έστω λοιπόν ότι έχουμε ένα proof νόμισμα.
απ οσο ξέρω, αν ένα τέτοιο νόμισμα βγει απ την συσκευασία του, ακόμα κ με μια δαχτυλιά χάνει μέρος της αξίας του..παύει ουσιαστικά να είναι proof...αν τα λέω σωστά, τότε δυστυχώς αυτά τα νομίσματα δεν μπορούμε να έχουμε τη χαρά να τα "νιώσουμε" λίγο στα χέρια μας...να τα αισθανθούμε τέλος πάντων...
Η ερώτηση που προκύπτει είναι η εξής: αφού τα proof δεν τα βγάζουμε ποτέ από την αρχική θήκη τους...πώς τα αξιολογεί ένας έμπορος με αγοραστικό ενδιαφέρον ή ένας οίκος πιστοποίησης??? μόνο απο τα πιστοποιητικά τους? αν τα ανοίξουν δε χάνεται η ποιοτητα proof που λέμε?
Μια ανάλογη περίπου απορία έχω και για τα ακυκλοφόρητα (unc)...μιλάω ως βαθμό ποιότητας και όχι για το αν βγήκε το αντίστοιχο νόμισμα στην κυκλοφορία.
πχ για να καταλάβετε την απορία μου: έχω πχ ένα μασούρι 2€...με τα 2€ αυτά να έχουν κυκλοφορήσει κανονικά και στην αγορά...απλά εγώ τα έχω σε μασούρι...αν βγάλω ένα απο το μασούρι για να το διαθέσω..αυτό είναι unc ή όχι?
Άλλη περίπτωση πχ ένα 2€ από blister, τριπτυχο κλπ...όπως το 2€ του 2011 που δεν βγήκε σε κυκλοφορία. Αν ανοίξω την συσκευασία και πάρω το 2€ στα χέρια να το βάλω σε ένα αλμπουμ πχ...αυτό χαρακτηρίζεται μετά UNC ως ποιότητα? (το οτι δεν κυκλοφόρησε είναι δεδομένο μιας κ δεν βγήκε)
Τι θα μου απαντούσατε για τα δύο παραδείγματα που ανέφερα, όπως κ για την περίπτωση των proof που έθεσα παραπάνω??