Ας ξεκινήσω από αυτό. Και ας πιάσουμε τους υδραυλικούς, αφού έγινες κεντρικό πρόσωπο στο θέμα. :-)
Σαφώς υπάρχουν "εμπειροτέχνες" υδραυλικοί (ακόμα).
Σαφώς κάποιοι εμπειροτέχνες υδραυλικοί είναι άριστοι στη δουλειά τους.
Σαφώς κάποιοι απόφοιτοι διαφόρων σχολών υδραυλικών είναι άσχεται.
(Και σαφώς ένας απόφοιτος σχολής υδραυλικών πρέπει να μάθει πολλά πράγματα μέσα στην πιάτσα πριν γίνει "μάστορας".)
Αλλά, στην εποχή μας μπορεί να είναι κανόνας ο αυτοδίδακτος; Ο αυτοδίδακτος υδραυλικός, ο αυτοδίδακτος γιατρός, ο αυτοδίδακτος εργολάβος, ο αυτοδίδακτος τεχνίτης αυτοκινήτων, ο αυτοδίδακτος προπονητής;
Εσύ μπορεί να μην θέλεις να ασχοληθείς επαγγελματικά με το θέμα και θέλεις να παραμείνεις σε ερασιτεχνικό επίπεδο. Όπως και κάποιος που "πειράζει" το αυτοκίνητό του στον ελεύθερο χρόνο του ή κάποιος που κάνει τον προπονητή σε μια παρέα. Προσωπικό θέμα του καθενός.
Προσωπικά, είναι κάτι που δεν θα τολμούσα, γιατί χρειάζεται χρόνος, έρευνα πειραματισμός και φυσικά καταστροφή αρκετών νομισμάτων.
Αυτό που ρωτάω εγώ είναι γιατί θεωρείται δεδομένο ότι ο συντηρητής νομισμάτων πρέπει να είναι αυτοδίδακτος.Δεν υπάρχουν συντηρητές πανεπιστημιακής εκπαίδευσης;
Θα μου πεις: Να πας το νόμισμά σου σε επαγγελματία συντηρητή... χμμμ...
1. Κόστος. ΟΚ, θα σου πιάσει τον πισινό. Τα πειράματα, όμως, θα σου κοστίσουν φτηνότερα;
2. Χαβαλές. Μπορεί κάποιος να γουστάρει να πειράζει τα νομίσματα για χόμπι. Κανένα πρόβλημα. Περνάει ευχάριστα η ώρα σου και όσα νομίσματα και να καταστρέψεις... μαγκιά σου. Για παράδειγμα ένας που του αρέσει η φωτογραφία έχει καταστρέψει χιλιόμετρα φιλμ (στην εποχή μου) και κάμποσες φωτογραφικές μηχανές. Ένας που του αρέσουν τα αυτοκίνητα, έχει καταστρέψει κάμποσα αυτοκίνητα. Για λάστιχα... δεν το συζητάμε...
Το ότι ο Μολοσσός (και άλλοι) κάνει τον χαβαλέ του σκαλίζοντας νομίσματα, δεν σημαίνει ότι αυτός είναι ο σωστός τρόπος να μαθαίνει κανείς τη συντήρηση νομισμάτων.
Προσωπικά, είναι κάτι που δεν θα τολμούσα, γιατί χρειάζεται χρόνος, έρευνα πειραματισμός και φυσικά καταστροφή αρκετών νομισμάτων.
Αν κάποιος γουστάρει να κάνει τον χαβαλέ του, κανένα πρόβλημα. Αν κάποιος γουστάρει, όμως, να ασχοληθεί "ψιλοσοβαρά", γιατί να μην πληρώσει έναν επαγγελματία για να του μάθει κάποια πράγματα;
Εγώ μπορεί να γουστάρω να ασχολούμαι χρόνια με τις βρύσες, μέχρι να μάθω να τις φτιάχνω μόνος μου. Και να χαλάσω όσες βρύσες και όσους σωλήνες γουστάρω. Μπορεί όμως να πληρώσω έναν επαγγελματία, όχι για να μου αλλάξει τη βρύση, αλλά για να μου δείξει πώς αλλάζουν οι βρύσες.
Αντίστοιχα, μπορεί να κάτσω να πασαλείβω καμβάδες με τα χρόνια. Ή μπορώ να πληρώσω κάποιον επαγγελματία για να μου δείξει τα βασικά της ζωγραφικής. Μέχρι εκεί έχω όρεξη. Δεν είναι ανάγκη να φτάσω και σε επίπεδο διπλωματούχου της ΑΣΚΤ...