Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Νοέμβριος 22, 2024, 10:58:18 μμ
Σελίδες: [1] 2
  Εκτύπωση  
Αποστολέας Θέμα: Περί συλλογής περισυλλογή  (Αναγνώστηκε 8112 φορές)
0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
stingray
Νέος
*
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 88


diem perdidi


Προφίλ
« στις: Φεβρουάριος 18, 2015, 09:25:19 μμ »

Καλησπέρα,

έχω φάει τις τελευταίες 5-6 μέρες αφότου γράφτηκα εδώ να ξεψαχνίζω το φόρουμ και μου έχουν δημιουργηθεί κάποιες σκέψεις και εντυπώσεις που θα χαιρόμουν να συζητήσουμε σε σχέση με τις συλλογές μας.

Κάποιοι από εσάς ίσως έχουν διαβάσει το θέμα που είχα ξεκινήσει με την δική μου συλλογή, η οποία είναι θεματική. Προτού βρω το φόρουμ εδώ δεν είχα ξαναγνωριστεί με συλλέκτη νομισμάτων, ούτε και είχα διαβάσει αρκετά ώστε να έχω την παραμικρή άποψη. Διαβάζοντας όλα αυτά τα υπέροχα που έχουν γραφτεί εδώ μέσα συνειδητοποιώ πως η συλλογή νομισμάτων σαν χόμπυ είναι, εκτός από πολύπλευρη, και πολύ υποκειμενική. Προσπαθώ να καταλάβω το σκεπτικό πίσω από τις συλλογές σας εδώ και, λόγω της απειρίας μου, δυσκολεύομαι με κάποια πράγματα.

Για την δική μου συλλογή πχ τα μόνα κριτήρια για το αν θα αγοράσω ένα νόμισμα ή όχι είναι α) ταιριάζει στο θέμα; β) μου αρέσει; γ) σε πόσο καλή κατάσταση μπορώ να το βρω; δ) μπορώ να διαθέσω τα χρήματα; Μέσα από αυτήν την απλοϊκή διαδικασία διαλογής έχω καταλήξει να έχω μια, κατ' εμέ, συμπαθητική, μικρή και σεμνή συλλογή. Διαβάζοντας τις διάφορες υποκατηγορίες του φόρουμ μου δημιουργούνται κάποιες απορίες.

Γιατί κάποιος να επιλέξει να συλλέξει το ίδιο νόμισμα 35 φορές με την κύρια διαφοροποίηση να βρίσκεται στην ημερομηνία κοπής; Θέλω να πω... αν κάποιος πχ συλλέγει νομίσματα του Όθωνα ο σκοπός της συλλογής είναι να έχει ένα από κάθε νόμισμα που κόπηκε με τον Όθωνα πάνω του, κάθε χρονιά, στην κατά το δυνατό καλύτερη κατάσταση; Ομολογώ οτι στο εντελώς ανεκπαίδευτο μάτι μου μού φαίνονται όλα ίδια. Δεν σχολιάζω καθόλου το αισθητικό κομμάτι αλλιώς θα ψήναμε κολοκυθόπιτες όλη μέρα. Απλώς προσπαθώ να καταλάβω πότε ένας τέτοιος συλλέκτης θα νοιώσει οτι η συλλογή του είναι "ολοκληρωμένη", κι ας ξέρω σαφώς οτι ποτέ καμμία συλλογή δεν είναι πλήρης.

Έπειτα, γιατί τόση εμμονή με τις αξιολογήσεις και τις βαθμολογίες και τα σλαμπς και όλα αυτά; Αναγνωρίζω οτι είναι ένας αντικειμενικός "μπούσουλας" για την αξία ενός νομίσματος και οτι θέτει έναν κάποιο πήχη για την κατάσταση ενός νομίσματος. Όμως και πάλι δεν καταλαβαίνω ακριβώς το σκεπτικό πίσω από το να στείλει κάποιος τα νομίσματά του για αξιολόγηση, εκτός αν ο σκοπός είναι να μεταπωληθούν, βραχυ- μεσο- ή και μακροπρόθεσμα. Έχω την αίσθηση οτι αυτή η μέθοδος είναι μια κάπως άκομψη διαδικασία ποσοστοποίησης και στατιστικοποίησης του νομίσματος, την χρησιμότητα του οποίου μπορώ να καταλάβω μεν, πάει κόντρα στην μέχρι τώρα πεποίθηση μου δε: οτι η συλλεκτική αξία ενός αντικειμένου είναι αυτή η οποία προτίθεται να δώσει ο συλλέκτης που το αγοράζει.

