nestor34
|
|
« στις: Φεβρουάριος 21, 2014, 08:31:58 μμ » |
|
Ήταν κόρη του Πέρση και της Αστερίας και η λατρεία της σχετίζετε με τη λατρεία του φεγγαριού. ''Εκάτη'',είναι αυτή που στέλνει το φώς της μακριά. Για τους αρχαίους Έλληνες ήταν η θεά της μαγείας και των φαντασμάτων.Ήταν το σκοτεινό φεγγάρι που είχε σύννεφα γύρω-γύρω και δεν το έβλεπες καλά. Ήταν το μαύρο φεγγάρι που τρόμαζε και παράλληλα γοήτευε τους ανθρώπους.Στο αδύνατο φως της Εκάτης και στο ουρλιαχτό των σκυλιών που θυσίαζαν για χάρη της, οι μάγισσες έλεγαν τα μαγικά τους λόγια με σκοπό να καλέσουν στην επιφάνεια της γης τις ψυχές των νεκρών ή να κάνουν το φεγγάρι να κατέβει από τον ουρανό. Ήταν η θεά που προστάτευε την μαγεία σε όλες της τις μορφές.
1. Ἑκάτης Εἰνοδίαν Ἑκάτην κλήιζω, τριοδῖτιν, ἐραννήν, οὐρανίαν χѳονίαν τε καὶ εἰναλίαν, κροκόπεπλον, τυμβιδίαν, ѱυχαῖς νεκύων μέτα βακχεύουσαν, Περσείαν, φιλέρημον, ἀγαλλομένην ἐλάφοισι, νυκτερίαν, σκυλακῖτιν, ἀμαιμάκετον βασίλειαν, ѳηρόβρομον, ἄζωστον, ἀπρόσμαχον εἶδος ἔχουσαν, ταυροπόλον, παντὸς κόσμου κληιδοῦχον ἄνασσαν, ἡγεμόνην, νύμφην, κουροτρόφον, οὐρεσιφοῖτιν, λισσόμενος κούρην τελεταῖς ὁσίαισι παρεῖναι βουκόλωι εὐμενέουσαν ἀεὶ κεχαρηότι ѳυμῶι.
Σε μετάφραση: Ύμνος εις ΕΚΑΤΗΝ Την Εκάτην εξυμνώ, που την λατρεύουν στας οδούς και στας τριόδους, την επέραστη, την ουρανίαν και την επίγειον και την θαλασσινήν πού έχει κίτρινο πέπλο, αυτήν πού φροντίζει για τους νεκρούς καί που είναι ενθουσιασμένη ανάμεσα στις ψυχές των νεκρών, την Πέρσειαν, αυτήν πού αγαπά την ερημιά καί ευφραίνεται με τα ελάφια, την νυκτερινήν, την προστάτιν των σκύλων, την ακαταμάχητη βασίλισσα αυτήν πού θηρεύει ταύρους, την βασίλισσα πού έχει τα κλειδιά όλου του κόσμου, την οδηγόν, την νύμφην αυτήν πού ανατρέφει παιδιά καί πού περιφέρεται στα βουνά αυτήν την κόρην ας παρακαλέσωμε να παρευρεθή εις τάς ιεράς τελετάς με ευμενή πάντοτε διάθεσιν προς τον ηγέτην καί με χαρούμενη καρδιά.
Με αφορμή το ποίημα που ανέφερε ο silahim, επιτρέψτε μου να τραβήξω λίγο μια βασική του παράμετρο. Οι μάγισσες που αναφέρονται να κατεβάζουν το φεγγάρι και να το''αρμέγουν'', κρατούν την παράδοση μέχρι πριν μια εκατονταετία σίγουρα κι ελπίζω και ως τις μέρες μας. Ειναι η πλέον μακραίωνη παράδοση που γνωρίζω εγω. Ξακουστές ήταν οι μάγισσες της Θεσσαλίας, τις οποίες ο Άλιστερ Κρόουλι εξυμνεί ως τις πιο δυνατές (sic). Υπάρχει παράδοση και στο χωριό μου (Πιερία) για κάποιες τέτοιες μάγισσες (όχι, δεν έχω συγγένεια μαζί τους). Θα ειναι, πράγματι, κρίμα αν χάθηκε μια τέτοια παράδοση. Αν υπάρχει κάποιος φίλος απο Θεσσαλία (Βερδικούσια και περίχωρα) ή όπου αλλού και γνωρίζει κάτι ας το αναφέρει.
|