Χαιρετίζω το φόρουμ κι εύχομαι οι ακόλουθες -χαρακτηριστικές ενός αδαή- ερωτήσεις μου να μην σας κουράσουν ιδιαίτερα.
Λεφτά για άμεση μαζική αγορά δεν υπάρχουν αλλά θα με ενδιέφερε μια σταδιακή και μακροχρόνια αποταμίευση σε κάτι θεωρητικά "ασφαλές" όπως ο χρυσός. Μιλάω για μικρές αγορές 1-2 λιρών όποτε θα μπορώ να διαθέσω το αντίτιμό τους. Δεδομένου οτι ποτέ δεν είχα επαφή με το σπορ κι οτι γνωρίζω μόνο κάποια πράγματα που έχω διαβάσει εδώ, θα ήθελα την γνώμη σας στα εξής:
1) Αρχικά μου προκύπτουν κάποιες απορίες διαβάζοντας το Δελτίο Τιμών Χρυσού της ΤτΕ:
http://www.bankofgreece.gr/Pages/el/Markets/LIRA/DispItem.aspx?FltFld=ID&FltVal=942Ποιες είναι οι παλαιάς κοπής λίρες?
Γιατί αυτές και οι Ελισάβετ 1973 & προγενέστερες είναι ακριβότερες από τις 1974 & μεταγενέστερες?
Βλέπω πτώση των τιμών τα τελευταία 2 χρόνια. Η σημερινή τιμή θεωρείται υψηλή για αγορά? Γενικότερα αν κάποιον τον ενδιαφέρει η μακροχρόνια αποταμίευση, αγοράζει λίγες-λίγες όποτε έχει την δυνατότητα ή αποταμιεύει και κάνει μαζικές αγορές όταν η τιμή πώλησης θεωρείται χαμηλή?
2) Τιράζ είναι ο αριθμός των λιρών ανά έκδοση? Επηρεάζει την τιμή και την συλλεκτικότητα του νομίσματος?
3) Πολύ πρόσφατα διαπίστωσα οτι διατίθενται κι άλλα χρυσά νομίσματα εκτός από τις λίρες Αγγλίας π.χ. Maple Leaf, Kruggerand κ.α., αρκετά εκ των οποίων με μεγαλύτερη καθαρότητα από την λίρα Αγγλίας. Υπερτερεί σε κάτι η λίρα έναντι αυτών? Μήπως στην ευκολότερη μεταπώληση?
4) Όταν λέμε λίρα proof εννοούμε μια πιο premium, συλλεκτική κι ακριβή έκδοση? Έχει κάποιο νόημα η αγορά τους από κάποιον μη συλλέκτη ή γενικότερα να προτιμήσω καινούργια κι ακυκλοφόρητα νομίσματα (BU δεν λέγονται αυτά?)?
5) Ψάχνωντας ιντερνετικά για αξιόπιστο ντίλερ για να έχω το κεφάλι μου ήσυχο -κι ας πληρώσω λίγο ακριβότερα ίσως- έπεσα πάνω σε κάποια μαγαζιά στο κέντρο όπως ο Σεφεριάδης κι ο Νικίας. Αν υπάρχει κάποιος επίσης αξιόλογος αλλά δεν μπορείτε να τον προτείνετε δημόσια για λόγους διαφήμισης, μπορείτε αν θέλετε να μου στείλετε π.μ. Στους προαναφερόμενους βρίσκει κανείς καλύτερες τιμές από την ΤτΕ? Μια καινούργια λίρα (2014-2015) σε ζελατίνα είναι ακριβότερη από μια παλαιότερη? Η διαδικασία αγοράς σε αυτούς προυποθέτει φακέλωμα όπως στην ΤτΕ και στη Τρ. Πειραιώς?
6) Επειδή δεν σκοπεύω να ασχοληθώ τόσο ώστε να ανιχνεύω τις κάλπικες με το μάτι, είμαι οκ σε μεγάλο ποσοστό αν συνδυάσω αξιόπιστο ντίλερ με δοκιμή μέσω fisch? Αυτό το fisch μπορώ να το βρω κάπου σε καλύτερη τιμή? Μπορώ να αγοράσω κάπου μόνο αυτό που είναι για τις λίρες Αγγλίας κι όχι ολόκληρο το αντίστοιχο σετ?
Σας ζάλισα...
Συγγνώμη κι ευχαριστώ προκαταβολικά.