Το οποίο με φέρνει στην επόμενη απορία μου: η συλλογή ως επένδυση. Καταλαβαίνω γιατί κάποιος να θέλει να συσσωρευσει χρυσό ή ασήμι ή οποιοδήποτε άλλο πολύτιμο μέταλλο. Φυσικά και μπορεί ο καθένας να επενδύσει σε αυτά, ποντάροντας οτι θα ανέβει η αξία τους ή οτι θα μπορεί να τα ρευστοποιήσει άμεσα σε μια ώρα ανάγκης ή οτιδήποτε άλλο. Αλλά θα δυσκολευόμουν να το χαρακτηρίσω συλλογή. Για μένα είναι κάπως σαν να λέω οτι συλλέγω κατοστάευρα, εννοώντας την αποταμίευση. Καταλαβαίνω οτι σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχει μια συλλεκτική υπεραξία που προστίθεται, όπως πχ με τις λίρες, αλλά από όσο έχω διαβάσει εδώ οι συζητήσεις για τις λίρες περιστρέφονται κατά 85% γύρω από σχετικά κοινά νομίσματα που πωλούνται και αγοράζονται άσχετα με την οποιαδήποτε συλλεκτική τους αξία.

Δεν ξέρω, μπορεί να είναι το σχετικά νεαρό της ηλικίας μου που με κάνει ιδεαλιστή, αλλά για μένα η συλλογή μου είναι κάτι που καμαρώνω, που δείχνω στους φίλους μου, που με οδηγεί στο να διαβάσω και να μάθω πράγματα, κάτι που δεν θα πουλούσα παρά μόνο σε έσχατη ανάγκη -και πάλι δεν θα ήταν το πρώτο που θα πουλούσα. 

Όλα αυτά το λέω χωρίς ίχνος προκατάληψης ή κριτικής. Θα ήθελα όμως, μέσα από αυτό το βήμα, να κατανοήσω όσο περισσότερο μπορώ τις υπόλοιπες πτυχές της συλλογής νομισμάτων, να δω τι βλέπετε εσείς όταν βλέπετε ένα νόμισμα που στα δικά μου μάτια φαντάζει φθαρμένο, άσχημο και άνευ αξίας ή κοινό, να καταλάβω με τι αγαλλιάζει η ψυχή σας αρκετά ώστε να αφοσιώνετε τόσο χρόνο και χρήμα σε αυτό το χόμπυ.

Ευχαριστώ για τον χρόνο σας να διαβάσετε το κατεβατό μου. Ανυπομονώ να διαβάσω τις απόψεις σας!
Καταγράφηκε
jimse
Χάλκινο μέλος
***
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 384

End Of An Era


Προφίλ
« Απάντηση #1 στις: Φεβρουάριος 18, 2015, 11:01:20 μμ »


Για την δική μου συλλογή πχ τα μόνα κριτήρια για το αν θα αγοράσω ένα νόμισμα ή όχι είναι α) ταιριάζει στο θέμα; β) μου αρέσει; γ) σε πόσο καλή κατάσταση μπορώ να το βρω; δ) μπορώ να διαθέσω τα χρήματα; Μέσα από αυτήν την απλοϊκή διαδικασία διαλογής έχω καταλήξει να έχω μια, κατ' εμέ, συμπαθητική, μικρή και σεμνή συλλογή.


