Ακριβώς όπως τα λές είναι τελικά, είναι τεράστιο κεφάλαιο, είναι "ΤΖΙΙΙΖΖΖΖΖΖΖ", και θα χουμε και θυματα (και καυγάδες κλπ)...
Ενδεικτικώς, δες χαώδες υλικό μόνο και μόνο από την πλέον απλή εγκυκλοπαίδεια την wikipedia (αναφέρομαι σε αυτήν επανειλημμένως όχι λόγω κάποιας μεγάλης εγκυρότητος της, αλλά λόγω προσιτότητος της από όλους, και ως ενδειξη περί του πόσο πλέον εκτεταμένου υλικού ανευρίσκει κανείς σε άλλες εγκυκλοπαίδειες και πλέον ειδικευμένα βιβλία):
Πλέον συγκεκριμένως, λ.χ.
http://el.wikipedia.org/wiki/Διάλεκτοι_της_Νεοελληνικής_γλώσσας:
"Προφορικές διάλεκτοι.
Τα σύγχρονα προφορικά Ελληνικά μπορούν να χωριστούν σε διάφορες γεωγραφικές διαλέκτους. Πέρα από ένα μικρό αριθμό έντονα αποκλίνουσων και απομακρυσμένων ποικιλιών οι οποίες μιλιούνται σε απομονωμένες κοινότητες, υπάρχει ένα ευρύ φάσμα διαλέκτων οι οποίες αποκλίνουν λιγότερο τόσο μεταξύ τους όσο και από την Πρότυπη Νέα Ελληνική και καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της σύγχρονης Ελλάδας και της Κύπρου. Η ντόπια Ελληνική φιλολογία παραδοσιακά κάνει τον διαχωρισμό μεταξύ "κανονικών διαλέκτων" (έντονα οριοθετημένες και ξεχωριστές ποικιλίες) και απλών "ιδιωμάτων" (λιγότερο ξεχωριστές υπο-ποικιλίες μιας γλώσσας). Με αυτή την έννοια, ο όρος "διάλεκτος" συχνά περιορίζεται στην περιγραφή των κύριων, απόκεντρων γλωσσικών μορφών που απαριθμούνται στο επόμενο τμήμα (Τσακώνικα, Γκρίκο, Ποντιακά και Καππαδοκικά), ενώ η κυρίως μάζα των ομιλούμενων ποικιλιών της σύγχρονης Ελλάδας κατατάσσεται στα "ιδιώματα".
Παρ'όλ'αυτά, οι περισσότεροι Αγγλόφωνοι γλωσσολόγοι τείνουν να αναφέρονται και στα ιδιώματα ως "διαλέκτους" δίνοντας έμφαση στον βαθμό της διαφορετικότητας μόνο όπου αυτό είναι απαραίτητο.
Οι γεωγραφικές διάλεκτοι της Ελληνικής χωρίζονται σε δύο κύριες ομάδες, τις Βόρειες και τις Νότιες διαλέκτους:
Παραδείγματα Βορείων διαλέκτων είναι η Ρουμελιώτικη, η Ηπειρωτική, η Θεσσαλική, η Μακεδονική και η Θρακική.
Η Νότια ομάδα υποδιαιρείται σε ομάδες που περιέχουν ομάδες ποικιλιών από:
-τα Μέγαρα, την Αίγινα, την Αθήνα, την Κύμη (Παλιά Αθηναϊκή διάλεκτος) και τη Χερσόνησο της Μάνης (Μανιάτικη διάλεκτος)
-την Πελοπόννησο (εκτός Μάνης), τις Κυκλάδες και την Κρήτη, τα Επτάνησα, τη Βόρεια Ήπειρο, τη Σμύρνη και την Κωνσταντινούπολη
-τα Δωδεκάνησα και την Κύπρο
-μέρος της Νότιας Αλβανίας (γνωστή ως Βόρεια Ήπειρος μεταξύ των Ελλήνων).[22]
-τη Μικρά Ασία (πάνω από 1.000.000 Έλληνες ζούσαν σε όλη την Ανατολία — κυρίως στη δυτική Ανατολία — πριν την ανταλλαγή πληθυσμών με την Τουρκία)..."
Τα ελληνικά δεν είναι μία μονολιθική γλώσσα, πχ από παιδάκια όλοι μάθαμε τις χονδρικά μεγάλες τρείς αρχαίες διαλέκτους (Δωρική, Ιωνοαττική, Αιολική), τις πρωθύστερες μορφές (Μυκηναϊκή, Μινωική με μοναδικό δείγμα αυτής την γραμμική Β), και τα ΠΡΟΕΛΛΗΝΙΚΑ γλωσσικά στοιχεία (Πελασγικά, ή πείτε τα όπως θέλετε) τα οποία εμφαίνονται από συμπλέγματα όπως λχ "-νθ-" όπως αυτά σώζωνται έως σήμερα σε σημερινά τοπωνύμια όπως "Όλυνθος", "Κόρινθος" κλπ, ή σε λέξεις όπως "θάλαττα/θάλασσα" κλπ (από την άλλη η λέξη άλας, παραλία κλπ δεν είναι καθαρά ελληνικές? Δεν γνωρίζω περαιτέρω).