Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Νοέμβριος 24, 2024, 12:04:41 μμ
Σελίδες: [1]
  Εκτύπωση  
Αποστολέας Θέμα: Τάγμα Αριστείας του Εργατικού Ερυθρού Λαβάρου  (Αναγνώστηκε 2706 φορές)
0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Perunas
Νέος
*
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 15



Προφίλ
« στις: Αύγουστος 30, 2014, 01:23:05 πμ »

Αγαπητοί μου,

Σήμερα μοιράζομαι μαζί σας ορισμένες πληροφορίες για το «Τάγμα Αριστείας του Εργατικού Ερυθρού Λαβάρου» (Τάγμα Αριστείας του ΕΕΛ) της ΕΣΣΔ, ένα από τις πρώτες τιμητικές διακρίσεις της χώρας αυτής. Θεσμοθετήθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου 1928 με απόφαση της σοβιετικής κυβέρνησης.  

Το Τάγμα Αριστείας του ΕΕΛ είναι ένα από τα σημαντικότερα παράσημα της Σοβιετικής Ένωσης. Με το παράσημο αυτό διακρίνοντας πολίτες της ΕΣΣΔ αλλά και ξένων κρατών για «εξαίρετες υπηρεσίες προς το σοβιετικό κράτος και την κοινωνία στου τομείς της οικονομίας, των επιστημών και του πολιτισμού, της λογοτεχνίας και των τεχνών, την λαϊκή εκπαίδευση, την υγεία και άλλους εργασιακούς και κοινωνικούς τομείς και δραστηριότητες».  

Εκτός από φυσικά πρόσωπα το παράσημο του Τάγματος του ΕΕΛ μπορούσε να απονεμηθεί και σε κρατικές επιχειρήσεις πάντως τύπου, ενώσεις ή ΑΕΙ.

Αρχικά το παράσημο αυτό δεν είχε διάσημο το οποίο προστέθηκε το 1943.

Το εικονιζόμενο είναι γνήσιο με σειριακό αριθμό 1046019 και χαράχτηκε στο Κρατικό Νομισματοκοπείο της Μόσχας και έχει απονεμηθεί σε Πολωνό πολίτη στις αρχές της δεκαετίας του 80.

Μέχρι το 1995 το παράσημο Τάγματος Αριστείας του ΕΕΛ είχε απονεμηθεί 1.224.590 φορές.

Τη ίδια περίοδο είχε θεσμοθετηθεί και παράσημο με παρόμοια ονομασία (Τάγμα του Ερυθρού Λαβάρου) μόνο για στρατιωτικούς.
« Τελευταία τροποποίηση: Αύγουστος 30, 2014, 01:43:52 πμ από Perunas » Καταγράφηκε

«Omnia mundi fumus et umbra»
sac
Επισκέπτης
« Απάντηση #1 στις: Αύγουστος 30, 2014, 09:18:07 πμ »

Να και κάποιος που ασχολείται με τη συλλογή του και όχι με... θεωρίες περί συλλογών, χεχε...

Εκτός από φυσικά πρόσωπα το παράσημο του Τάγματος του ΕΕΛ μπορούσε να απονεμηθεί και σε κρατικές επιχειρήσεις πάντως τύπου, ενώσεις ή ΑΕΙ.

Θυμάμαι... τα ρώσικα τρόλεϊ που υπήρχαν στην Αθήνα και (όπως όλα τα ΜΜΜ) έγραφαν σε ένα ταμπελάκι πίσω από τον οδηγό τα στοιχεία του οχήματος: "Τρόλεϊ τύπου Χ του τιμημένου με το Παράσημο της Κόκκινης Σημαίας εργοστασίου Ψ." (Δεν θυμάμαι αν αναφερόταν η λέξη Εργατικής, όπως θα έπρεπε σύμφωνα με τα λεγομενά σου.)

Τα τρόλει αυτά είχαν αγοραστεί την εποχή του Ανδρέα Παπανδρέου με αντάλλαγμα πορτοκάλια (clearing) Χαμόγελο . Κάποτε πάλιωσαν και αντικαταστάθηκαν με τα πολύχρωμα που κυκλοφορούν τώρα.

Όταν έτυχε να μπει η μητέρα μου σε ένα από τα καινούρια τρόλει, μου είπε "Να δεις τι ωραία που είναι τα καινούρια τρόλεϊ, έχουν και air-condition!". "Ρε μάνα, το ίδιο είναι ένα τρόλεϊ με air-condition και το ίδιο είναι ένα τρόλεϊ από εργοστάσιο τιμημένο με το Παράσημο της Κόκκινης Σημαίας!" "Εεεεε;;;;;;"

Τα αναφέρω όλα αυτά γιατί τα παράσημα έπαιζαν έναν πολύ πιο σημαντικό ρόλο στον Υπαρκτό Σοσιαλισμό, από ό,τι στον Δυτικό Κόσμο. Ίσως κάποιος αποφασίσει να γράψει λεπτομέρειες πάνω σε αυτό.