 Εδώ είναι όλες οι απαντήσεις Μεγάλο χαμόγελο Μεγάλο χαμόγελο

Δές τα χόμπι που υπάρχουν γενικά, πολλές φορές πληρώνεις κάτι απλά για την απόλαυση χωρίς να έχεις κάποιο κέρδος απο αυτό.
Καταγράφηκε

From Wishes To Eternity
haros
Πλατινένιο
******
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 3371



Προφίλ
« Απάντηση #2 στις: Φεβρουάριος 19, 2015, 12:02:20 πμ »

Φιλε μου, απαντησεις σε ολες τις αποριες σου υπαρχουν, αλλα θελουν δεκα σεντονια.
Σε πολυ γενικες γραμμες.
1.Βασικη αρχη, ο καθενας συλλεγει οτι του αρεσει.
2.Ολα τα χομπυ εχουν επιπεδα διεισδυσης σε αυτα, βαθμιδες.
Μερικοι μενουν στα πρωτα, αρκετοι προχωρουν στα πιο βαθια.
Οσοι ειναι στα πρωτα , δεν καταλαβαινουν απο την αρχη την χρησιμοτητα των επομενων, οταν ομως φτασουν, εαν θελησουν να φτασουν, τοτε καταλαβαινουν.(περι βαθμων, αξιολογησεων, σπανιοτητας κλπ)
3.Πολλες συλλογες εχουν συσωρευμενη αξια πολλων χιλιαδων ευρω, που σημαινει οτι ειναι περιουσιακο στοιχειο ουτως η αλλως, ασχετα αν ο κατοχος του δεν συλλεγει με σκοπο την επενδυση.
4.Ο κοσμος των bullion (επενδυτικων νομισματων) μπορει να συνδυαστει με την χαρα της συλλογης μιας και υπαρχουν εκατονταδες τετοια και πολλα ειναι πανεμορφα.
Αυτα.
Καταγράφηκε

Κατά τον Δαίμονα εαυτού
stingray
Νέος
*
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 88


diem perdidi


Προφίλ
« Απάντηση #3 στις: Φεβρουάριος 19, 2015, 12:11:06 πμ »

Φιλε μου, απαντησεις σε ολες τις αποριες σου υπαρχουν, αλλα θελουν δεκα σεντονια.

Αυτά τα δέκα σεντόνια ήλπιζα να αναπτυχθούν Χαμόγελο
Καταγράφηκε
GKCollect
Πλατινένιο
******
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 5637


www.mycoins.gr


Προφίλ WWW
« Απάντηση #4 στις: Φεβρουάριος 19, 2015, 09:19:08 πμ »

Ας πω και γω την άποψή μου...
... για μένα η συλλογή μου είναι κάτι που καμαρώνω, που δείχνω στους φίλους μου, που με οδηγεί στο να διαβάσω και να μάθω πράγματα, κάτι που δεν θα πουλούσα παρά μόνο σε έσχατη ανάγκη -και πάλι δεν θα ήταν το πρώτο που θα πουλούσα.  
Τυνχάνει η άποψή μου, να συμπίπτει με τα παραπάνω.



Ένα σχόλιο όμως για το ... Περί συλλογής, υπομονή και περισυλλογή.
Σημ. Μου το έλεγε ο παππούς μου.

Για την 'περισυλλογή' δεν χρειάζεται να γίνει και πολύ ανάλυση, αλλά για την υπομονή θα πρέπει να πούμε κάτι, διότι δεν υπάρχει στον τίτλο του θέματος.
Η υπομονή είναι βασικό-κύριο συστατικό της εξέλιξης της συλλογής και του συλλέκτη. Διότι από μόνες τους η υπομονή ή η περισυλλογή δεν αρκούν, πρέπει να λειτουργούν ταυτόχρονα και να ισορροπούν η μια την άλλη. Το στοιχείο της υπομονής έχει να κάνει με τους στόχους που θέτει ο συλλέκτης για να επεκτείνει/αναβαθμίσει τη συλλογή του, για να επεκτείνει/αναβαθμίσει τα γούστα του.

Για να μην μακρηγορώ, θα σου πω ένα παράδειγμα...

