν αυθεντικοί και βρέθηκαν σε αποθήκη στην Αθήνα.
Δεύτερη ιστορία, πρόσφατα σχετικά στο Στέκι, όπου εμφανίστηκαν κάποιες Βουλγάρικες μαϊμούδες, που δήθεν βρέθηκαν στον αχυρώνα ενός παππού.
Τρίτη ιστορία από εδώ, πριν από κάποια χρόνια ανέβηκε για εκτίμηση ένα ξίφος σε μέτρια προς κακή κατάσταση και όταν ο άνθρωπος που το ανέβασε θεώρησε ότι ρίχναμε την τιμή, είπε ότι με αυτό "αφαιρέθηκαν ζωές Τούρκων και Βουλγάρων", κάτι που ως προς το αντικείμενο ήταν απλά λόγια.
Και εξηγούμαι γιατί έγραψα όσα έγραψα παραπάνω, επαναλαμβάνοντας ότι δεν το έκανα για να "προσάψω κατηγορίες". Απλά θέλω να βάλω τη σκέψη μας για τα militaria και τις "ιστορίες" ή "σενάρια" σε κάποια βάση και να μη δημιουργούμε "σχολή" με αυτόν τον τρόπο σκέψης, ακόμη κι αν η πρόθεση είναι καλή, όπως συμβαίνει εδώ.
Ας "μιλήσει" το αντικείμενο πρώτα και μετά όσες αποδείξεις υπάρχουν. Γι αυτό επισήμανα και το πώς γίνεται η συζήτηση σχετικά με τα νομίσματα, οι γνώσεις μου στα οποία είναι σχεδόν μηδενικές. Εκεί το εξαντλείτε... και καλά κάνετε και σας ζηλεύω, χωρίς "ιστορίες"...