ακριβως!
αυτη με τα τακακια... τα τετραφωνα χωρισματα ειναι η ΜΚΙ Βρετανικη χειροβομβιδα αμυντικη!
χειροβομβιδες εχουμε επιθετικες και αμυντικες! οι αμυντικες κανουν μεγαλη ζημια και καθε τακακι ειναι θανατηφορο! οι επιθετικες ειναι λειες... (apple grenades) αν δεν κανω λαθος....
Η ΜΚ ΙΙ ειναι αμερικανικη και διαφερει στο κυριος σωμα πολυ! ειναι ποιο μυτερη και στο πανω μερος..
η ΜΚ Ι ειναι η ΜILLS... ο Τυπος Ν36. λογικα αυτη ειναι απ οτο 1945 και μετα...
η δευτερη ειναι οντως η Ιταλικη red devil! Μοd 35. ηταν επιθετικη χειροβομβιδα! το ονομα κοκκινοι διαβολοι το πηραν και απ οτο χρωμα τους αλλα και γιατι ειχαν ασχημη φημη οταν βρισκονταν στο εδαφος χωρις να εχουν εκραγει! το ονομα το εδωσαν οι βρετανοι στρατιωτες κατα τις επιχειρησεις στην βορεια αφρικη το 1941-42.
τωρα.. γατι ηταν επικυνδυνες; ηταν οντως αναξιοπιστη αλλα αν την εβλεπες κατω ανοιχτη ηταν περιεργη! αν θυμαμαι καλα απο συλλογη φιλου μεγαλου συλλεκτη, τα πλαινα ηταν σαν φτερακια... και πολλα παιδια τα παιρνουσαν για παιχνιδι! αν δεν κανω λαθος (και να ειναι αλλος τυπος...), τις ονομαζαν σπετσονια απο τα κλιπακια που ειχαν και τα φτερακια. εμοιαζε με πεταλουδα! καποτε ειχα ακουσει οτι καποιες τις πετουσαν με ειδικες βομβες... οι οποιες ανοιγαν στον αερα σκοπριζοντας τις χειρομβομβιδες που ανοιγαν και επεφταν απο τον ουρανο σαν πεταλουδιτσες!
ηταν περιεργος μηχανισμος κι αν ηξερες μπορουσες ευκολα να την ανοιξεις! το εξωτερικο της ηταν λεπτο μεταλλο τις περισσοτερες φορες αλουμηνιο! ετσι πολλοι που ηξεραν μετα τον πολεμο, τις ανοιγαν και εκαναν σαν στολισμα ή σαν μεζουρες τα δυο του κομματια...
υπηρχαν και καποιες αλλου τυπου που το κατω ποτηρακι ηταν σαν πυραυλακι!
ο παππους μου ειχε πολυ παλια μπακαλικο... και ειχε ανοιχτες τετοιες και τις ειχε μετραδι για οσπρια κτλ.. δυστυχως δεν εχω τετοια... ολα πηγαν στα σκουπιδια... μιας και ημουν πολυ μικρος ή μπορει και αγγεννητος.. μιας και οταν γεννηθηκα δεντο ειχε πια το μπακαλικο!
οι πληροφοριες προερχονται απο το ιντερνετ, απο μαρτυριες ανθρωπων που εζησαν στον πολεμο οπως οι γονεις μου, κι απο συλλεκτες του ειδους... που ετυχε να δω την συλλογη τους... (με αδεια και νομιμοτατη!).