Π.χ. Η θεματική συλλογή που έχεις, χρειάστηκε υπομονή για να χτιστεί. Ασχέτως της αξίας και των ποσών που θα δινόταν για κάποια νομίσματα, αν δεν έκανες έστω και λίγο υπομονή, θα έφευγες από τον στόχο και τώρα δε θα είχες το 'καμάρι' σου. Και για να γίνει επέκταση της συλλογής σου, πρέπει να κάνεις ακόμη περισσότερη υπομονή, διότι τα νομίσματα αρχίζουν να σπανίζουν. Κι όσο η συλλογή επεκτείνεται, οι στόχοι και οι σπανιότητες 'ανεβαίνουν' και η υπομονή πρέπει να 'περισσεύει'.
Θα μου πεις αν είχα το χρήμα τ' αγόραζα σε μια ημέρα. Ναι, αυτό ισχύει αλλά και πάλι, από κάποιο σημείο και μετά, οι στόχοι είναι τόσο υψηλοί που θα πρέπει να έχεις τόσο υπομονή μέχρι κάποιος άλλος συλλέκτης να αποφασίσει να αποχωριστεί ένα νόμισμα από τη συλλογή του. Υπάρχουν νομίσματα που βγαίνουν στην αγορά μια στα δεκαπέντε-είκοσι χρόνια... ή και ποτέ.
Καταγράφηκε

Περί συλλογής, υπομονή και περισυλλογή.
www.mycoins.gr
solferino
Πλατινένιο
******
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 2792


coincoholic


Προφίλ
« Απάντηση #5 στις: Φεβρουάριος 19, 2015, 09:28:13 πμ »

Αν εχεις χρήμα δε θα αντιμετωπίσεις κανένα πρόβλημα. Ουτε υπομονές ουτε περισυλλογές ούτε τίποτα δε χρειάζεται.

Για τους υπόλοιπους, όλους εμάς δηλαδή, συμφωνώ με τον Κωστα GK.

Ο καθένας εχει ένα βαθύτερο άιτιο που συλλέγει , από καπάκια έως πίνακες ζωγραφικής. Αν ψάξει μέσα του και αν εχει καθαρή αντίληψη των πραγμάτων και δε φοβάται να παρεδεχτεί κακώς κείμενα για τον εαυτό του, θα καταλάβει τον απωτερο σκοπό.

Καταγράφηκε

Οι μεγάλοι πόνοι είναι βουβοί.
Valeroi
Χρυσό μέλος
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 1275


Προφίλ WWW
« Απάντηση #6 στις: Φεβρουάριος 19, 2015, 10:12:07 πμ »

Ο συλλεκτισμός είναι απο μόνο του ένα περίεργο μικρόβιο, στην αρχή μαζεύεις κάτι γιατί απλά σου αρέσει, μπορεί να μην ξέρεις γιατι σου αρέσει, αλλά σιγα σιγά ανακαλύπτεις γιατί σ' αρέσει και τότε αρχίζει και σε εξιτάρει.

Επειδή το τι αρέσει στην καθένα είναι υποκειμενικό έρχεται το τι συλλογή θέλει να έχει ο καθένας, εγω ας πούμε όσο και αν θαυμάζω κάποιες θεματικές συλλογές δεν έχω ξέρω αν θα μπορούσα να φτιάξω κάποια κατα καιρούς έχω σκεφτεί διάφορα θέματα αλλά μετά καταλήγω πάλι στο να προσθέτω κάτι στη συλλογή μου είτε είναι αυτό γραμματόσημο είτε νόμισμα και να αρχίζω το ψάξιμο σε βιβλία και ιντερνετ, για να μάθω πράγματα για το θέμα που έχει πάνω, για τη χώρα που προέρχεται και πάει λέγοντας..

Γιατί? γιατί έτσι την βρίσκω! δε μπορώ να σκεφτώ άλλο λόγο!!

Μια άλλη παρενέργεια που έχει το μικρόβιο αυτό, είναι οτι θές στη συλλογή σου να έχεις ορισμένα κομμάτια τα οποία δεν τα έχουν όλοι.. είναι αυτο που την κάνει μοναδική αυτό που θα σου εξαντλήσει την υπομονή και θα σου εκπληρώσει τον στόχο και να ηρεμήσει την παρενέργεια που αναφέρω!