Από την άλλη πάλι... με ξενίζει η μετάφραση... όχι για γραμματιούς λόγους. Η γλώσσα στη χώρα μας ήταν πολιτικοποιημένη εξαρχής, με αποτέλεσμα οι μεταφράσεις από τον Υπαρκτό Σοσιαλισμό να είναι από δημοτικιστικές έως μαλιαρές και ξύλινες... Αστειευόμενος, θα αναρωτιόταν κανείς ποιος είναι ο Ιώσηπος Τίτο ή ο Ιώσηπος Στάλιν :-)))))))))))))) Ενδεχομένως και ο Βαράκιος Οβάμα....
Καταγράφηκε
Perunas
Νέος
*
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 15



Προφίλ
« Απάντηση #2 στις: Σεπτέμβριος 25, 2014, 10:24:32 μμ »

Αγαπητοί μου,

SAC σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Ζητώ επίσης συγνώμη για την καθυστέρηση στην απάντηση.  Επίσης υπόσχομαι να συνεχίσω με την γλώσσα του λαού, μιας και αναφερόμαστε σε σοσιαλιστικά μετάλλια και παράσημα. Κλείσιμο ματιού

Αν και δεν τα θυμάμαι αυτά τα τρόλεϊ (μίας και δεν έχω ζήσει στην Αθήνα) μπορώ να επιβεβαιώσω πως ονομασίες, οι οποίες εσώκλειαν και τα παράσημα που είχαν αποδοθεί στον εκάστοτε οργανισμό, φτάνανε σε σημείο παραλογισμού.  Για παράδειγμα η πλήρης ονομασία του μετρό της Αγίας Πετρούπολης μέχρι το 1992 ήταν:

«Leningradskiy ordena Lenina Metropoliten imeni V.I Lenina»

Που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει «Παρασημοφορημένο με το Τάγμα του Λένιν Μετρό του Λένινγκραντ «Βλαδίμηρος Λένιν»» δηλαδή και παράσημο Λένιν, και πόλη του Λένιν και με το όνομα Λένιν…

Συνεχίζοντας τώρα τις πληροφορίες για τα παράσημα σοσιαλιστικών χωρών και συγκεκριμένα σχετικά με το Τάγμα του Εργατικού Κόκκινου Λάβαρου της ΕΣΣΔ θα ήθελα να συμπληρώσω ότι παρόμοια παράσημα είχαν θεσμοθετήσει όλες οι λοιπές «δημοκρατικές δυνάμεις»

Με διαφορετικές ονομασίες και λιγοστές διαφοροποιήσεις στο στάτους, αλλά με ποικιλία στην μορφή τα παράσημα της Εργασίας τα έφεραν οι περήφανοι νικητές του «σταχανικού κινήματος» στην Πολωνία, την Βουλγαρία κτλ.

Εδώ σας παραθέτω τα αντίστοιχα παράσημα από την Βουλαρία, την Γιουγκοσλαβία την Αν. Γερμανία και την Πολωνία.   

Το πρώτο είναι από την Βουλγαρία με την ίδια ακριβώς ονομασία και χωρίς τάξεις. Ακολουθούν το Γιουγκοσλαβικό (ΙΙΙ Τάξης), το Ανατολικό-γερμανικό (ΙΙ Τάξης), και το Πολωνικό (ΙΙ Τάξης).

Καλό σας βράδυ
Γιώργος
Καταγράφηκε

«Omnia mundi fumus et umbra»
sac
Επισκέπτης
« Απάντηση #3 στις: Σεπτέμβριος 25, 2014, 10:48:28 μμ »

Χμμμ... αυτό που είπα για τη γλώσσα δεν ήταν "υπόδειξη", αλλά απορία.

Στο παράδειγμα των τρόλει οι ΠΑΣΟΚοι μετάφρασαν "Κόκκινη Σημαία", γιατί θα ήταν παράλογο (για τους ΠΑΣΟΚους) να το μεταφράσουν "Ερυθρό Λάβαρο".

Παράδειγμα: Αν διαβάσεις "Η υπεροχή της Σοβιετικής Ενώσεως κατά τε την κοινωνικήν και την οικονομικήν ανάπτυξιν έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, αποδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας την ορθότηταν της πολιτικής σκέψεως του Βλαδιμίρου Λένιν, αλλά και την υπεροχήν της οικονομικής θεωρίας των Καρόλου Μαρξ και Φρειδερίκου Έγγελς..." (το Έγγελς με δύο γγ και όχι γκ)

πραγματικά θα αναρωτηθεί κανείς ποιος μπορεί να το έγραψε...

Τέλος πάντων, ας μην πιάσουμε τα πολιτικά...

Ας πούμε ότι, βρε αδερφέ, άλλο να έχεις ένα αυτοκίνητο μάρκας "Μερτσέντες" και άλλο ένα αυτοκίνητο μάρκας "Εικοστό τρίτο συνέδριο της Κεντρικής Επιτροπής του Κομ#####στικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης"! (Και χωρίς τα παράσημα του.)

Δεν υπήρχε τέτοιο εργοστάσιο αυτοκινήτων, αλλά υπήρχε υδροηλεκτρικό εργοστάσιο με αυτό το όνομα.
Καταγράφηκε
Perunas
Νέος
*
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 15



Προφίλ
« Απάντηση #4 στις: Σεπτέμβριος 25, 2014, 10:58:21 μμ »

Αγαπητέ SAC
Μα σε καμία περίπτωση δεν εξέλαβα ως υπόδειξη. Ειλικρινά μου άρεσε.  


Με τα αυτοκίνητα το έπαιξαν καλύτερα. Συνήθως οι μάρκες είχαν τα αρχικά του εργοστασίου. ZILή GAZ. Τα «αγαπημένα» μας Λάντα τα έφτιαχνε το εργοστάσιο VAZ από την πόλη Τολιάτη… υπήρχε μάνατζμεντ όχι παίζουμε…

Με τέτοιες τρελές ονομασίες μπορείς βρεις – ακόμη και σήμερα – εργοστάσια, στρατιωτικές μονάδες ακόμη και καράβια.  
Καταγράφηκε

«Omnia mundi fumus et umbra»
Σελίδες: [1]
  Εκτύπωση  
 
Μεταπήδηση σε:  

advertisement

Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines | Theme Sus By CeeMoo
Cookies preferences