Λοιπον σημερα ξεκινησα (!) να μαζευω πληροφοριες απο -πρωτο χερι- σχετικα με την ιδρυση της τραπεζας Κρητης. Βρηκα σε βιβλιοθηκη αλλα οχι την κεντρικη την Βικελαια σε ενα παραρτημα της ολα τα φυλλα της κυβερνησης!
Το προβλημα ειναι οτι ειναι παρα μα παρα πολλοι τομοι! Μετα απο ανακριση του υπευθυνου βιβλιοθηκαριου τι τα θελω, για ποιο σκοπο και το -κυρηγμα- ποσο σημαντικα και σπανια ειναι να τα προσεχω, πως γυριζω τις σελιδες μην σκισω κλπ κλπ με αφησε και πηρα τους τεσσερις πρωτους τομους στο αναγνωστηριο!
Ξεκινωντας απο το ΦΕΚ 1899 που ειναι ο πρωτος ολων των τομων καταφερα ισα-ισα στο κλεισιμο της βιβλιοθηκης να τελιωσω μονον αυτον! (μου αρεσει που πηρα και τεσσερις τομους(!) Δεν μου επετρεψαν τελικα να βγαλω φωτοτυπιες καθως ειναι ευθραυστα βιβλια μου επιτραπηκε ομως να τα φωτογραφισω!
Θα σας γραψω περιλιπτικα τι περιεχουν τα Φεκ της εποχης για να παρετε μια ιδεα... Διαταγματα απο τα πεντε υπουργεια. Οικονομικων (που με ενδιαφερει ουσιαστικα) εσωτερικων, δικαιοσυνης, δημοσιων εργων/θρησκευματων/αρχαιολογικων ανασκαφων και συγκινωνιας/δημοσιας ασφαλειας.
Το δυσκολο να αντλησω τις πληροφοριες ειναι οτι ολα ειναι χρονολογικα οπως ακριβως εμπαιναν σαν θεματα στη βουλη! Δηλαδη ξεκιναει ενα θεμα για περι ανεξιθρησκεια και αμεσως μετα εχει ενα θεμα περι φορολογιας... Αυτο καταλαβαινετε οτι κανει πολυ επιπονη την ερευνα! Ορεξη υπαρχει βεβαια...
Θα σας δειξω καποια σημαντικα αποσπασπατα απο καποιες σελιδες που φωτογραφησα και ειναι καπως ενδιαφεροντα! Ελπιζω να ειναι ευκολα στην αναγνωση καθως ειναι απο φωτογραφικη 8μ.πιξελ.
Πρωτη φωτο ανακοινωνει την ιδρυση της τραπεζας Κρητης και καλει τον κοσμο να αγορασει μετοχες. Η τιμη για εκαστη μετοχη ειναι 250(!) δραχμες. Ημερομηνια
12 Ιουνιου 1899Δευτερη-τριτη φωτο δειχνει το μεταβατικο σταδιο απο τα διαφορα ξενα νομισματα στην Κρητικη δραχμη! Επισης δειχνει την ισοτιμια της δραχμης με τα ξενα νομισματα.
20 φραγκα Γαλλιας = 20δραχμες
1 λιρα Αγγλιας = 25 δραχμες
1 λιρα Τουρκιας = 22,70 δραχμες
Τεταρτη φωτο δειχνει τον νομο που υποχρεωνει την τραπεζα να ανταλαξει ταχιστα ολα τα αργυρα νομισματα για λογαριασμο του κρατους!
Αυτα για τωρα, εχω πολυ υλικο που θελει ταξινομιση ακομα και σκεφτειτε οτι ειμαι μολις στον πρωτο τομο...
Υγ: Βαγγελη δυσκολη εργασια μου εβαλες