Εκεί έρχεται μετά και το επενδυτικό του πράγματος καθώς τα μοναδικά κομμάτια στοιχίζουν δε θες να δαπανίσεις κάποια λεφτά και να μάθεις μετά οτι αυτο που έχεις τελικά είναι ψεύτικο. Εκει λοιπόν αρχίζει και η εξονυχιστική μελέτη του να μάθεις πιο είναι πλαστό και πιο όχι, να μάθεις ιστορικά γεγονότα για την τύπωση και την παραγωγή του και εκεί δεν έχει τέλος.

Όλα αυτά στα λέει κάποιος μικρής σχετικά ηλικίας που βλέπει σαν και σενα τα θέματα εδώ βλέπει το βουνό που έχει να ανέβει ακόμα και την βρίσκει Σαρκασμός

welcome to the Twilight Zone!
Καταγράφηκε

Το blog μου στο https://philatelious.wordpress.com/
KRISTHEGREEK
Αργυρό μέλος
****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 812


Χρήστος.


Προφίλ
« Απάντηση #7 στις: Φεβρουάριος 19, 2015, 01:01:13 μμ »

Η απάντηση σε όλα τα ερωτήματά σου είναι διάβασε, αφιέρωσε χρόνο στο διάβασμα (βιβλίων και του στεκιού) και θα "καθαρίσουν" όλα!
Καταγράφηκε
giannist
Επίτιμο Χρυσό Μέλος
Πλατινένιο
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 7078



Προφίλ
« Απάντηση #8 στις: Φεβρουάριος 19, 2015, 06:36:21 μμ »

Η απάντηση σε όλα τα ερωτήματά σου είναι διάβασε, αφιέρωσε χρόνο στο διάβασμα (βιβλίων και του στεκιού) και θα "καθαρίσουν" όλα!
+1 Αποκτησε πρωτα μια Γενικη εικανα των Αντικείμενων και μετα θα καταλάβεις τι σου Αρεσει!!ετσι θα γλυτωσεις και Χρονο και Χρημα,καλη Πορεια,γιαννηςτ.
Καταγράφηκε
teris3
Αργυρό μέλος
****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 577



Προφίλ
« Απάντηση #9 στις: Φεβρουάριος 19, 2015, 07:44:58 μμ »

Έπειτα, γιατί τόση εμμονή με τις αξιολογήσεις και τις βαθμολογίες και τα σλαμπς και όλα αυτά; Αναγνωρίζω οτι είναι ένας αντικειμενικός "μπούσουλας" για την αξία ενός νομίσματος και οτι θέτει έναν κάποιο πήχη για την κατάσταση ενός νομίσματος. Όμως και πάλι δεν καταλαβαίνω ακριβώς το σκεπτικό πίσω από το να στείλει κάποιος τα νομίσματά του για αξιολόγηση, εκτός αν ο σκοπός είναι να μεταπωληθούν, βραχυ- μεσο- ή και μακροπρόθεσμα.

Αυτό φίλε ήταν και η δικιά μου μεγαλύτερη απορία όταν ξεκίνησα....Δεν είμαι ακόμα σίγουρος αν έχω καταλάβει αυτήν την αρρώστια...
Καταγράφηκε
stingray
Νέος
*
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 88


diem perdidi


Προφίλ
« Απάντηση #10 στις: Φεβρουάριος 19, 2015, 09:18:13 μμ »

Ας πω και γω την άποψή μου...
... για μένα η συλλογή μου είναι κάτι που καμαρώνω, που δείχνω στους φίλους μου, που με οδηγεί στο να διαβάσω και να μάθω πράγματα, κάτι που δεν θα πουλούσα παρά μόνο σε έσχατη ανάγκη -και πάλι δεν θα ήταν το πρώτο που θα πουλούσα. 
Τυνχάνει η άποψή μου, να συμπίπτει με τα παραπάνω.



