λοιπον πρωτα απ ολα να ξεκαθαρισω οτι δε μιλησα απαξιωτικα για για τον Σωκρατη αλα για το νομισμα και παρακατω θα αναπτυξω τα επιχειρηματα μου προσπαθωντας να στιριξω την αποψη μου!
Πρωτον. Το πεντολιρο που λετε δεν ειναι πεντολιρο αλα 50 λιρες
Δυτερον. δεν ειναι ουτε 50 λιρες γιατι δεν το γραφει πουθενα
Τριτον. δεν ειναι επισημη κοπη της κυπριακης δημοκρατιας γιατι δεν φερει τα εμβληματα της κυπριακης δημοκρατιας παρα το εμβλημα της αρχιεπισκοπης κυπρου!
Τεταρτον. δεν ειναι καν νομισμα ειναι μεταλιο!
Πεμπτον. προσοχη γιατι κυκλοφορουν πολλα ψευτικα.
Τυπικο παραδειγμα συγχισεως μεταξυ μεταλιου και νομισματος αποτελουν τα χρυσα και ασημενια μεταλια του αρχιεπισκοπου Μακαριου, που οι ελληνες συλλεκτες επιμενουν να τοποθετουν στις συλλογες τους. Αλα αυτα φερουν την επιγραφη ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΜΑΚΑΡΙΟΣ Γ΄ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ και πουθενα δεν αναγραφουν την επισημη ονομασια του κυπριακου κρατουσ που ειναι ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ο δηκεφαλος αητος της πισω οψεως τους ειναι το εμβλημα τη αρχιεπισκοπης της Κυπρου ενω εμβλημα της Κυπριακης δημοκρατιας ειναι η μεσα σε στεφανι τριγωνικη ασπιδα με το περιστερι της Ειρινης και τη χρονολογια 1960, δεν φερουν ενδειξη ονομαστικης αξιας παρ ολο που, αγνωστο πως τα χρυσα βαφτηστικαν 3, 6 και 50 λιρες. φυσικα κανενας σοβαρος διεθνης καταλογος δεν τα αναφερει.
Το παραπανω κειμενο αντεγραψα απο το βιβλιο του νομισματολογου Αναστασιου Τζαμαλη ΤΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ 1184-1976
Διαβαζοντα τις τελευταιες λεξεις ανοιξα τον krause και διαπιστωσα πως οντως δεν τα αναφερει!
Αν καποιος απο εσας αποφασισει καποια στιγμη να επαναπροσδιοριστει σαν συλλεκτης νομισματων θα του προτεινα να διαβασει το παραπανω βιβλιο του Τζαμαλη και ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΔΡΑΧΜΗΣ ΤΟΥ Ν. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ εγω με αυτους προσδιοριστηκα συλλεκτικα αν και ο δευτερος δεν ετρεφε και μεγαλη αγαπη προς την αδυναμια μου την καποδιστριακη περιοδο!
τωρα αν εσεις γουσταρετε να μαζευετε γιαλιστερα πραματα και οχι ουσια εμενα αυτο καθολου δε με χαλαει οσο λιγοτεροι στον καποδιστρια και τον οθωνα τοσο καλυτερα
Γιωργο την ιδια αποψη εχω και για τα ελληνικα αναμνηστικα, η συλλογη μου 1954-2000 περιλαμβανε ολα τα νομισματα κανονικης κυκλοφοριας σε BU συν ποικιλιες και σφαλματα, και δεν συμπεριλαμβανει κανενα αναμνηστικο!
Επισης αν βρω το χρυσο του επους του 40 που λες ασφαλως και θα το πουλησω οσο πιο ακριβα μπορω (ξεροντας πως υπαρχουν αρκετα κοροιδα που το θελουν) για να παρω οσο περισσοτερα νομισματα!
Επισης γιωργο μου μην κατοιγορεις αυτους που τρεχουν να μοσχοπουλησουν αλωστε εσυ εισαι αυτος που οτι κερδιζεις στο ebay το βαζεις προ πωληση στα ελληνικα σαιτ σε πολυ υψηλοτερη τιμη!
τελος παιδια μου μαζεψτετε οτι θελετε εγω δε θελω να επηρεασω κανεναν σας τα λεω γιατι και εμενα μου τα ειπαν αλλοι και καλο ειναι να ακουγονται ολες οι αποψεις.