Είναι τελικά επένδυση ο Χρυσός; Μπορει η ολη κουβεντα να προερχεται εσφαλμενα απο αυτην την λεξη
επενδυση που εχει χρησιμοποιηθει στον τιτλο του θεματος ....
Εγω προσωπικα ποτε εως τωρα, δεν θεωρησα την κατοχη
φυσικου χρυσου ως
επενδυση ..
Η λεξη που χρησιμοποιω για την οποια
αποταμιευση εχω αποφασισει να κανω απο
μονος μουσε χρυσο ειναι μια
ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ των χρηματων μου Παρακατω θα προσπαθησω να εξηγησω το γιατι ....
Αυτή την εποχή που το χρηματοπιστωτικό οικοδόμημα της χώρας, αλλά και παγκόσμια, ταλανίζεται από την
αβεβαιότητα για το αύριο, την επί θύραις πτώχευση της χώρας και την τύχη των καταθέσεων του κοσμάκη στις κλυδωνιζόμενες τράπεζες, έχει επιστρέψει και πάλι το ενδιαφέρον του κοινού για τα πολύτιμα μέταλλα και το ρόλο τους σε περιόδους κρίσης.
Τούτο βέβαια, εστιάζεται κυρίως στο χρυσό κα τον άργυρο μιας και αυτά υπήρξαν για χιλιετίες το μοναδικό χρήμα και αποθετήριο αξίας και μόνο μετά το Β' παγκόσμιο πόλεμο, με την επικράτηση του δολλαρίου ΗΠΑ, πέρασαν στο νομισματικό παρασκήνιο. Αλλά, όπως είναι γνωστό σε όσους έχουν μελετήσει την Αυστριακή οικονομική σκέψη και θεωρία η κατάργηση του κανόνα χρυσού αντί να λύσει το πρόβλημα των εμπορικών και οικονομικών κύκλων, τελικά το επέτεινε ακόμα περισσότερο, με αποτέλεσμα τη δημιουργία της φούσκας των χρηματιστηρίων, της γής, και τελικά των κρατικών χρεών (sovereign debt) που απλώνεται σαν καρκίνος σε όλο τον κόσμο.
Μέσα σε αυτό το οικονομικό περιβάλλον αβεβαιότητας, αρχισε και πάλι να διαφαίνεται η αξία και η λάμψη του χρυσού. Πολλοί λοιπόν, οπως και εγω προσωπικα προβληματιζομαστε -εύλογα- εάν είναι "καλή επένδυση" σήμερα ο χρυσός και πότε θα πρέπει -ίσως- να αγοράσουμε.
Εδώ είναι ιδιαίτερα χρήσιμο να δεί κανείς την πορεία της τιμής του χρυσού (σε US$) μέσα στην τελευταία δεκαετία για να αντιληφθεί το μέγεθος της κατάρευσης των εθνικών (fiat) νομισμάτων όλων των χωρών, πρωτοστατούντος πάντοτε του δολλαρίου ΗΠΑ σαν το κύριο αποθεματικό νόμισμα που επιβλήθηκε μεταπολεμικά.
Αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι ότι η αξία του χρυσού (ως ενδογενής - intrinsic value) δεν έχει μεταβληθεί. Αυτό που μεταβάλλεται είναι η αξία όλων των φιατ νομισμάτων έναντι του χρυσού. Συνεπώς από τη στιγμή που άρχισε να απελευθερώνεται η τιμή του χρυσού απο τις παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών, η πορεία της τιμής του μετάλλου είναι συνεχώς ανοδική.
Η απάντηση λοιπόν στα παραπάνω ερωτήματα έρχεται εύκολα .•
Η αγορά χρυσού δεν αποτελεί επένδυση. Όπως δεν είναι επένδυση μια ασφάλεια ζωής ή μια ασφάλεια πυρός ενός σπιτιού. Η κατοχή χρυσού είναι εξασφάλιση των κόπων και αποταμιεύσεων μιας ζωής, όταν επικρέμεται ο κίνδυνος της κατάρρευσης τραπεζών ή οικονομιών των χωρών.
•Με αυτό κατά νου, το πότε ακριβώς θα τοποθετηθούμε στο χρυσό δεν είναι το ζητούμενο, αλλά το
να τοποθετηθούμε έγκαιρα πριν την χρηματοπιστωτική κατάρρευση είναι που έχει σημασία. Εάν βέβαια κάποιος είχε την
προνοητικότητα πριν από 10, ή 5 ή και ακόμα κι ένα χρόνο πίσω, να μετατρέψει τα χαρτονομίσματά του σε χρυσό, σήμερα θα είχε διασφαλίσει
την αγοραστική τους αξία. Ποτέ όμως δεν είναι αργά για κάτι τέτοιο, εφόσον -πάντα- δεν θα έχει αρχίσει η ομαδική και μαζική "μετανάστευση" προς τα πολύτιμα μέταλλα, πράγμα που -όταν αρχίσει- θα οδηγήσει τις τιμές σε δυσθεώρητα ύψη!
Πού θα φθάσει η τιμή του χρυσού; Κανείς δεν μπορεί να πεί με σιγουριά.Σημασία έχει η εξασφάλιση των αποταμιεύσεών μας και αυτο πρεπει να γιναι ΤΩΡΑ! Και προς θεου να μην παρεξηγηθω απο κανεναν εκφραζω με αυτα που γραφω
καθαρα και μονοτην
προσωπικη μου αποψη και
τιποτα παραπανω δεν προσπαθω και
ουτε
με ενδιαφερει να πεισω κανεναν για κατι .-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Και ας θεωρει ο Βασιλης ,εμενα και οσους κανουν κατι παρομοιο
"πολυ κιτς και μπαναλ.",
και ας
"ειμαστε κοροιδα και οχι συλλεκτες"και ας
"ειμαστε και για κλαματα" Ελευθερια λογου υπαρχει και ο καθενας μας γραφει αυτο που τον εκφραζει,
αρκει ομως να μην γινεται
προσβλητικος προς τους υπολοιπους .