Ένα σχόλιο όμως για το ... Περί συλλογής, υπομονή και περισυλλογή.
Σημ. Μου το έλεγε ο παππούς μου.

Για την 'περισυλλογή' δεν χρειάζεται να γίνει και πολύ ανάλυση, αλλά για την υπομονή θα πρέπει να πούμε κάτι, διότι δεν υπάρχει στον τίτλο του θέματος.
Η υπομονή είναι βασικό-κύριο συστατικό της εξέλιξης της συλλογής και του συλλέκτη. Διότι από μόνες τους η υπομονή ή η περισυλλογή δεν αρκούν, πρέπει να λειτουργούν ταυτόχρονα και να ισορροπούν η μια την άλλη. Το στοιχείο της υπομονής έχει να κάνει με τους στόχους που θέτει ο συλλέκτης για να επεκτείνει/αναβαθμίσει τη συλλογή του, για να επεκτείνει/αναβαθμίσει τα γούστα του.

Για να μην μακρηγορώ, θα σου πω ένα παράδειγμα...

Π.χ. Η θεματική συλλογή που έχεις, χρειάστηκε υπομονή για να χτιστεί. Ασχέτως της αξίας και των ποσών που θα δινόταν για κάποια νομίσματα, αν δεν έκανες έστω και λίγο υπομονή, θα έφευγες από τον στόχο και τώρα δε θα είχες το 'καμάρι' σου. Και για να γίνει επέκταση της συλλογής σου, πρέπει να κάνεις ακόμη περισσότερη υπομονή, διότι τα νομίσματα αρχίζουν να σπανίζουν. Κι όσο η συλλογή επεκτείνεται, οι στόχοι και οι σπανιότητες 'ανεβαίνουν' και η υπομονή πρέπει να 'περισσεύει'.
Θα μου πεις αν είχα το χρήμα τ' αγόραζα σε μια ημέρα. Ναι, αυτό ισχύει αλλά και πάλι, από κάποιο σημείο και μετά, οι στόχοι είναι τόσο υψηλοί που θα πρέπει να έχεις τόσο υπομονή μέχρι κάποιος άλλος συλλέκτης να αποφασίσει να αποχωριστεί ένα νόμισμα από τη συλλογή του. Υπάρχουν νομίσματα που βγαίνουν στην αγορά μια στα δεκαπέντε-είκοσι χρόνια... ή και ποτέ.

Το έχεις γράψει κάπου εδώ μέσα το τσιτάτο του παππού σου; Μπορεί να το διάβασα κάπου, να καταγράφτηκε στο μυαλό μου υποσυνείδητα και να το καταχράστηκα! Όπως και να 'χει, copyright παππούς GKcollect και μπράβο του Χαμόγελο Η υπομονή και το διάβασμα είναι δεδομένα, όπως και με οτιδήποτε καταπιαστεί οποιοσδήποτε. Και άλλωστε αυτά κάνουν και την διαφορά γιατί αν δεν έχεις μεράκι για αυτό με το οποίο καταπιάνεσαι δεν κάνεις τίποτε. Σίγουρα χρειάζονται και τα δύο, είτε με είτε χωρίς χρήμα.

Φιλε μου, απαντησεις σε ολες τις αποριες σου υπαρχουν, αλλα θελουν δεκα σεντονια.
Σε πολυ γενικες γραμμες.
1.Βασικη αρχη, ο καθενας συλλεγει οτι του αρεσει.
2.Ολα τα χομπυ εχουν επιπεδα διεισδυσης σε αυτα, βαθμιδες.
Μερικοι μενουν στα πρωτα, αρκετοι προχωρουν στα πιο βαθια.
Οσοι ειναι στα πρωτα , δεν καταλαβαινουν απο την αρχη την χρησιμοτητα των επομενων, οταν ομως φτασουν, εαν θελησουν να φτασουν, τοτε καταλαβαινουν.(περι βαθμων, αξιολογησεων, σπανιοτητας κλπ)
3.Πολλες συλλογες εχουν συσωρευμενη αξια πολλων χιλιαδων ευρω, που σημαινει οτι ειναι περιουσιακο στοιχειο ουτως η αλλως, ασχετα αν ο κατοχος του δεν συλλεγει με σκοπο την επενδυση.
4.Ο κοσμος των bullion (επενδυτικων νομισματων) μπορει να συνδυαστει με την χαρα της συλλογης μιας και υπαρχουν εκατονταδες τετοια και πολλα ειναι πανεμορφα.
Αυτα.

