Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Θα βρώ και άλλα να γίνει χαμός...!
Θα δούμε τι είναι το μπεζ...και μενα με διαολιζει...Α, μου ξεφυγε...το 40λεπτο μπεζ ΕΧΕΙ ΑΕ αλλά πολυυυυυ αχνο...!!!!!!!! Ανέβασα παρακάτω την όπισθεν όψη μαζί με την πρόσθια, αν και δεν φαίνεται καλά...
Νομίζω οτι το μπεζ 40λεπτο είναι του 1875-1880 έκδοση σε υποκίτρινο ή κρεμ χαρτί. Εκτύπωση με τη "μαλακή" μέθοδο, μερικές φορές επιμελημένη, αλλά τις περισσότερες φορές πολύ μελανωμένη. Πριν από την εκτύπωση έγινε καθαρισμός στις τυπογραφικές πλάκες. Το κύριο χαρακτηριστικό της έκδοσης αυτής και όλων των νεώτερων είναι το υποκίτρινο ή κρεμ χαρτί σε διάφορες ποιότητες. Οι αριθμοί ελέγχου είναι συνήθως χονδροειδείς και σε αποχρώσεις πολύ βαριές, ιδίως προς το τέλος της περιόδου. (στοιχεία από
http://hermesheads.blogspot.gr/2008/03/blog-post.html. Και ο καραμιτσ εκεί κατατείνει στον κατάλογό του)
Και γω υποψιάζομαι οτι η μπλε πάνω αριστερά είναι πιο παλιά έκδοση...πρέπει να έχω και άλλα μπλέ παλιά, και ξυρισμένα, αν και θέλει πολύ ερευνα να ταυτοποιήσει κανείς τις εκδόσεις όλες....το θέμα είναι να μην εχουν ΑΕ, αυτά τα 2 τα δικά μου έχουν...εάν δεν είχαν θα ήταν πιθανότατα κάποια πρώτη προσωρινή αθηναική έκδοση, αρκετά σπανια δηλαδή...
γμτο έχω πολλά album ανακατα όμως μέσα, σαν αταξινόμητο accumulation, και θέλει ψάξιμο το πράμα...
Και όμως salonico ΔΕΝ έχει κανένα πρασινο πεντάλεπτο αριθμό ελέγχου...γιαυτό και δεν τα σκάναρα πίσω όσα είναι στην πρώτη σάρωση...μόνο τα 5 γραμματόσημα της δευτερης σάρωσης έχουν ΑΕ, γιαυτό και τα ξανασκάναρα αυτά τα 5 ειδικά και από την όπισθεν...
Το κακό που δεν μπορώ να παραγνωρίσω, είναι οτι την έχουν μερικά την φθορά τους και δεν είναι ίσια κομμένα (η έλλειψη ολόισιας κοψιάς γενικώς ρίχνει πολύ την αξία τους, αν και δεν με συμφέρει που το λέω αλλά τούτο είναι γνωστό ακόμη και σε μένα τον όλως ερασιτέχνη, οπότε γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε...)
Α, το πορτοκαλί δεκάλεπτο πρέπει να είναι αρχική εκτύπωση παρισίων (1861). Η πρώτη αυτή έκδοση ξεχωρίζει από τις μεταγενέστερες για την εξαιρετική της εμφάνιση αλλά και την ποιότητα χαρτιού. Από όλες τις κλάσεις, μόνο το 10λεπτο φέρει στην πίσω πλευρά "αριθμούς ελέγχου" με τον αριθμό "10" που είναι και η ονομαστική αξία του και με ύψος αριθμών 8 mm.
Παρακάτω το μπεζ 40ρι που μου ξεφυγε...