Ευχαριστώ κε Αρβανιτίδης και Helios για τα περαιτέρω σχόλια. Παραθέτω μια ακόμη φωτογραφία που αποτελεί μεγένθυση του τμήματος που εξετάζουμε. Στο κέντρο του πάνω κύκλου θα βρισκόταν το σπάσιμο της γραμμης: της πρώτης κυματοειδούς (κατά Helios) ή της δεύτερης γραμμής (κατά τον κο Αρβανιτίδη, εάν μετρήσουμε και την κάθετη γραμμή). Και όπως μπορείτε να δείτε το σπάσιμο είναι ουσιαστικά εκεί - απλά λόγω της κακής εκτύπωσης, η γραμμή είναι σχεδόν συνεχής.
Το δεύτερο κυκλάκι το έβαλα στη θέση που κανονικά βρίσκεται το κάτω μέρος του μαίανδρου που βρίσκουμε στις σωστές εκτυπώσεις. Εδώ λείπει τελείως.
Τέλος, οι κουκίδες (τελείες) που βρίσκονται μεταξύ των κυματοειδών γραμμών έχουν σχηματίσει το κυψελοειδές μοτίβο που ανέφερε ο heretic77.
Σ΄ευχαριστώ Helios για την πρόσθετη επισήμανση ότι μπορεί κανείς να βρει πλαστά με το σπάσιμο στη γραμμή. Έψαξα πολύ για το βιβλίο του Ure αλλά δεν υπάρχει πουθενά - και είναι και πρόσφατο. Όπως ανέφερα και στο πρώτο μήνυμά μου, μέχρι να εξοικειωθώ με το χαρτί με απασχολούν πιο μοντέρνες πλαστογραφίες (πχ αποκόμματα του 1961) και θα ήθελα να είχα (αν υπάρχει) μια μέθοδο διάκρισης που δεν εξαρτάται από το χαρτί. Έχω ένα κομμάτι που θα μπορούσε να είναι Παρισινό του 1861 ή απόκομμα του 1961 και δυστυχώς η απειρία μου με το χαρτί δε μου επιτρέπει να δώσω απάντηση. Ίσως το ανεβάσω λίγο αργότερα για γνώμες.
Λόγω της άφθονης μελάνωσης αρκετών φύλλων διαφόρων περιόδων, κυρίως των αθηναϊκων εκτυπώσεων, πολλά γραμματόσημα εμφανίζουν παχύτερες γραμμές σχεδίου και επιγραφών, καθώς και πολλά και διάφορα άλλα χαρακτηριστικά κακέκτυπου που πολλες φορές δημιουργούν απορίες σε νέους συλλέκτες.
'Αλλες παλι φορές, είναι η ελλιπής μελάνωση που δημιουργεί τα δικά της "περίεργα" που μπορούν να μπερδέψουν τον νέο συλλέκτη.
Στην περίπτωση του γραμματοσήμου σου δέν χρειάζεται να ανησυχείς καθόλου. Το γραμματόσημο σου είναι γνήσιο.
Η μοναδικός δρόμος που θα σε βοηθήσει πραγματικά στην ΜΚΕ, εαν πραγματικά θέλεις να μάθεις 5 πράγματα για αυτές, είναι το πολύ και σωστό διάβασμα εξειδικευμένων εργασιών και η μελέτη των χαρακτηριστικών των γραμματοσήμων για χρόνια επάνω στα ίδια τα γραμματόσημα, κατα προτίμηση υπο την κοντινή επιβλεψη κάποιου που ήδη γνωρίζει, τουλάχιστον στο πρώτο διάστημα της μελέτης σου.
Μιάς και αναφέρεσαι στα πλαστά, για να μάθεις να ξεχωρίζεις τα πλαστά θα πρέπει πρώτα να ξέρεις πως δείχνουν τα γνήσια καθώς και τις αμέτρητες και διαφόρων ειδών ιδιαιτερότητες τους.
Πάντως, καλό να γνωρίζεις πως τα περισσότερο "επικινδυνα" πλαστα της ΜΚΕ (προσωπικά θεωρω τα μονόλεπτα του Sperati) είναι φουλ συλλεκτικά και περιζήτητα.
Στην περίπτωση των αποκομμάτων της σειράς του 1961, το υδατόσημο στέμμα που αυτά φέρουν τα προδίδει άμεσα, αφου οι ΜΚΕ δεν φέρουν υδατόσημο. Εξέτασε το γραμματόσημο κόντρα σε πηγή φωτός. Εαν διακρίνεις υδατόσημο (η ίχνη αυτου) τότε πιθανότατα πρόκειται για απόκομμα της σειράς του 1961. Εναλλακτικά, δημοσίευσε το γραμματόσημο εδώ.
Ξεκίνησα πρόσφατα ενα προσωπικό ιστολόγιο οπου -εκτός των άλλων- έχω σκοπό να δημοσιεύσω αρκετά πράγματα σχετικά με την κατάταξη της ΜΚΕ. Ο πρόλογος και η εισαγωγή της κατάταξης της ΜΚΕ έχουν ήδη δημοσιευτεί και σε λίγο καιρό θα προχωρήσω σε οδηγίες για συγκεκριμένες αξίες. Παράλληλα, θα δημοσιεύω αρκετά άλλα θέματα που αφορούν την ΜΚΕ και το ελληνικό γραμματόσημο. Σε καλώ να το παρακολουθήσεις, όπως και οποιονδήποτε άλλον ενδιαφέρεται.
https://xartomoutro.wordpress.com/Νίκος