Για το 1ο δεν το συζητάω καν, προφανέστατα και ο καθένας συλλέγει ό,τι του αρέσει. Το ξεκαθαρίζω ξανά γιατί ο γραπτός λόγος είναι εύκολα παρεξηγήσιμος: δεν έγραψα το ποστ μου με σκοπό να κατακρίνω ή να μειώσω κανέναν, ούτε και τις συλλογές τους. Άμα γουστάρετε ας συλλέγετε και κατσικοκούραδα. Θα με ενδιέφερε πολύ όμως να μάθω τι βρίσκετε στα κατσικοκούραδα και τι διαφορά έχουν αυτά της Μπιρμπίλως από αυτά της Παγώνας.

Για επίπεδα διείσδυσης δεν ξέρω τι να πω... Σίγουρα είναι δικαίωμα του καθενός να εμβαθύνει όσο θέλει και όσο κρίνει οτι μπορεί, και μάλιστα χωρίς αυτό να προσδιορίζει την (συναισθηματική έστω) αξία της οποιασδήποτε συλλογής. Καταλαβαίνω την χρησιμότητα του να ξέρει κανείς να διακρίνει την κατάσταση ενός νομίσματος, όπως και να έχει άποψη για την τιμή του στα εκάστοτε πλαίσια. Όμως αυτό νομίζω (και διορθώστε με αν κάνω λάθος) έχει μεγαλύτερη εφαρμογή σε συλλογές παλαιότερων και πιο ομοιογενών νομισμάτων. Εννοώ οτι πχ στην δική μου συλλογή ναι, με νοιάζει να είναι σε καλή κατάσταση το νόμισμα που θα πάρω αλλά πάνω απ' όλα με νοιάζει αν είναι όμορφο ή όχι. Δεν μπορώ να φανταστώ να αγοράζω το ίδιο νόμισμα δύο φορές επειδή το βρήκα σε MS68 ενώ αυτό που είχα ήδη ήταν MS66. Χίλιες φορές να δώσω τα ίδια χρήματα να πάρω ένα που δεν έχω. Φυσικά δεν λέω οτι αυτή είναι η σωστή ή η μοναδική οπτική, απλώς περιγράφω την απορία μου σε σχέση με το ποιά είναι η κινητήριος δύναμη πίσω από τις αγορές σας.

Φυσικά και πρόκειται για περιουσιακό στοιχείο. Η διαφορά έγκειται στο αν κάποιος ξεκινήσει μια συλλογή για να πλουτίσει ή για να κάνει το κέφι του. Αν το ένα συνεπάγεται το άλλο, τόσο το καλύτερο! Και οπωσδήποτε  αναγνωρίζω και την προσέγγιση κάποιος εν τέλει απλώς να γουστάρει να έχει μεγάλη χρηματική αξία η συλλογή του και γι' αυτό να την εμπλουτίζει. Προσωπικά ως Βασίλης δεν την καταλαβαίνω, και μπορεί να μην την καταλάβω και ποτέ, αλλά αυτό είναι θέμα κολοκυθόπιτας.

Για το κομμάτι του overlap μεταξύ επενδυτικού και συλλεκτικού αγαθού, ναι, έχεις δίκιο νομίζω. Έχει οπωσδήποτε την γοητεία του τόσο ένα σεντούκι γεμάτο άμορφα nuggets όσο και ένα συρτάρι γεμάτο με αυτές τιςπλάκες χρυσού που δεν ξέρω πως λέγονται αλλά μου αρέσουν πολύ.

