Ας πω και γω την άποψή μου...
... για μένα η συλλογή μου είναι κάτι που καμαρώνω, που δείχνω στους φίλους μου, που με οδηγεί στο να διαβάσω και να μάθω πράγματα, κάτι που δεν θα πουλούσα παρά μόνο σε έσχατη ανάγκη -και πάλι δεν θα ήταν το πρώτο που θα πουλούσα.
Τυνχάνει η άποψή μου, να συμπίπτει με τα παραπάνω.
Ένα σχόλιο όμως για το ... Περί συλλογής,
υπομονή και
περισυλλογή.
Σημ. Μου το έλεγε ο παππούς μου.
Για την 'περισυλλογή' δεν χρειάζεται να γίνει και πολύ ανάλυση, αλλά για την υπομονή θα πρέπει να πούμε κάτι, διότι δεν υπάρχει στον τίτλο του θέματος.
Η υπομονή είναι βασικό-κύριο συστατικό της εξέλιξης της συλλογής και του συλλέκτη. Διότι από μόνες τους η υπομονή ή η περισυλλογή δεν αρκούν, πρέπει να λειτουργούν ταυτόχρονα και να ισορροπούν η μια την άλλη. Το στοιχείο της υπομονής έχει να κάνει με τους στόχους που θέτει ο συλλέκτης για να επεκτείνει/αναβαθμίσει τη συλλογή του, για να επεκτείνει/αναβαθμίσει τα γούστα του.
Για να μην μακρηγορώ, θα σου πω ένα παράδειγμα...
Π.χ. Η θεματική συλλογή που έχεις, χρειάστηκε υπομονή για να χτιστεί. Ασχέτως της αξίας και των ποσών που θα δινόταν για κάποια νομίσματα, αν δεν έκανες έστω και λίγο υπομονή, θα έφευγες από τον στόχο και τώρα δε θα είχες το 'καμάρι' σου. Και για να γίνει επέκταση της συλλογής σου, πρέπει να κάνεις ακόμη περισσότερη υπομονή, διότι τα νομίσματα αρχίζουν να σπανίζουν. Κι όσο η συλλογή επεκτείνεται, οι στόχοι και οι σπανιότητες 'ανεβαίνουν' και η υπομονή πρέπει να 'περισσεύει'.
Θα μου πεις αν είχα το χρήμα τ' αγόραζα σε μια ημέρα. Ναι, αυτό ισχύει αλλά και πάλι, από κάποιο σημείο και μετά, οι στόχοι είναι τόσο υψηλοί που θα πρέπει να έχεις τόσο υπομονή μέχρι κάποιος άλλος συλλέκτης να αποφασίσει να αποχωριστεί ένα νόμισμα από τη συλλογή του. Υπάρχουν νομίσματα που βγαίνουν στην αγορά μια στα δεκαπέντε-είκοσι χρόνια... ή και ποτέ.
Το έχεις γράψει κάπου εδώ μέσα το τσιτάτο του παππού σου; Μπορεί να το διάβασα κάπου, να καταγράφτηκε στο μυαλό μου υποσυνείδητα και να το καταχράστηκα! Όπως και να 'χει, copyright παππούς GKcollect και μπράβο του
Η υπομονή και το διάβασμα είναι δεδομένα, όπως και με οτιδήποτε καταπιαστεί οποιοσδήποτε. Και άλλωστε αυτά κάνουν και την διαφορά γιατί αν δεν έχεις μεράκι για αυτό με το οποίο καταπιάνεσαι δεν κάνεις τίποτε. Σίγουρα χρειάζονται και τα δύο, είτε με είτε χωρίς χρήμα.
Φιλε μου, απαντησεις σε ολες τις αποριες σου υπαρχουν, αλλα θελουν δεκα σεντονια.
Σε πολυ γενικες γραμμες.
1.Βασικη αρχη, ο καθενας συλλεγει οτι του αρεσει.
2.Ολα τα χομπυ εχουν επιπεδα διεισδυσης σε αυτα, βαθμιδες.
Μερικοι μενουν στα πρωτα, αρκετοι προχωρουν στα πιο βαθια.
Οσοι ειναι στα πρωτα , δεν καταλαβαινουν απο την αρχη την χρησιμοτητα των επομενων, οταν ομως φτασουν, εαν θελησουν να φτασουν, τοτε καταλαβαινουν.(περι βαθμων, αξιολογησεων, σπανιοτητας κλπ)
3.Πολλες συλλογες εχουν συσωρευμενη αξια πολλων χιλιαδων ευρω, που σημαινει οτι ειναι περιουσιακο στοιχειο ουτως η αλλως, ασχετα αν ο κατοχος του δεν συλλεγει με σκοπο την επενδυση.
4.Ο κοσμος των bullion (επενδυτικων νομισματων) μπορει να συνδυαστει με την χαρα της συλλογης μιας και υπαρχουν εκατονταδες τετοια και πολλα ειναι πανεμορφα.
Αυτα.
Για το 1ο δεν το συζητάω καν, προφανέστατα και ο καθένας συλλέγει ό,τι του αρέσει. Το ξεκαθαρίζω ξανά γιατί ο γραπτός λόγος είναι εύκολα παρεξηγήσιμος: δεν έγραψα το ποστ μου με σκοπό να κατακρίνω ή να μειώσω κανέναν, ούτε και τις συλλογές τους. Άμα γουστάρετε ας συλλέγετε και κατσικοκούραδα. Θα με ενδιέφερε πολύ όμως να μάθω τι βρίσκετε στα κατσικοκούραδα και τι διαφορά έχουν αυτά της Μπιρμπίλως από αυτά της Παγώνας.
Για επίπεδα διείσδυσης δεν ξέρω τι να πω... Σίγουρα είναι δικαίωμα του καθενός να εμβαθύνει όσο θέλει και όσο κρίνει οτι μπορεί, και μάλιστα χωρίς αυτό να προσδιορίζει την (συναισθηματική έστω) αξία της οποιασδήποτε συλλογής. Καταλαβαίνω την χρησιμότητα του να ξέρει κανείς να διακρίνει την κατάσταση ενός νομίσματος, όπως και να έχει άποψη για την τιμή του στα εκάστοτε πλαίσια. Όμως αυτό νομίζω (και διορθώστε με αν κάνω λάθος) έχει μεγαλύτερη εφαρμογή σε συλλογές παλαιότερων και πιο ομοιογενών νομισμάτων. Εννοώ οτι πχ στην δική μου συλλογή ναι, με νοιάζει να είναι σε καλή κατάσταση το νόμισμα που θα πάρω αλλά πάνω απ' όλα με νοιάζει αν είναι όμορφο ή όχι. Δεν μπορώ να φανταστώ να αγοράζω το ίδιο νόμισμα δύο φορές επειδή το βρήκα σε MS68 ενώ αυτό που είχα ήδη ήταν MS66. Χίλιες φορές να δώσω τα ίδια χρήματα να πάρω ένα που δεν έχω. Φυσικά δεν λέω οτι αυτή είναι η σωστή ή η μοναδική οπτική, απλώς περιγράφω την απορία μου σε σχέση με το ποιά είναι η κινητήριος δύναμη πίσω από τις αγορές σας.
Φυσικά και πρόκειται για περιουσιακό στοιχείο. Η διαφορά έγκειται στο αν κάποιος ξεκινήσει μια συλλογή για να πλουτίσει ή για να κάνει το κέφι του. Αν το ένα συνεπάγεται το άλλο, τόσο το καλύτερο! Και οπωσδήποτε αναγνωρίζω και την προσέγγιση κάποιος εν τέλει απλώς να γουστάρει να έχει μεγάλη χρηματική αξία η συλλογή του και γι' αυτό να την εμπλουτίζει. Προσωπικά ως Βασίλης δεν την καταλαβαίνω, και μπορεί να μην την καταλάβω και ποτέ, αλλά αυτό είναι θέμα κολοκυθόπιτας.
Για το κομμάτι του overlap μεταξύ επενδυτικού και συλλεκτικού αγαθού, ναι, έχεις δίκιο νομίζω. Έχει οπωσδήποτε την γοητεία του τόσο ένα σεντούκι γεμάτο άμορφα nuggets όσο και ένα συρτάρι γεμάτο με αυτές τις
πλάκες χρυσού που δεν ξέρω πως λέγονται αλλά μου αρέσουν πολύ.
Ο καθένας εχει ένα βαθύτερο άιτιο που συλλέγει , από καπάκια έως πίνακες ζωγραφικής. Αν ψάξει μέσα του και αν εχει καθαρή αντίληψη των πραγμάτων και δε φοβάται να παρεδεχτεί κακώς κείμενα για τον εαυτό του, θα καταλάβει τον απωτερο σκοπό.
Με τρομάζεις... Τι συλλέγεις που σε κάνει να παραδεχτείς κακώς κείμενα για τον εαυτό σου;
Η απάντηση σε όλα τα ερωτήματά σου είναι διάβασε, αφιέρωσε χρόνο στο διάβασμα (βιβλίων και του στεκιού) και θα "καθαρίσουν" όλα!
+1 Αποκτησε πρωτα μια Γενικη εικανα των Αντικείμενων και μετα θα καταλάβεις τι σου Αρεσει!!ετσι θα γλυτωσεις και Χρονο και Χρημα,καλη Πορεια,γιαννηςτ.
Συν Αθηνά και χείρα κίνει φίλοι KRISTHEGREEK και giannist! Διαβάζω όσο περισσότερο μπορώ, αλλά θα ήταν κρίμα να αφήσω τόση γνώση και διάθεση για βοήθεια εδώ μέσα να πάει ανεκμετάλλευτη. Εσείς οι παλιοί εκτιμάτε τα νομίσματα κι εμείς οι νέοι εκτιμάμε την βοήθεια
έτσι πάει!