Ο καθένας εχει ένα βαθύτερο άιτιο που συλλέγει , από καπάκια έως πίνακες ζωγραφικής. Αν ψάξει μέσα του και αν εχει καθαρή αντίληψη των πραγμάτων και δε φοβάται να παρεδεχτεί κακώς κείμενα για τον εαυτό του, θα καταλάβει τον απωτερο σκοπό.

Με τρομάζεις... Τι συλλέγεις που σε κάνει να παραδεχτείς κακώς κείμενα για τον εαυτό σου; Χαμόγελο

Η απάντηση σε όλα τα ερωτήματά σου είναι διάβασε, αφιέρωσε χρόνο στο διάβασμα (βιβλίων και του στεκιού) και θα "καθαρίσουν" όλα!

+1 Αποκτησε πρωτα μια Γενικη εικανα των Αντικείμενων και μετα θα καταλάβεις τι σου Αρεσει!!ετσι θα γλυτωσεις και Χρονο και Χρημα,καλη Πορεια,γιαννηςτ.

Συν Αθηνά και χείρα κίνει φίλοι KRISTHEGREEK και giannist! Διαβάζω όσο περισσότερο μπορώ, αλλά θα ήταν κρίμα να αφήσω τόση γνώση και διάθεση για βοήθεια εδώ μέσα να πάει ανεκμετάλλευτη. Εσείς οι παλιοί εκτιμάτε τα νομίσματα κι εμείς οι νέοι εκτιμάμε την βοήθεια Χαμόγελο έτσι πάει!

Καταγράφηκε
Toni-g
Πλατινένιο
******
Συνδεδεμένος Συνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 3010


Προφίλ
« Απάντηση #11 στις: Φεβρουάριος 19, 2015, 09:27:05 μμ »

Παλικάρι καλησπερα ,χωρις κανενα ίχνος αντιπαράθεσης ,δεν ειναι ευκολοδιαβαστα τα σεντόνια  :)μην με παρεξηγείς  :)αλλα βοηθα και συ λιγο
Καταγράφηκε
epop
Επίτιμο Χρυσό Μέλος
Πλατινένιο
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 5315

pisikas@yahoo.gr


Προφίλ
« Απάντηση #12 στις: Φεβρουάριος 19, 2015, 09:30:07 μμ »

ναι το να διαβασεις τετοιο κειμενο σστο νετ ειναι κατορθωμα. Εγω το εκανα σε κατι νεκρες ωρες που ειχα
Καταγράφηκε
stingray
Νέος
*
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 88


diem perdidi


Προφίλ
« Απάντηση #13 στις: Φεβρουάριος 19, 2015, 09:52:06 μμ »

Παλικάρι καλησπερα ,χωρις κανενα ίχνος αντιπαράθεσης ,δεν ειναι ευκολοδιαβαστα τα σεντόνια  :)μην με παρεξηγείς  :)αλλα βοηθα και συ λιγο

Σόρι παιδιά, δεν το σκέφτηκα, έχω συνηθίσει! Θα τα σπάσω σε μικρότερα όταν κάτσω στον υπολογιστή αργότερα!
Καταγράφηκε
giannist
Επίτιμο Χρυσό Μέλος
Πλατινένιο
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 7078



Προφίλ
« Απάντηση #14 στις: Φεβρουάριος 19, 2015, 10:20:03 μμ »

Αγαπητε Βασιλη για να λεγεσαι Συλλεκτης δεν χρειαζεται πτυχειο Φιλοσοφικης!!!Απλως ξερεις γιατι σου αρεσουν τα κατσικοκουραδα της Μπιρπιλως απο της Παγωνας και Συνεχιζεις!!τα υπολοιπα είναι Περιττα(πιστοποιήσεις,βαθμοι,κλπ)και μαλλον Κουραστικα για ολους!!Καλη συνεχεια αν θελεις?δεν σε πιεζει κανεις να γινεις Συλλεκτης!!σε Χαιρετω,γιαννηςτ.
Καταγράφηκε
Σελίδες: [1] 2
  Εκτύπωση  
 
Μεταπήδηση σε:  

advertisement

Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines | Theme Sus By CeeMoo
Cookies preferences