Το νομισματοκοπείο της Φινλανδίας, το Μουσείο μπλα-μπλα του Μονακό δεν κάνουν λιανική πώληση. Πουλάνε τα προίόντα τους σε δημοπρασία, τα παίρνουν 2-3 μεγαλέμποροι κλπ κλπ. Φυσικά αυτό το κάνουν για να μειώσουν το κόστος τους.
Το νομισματοκοπείο της Φινλανδίας έχει site πωλήσεων προς ιδιώτες:
νομισματοκοπείο Φινλανδίας Μόνο οι γαλαζοαίματοι Μονεγάσκοι δεν ασχολούνται με τόσο ταπεινά θέματα.
Εγώ θα σας πω τι κάνει η Σλοβακία και η Πορτογαλία.
Προεγγραφές αλλά όχι προπληρωμή. Κάτι σαν κράτηση (reservation στα πιο "ελληνικά"). 10 ημέρες περίπου πριν την κυκλοφορία του νομίσματος σου στέλνουν e-mail όπου αναφέρουν ότι έχεις 5 ημέρες διορία να εξοφλήσεις. Μόλις πληρώσεις γίνεται η αποστολή και πολλές φορές παραλαμβάνεις με το ταχυδρομείο την ημέρα κυκλοφορίας του νομίσματος.
Η Αυστρία έχει άλλο σύστημα: Standing order λέγεται. Δίνεις πιστωτική και λες από εδώ και πέρα θέλω ότι χρυσό των 100 ευρώ ή ότι ασημένιο των 10 σε proof ή ότι τραβάει η ψυχή σου βγει χρέωσέ μου την πιστωτική και στείλτο μου. Πραγματικά δουλεύει άψογα αλλά εκεί έχουν τεράστια tirage πάνω από 10.000 μέχρι και 65.000 στα νιόβια που γίνονται ανάρπαστα.
Οι Γάλλοι δυστυχώς έχουν μάλλον το σύστημα που θα εφαρμοστεί στην Ελλάδα. Δηλαδή on-line shop και όποιος πρόλαβε τον κύριο είδε. Πιστέψτε με έχω παραγγείλει διπλό νόμισμα όταν επιτρεπόταν μόνο ένα. Απλά έκανα 2 λογαριασμούς αλλά έδωσα ίδιο όνομα, ίδια πιστωτική αλλά πλήρωσα διπλά ταχυδρομικά.
Αυτά είναι λίγα από αυτά που ισχύουν στας "Ευρώπας" και φυσικά υπάρχουν οι Ιταλοί και οι Ιρλανδοί που δουλεύουν με τον δικό μας τρόπο, δηλαδή συμπληρώνεις on-line φόρμα ή κείμενο Word (Ireland) και πληρώνεις μόλις σου έρθει e-mail επιβεβαίωσης με τραπεζική μεταφορά.
Στη Μάλτα στέλνεις στην αρχή κάθε χρονιάς αρχείο Excel, μετά σε κάθε έκδοση σου έρχεται e-mail πληρώνεις με τραπεζικό έμβασμα και σου έρχεται το νόμισμα.
Βατικανό σου στέλνει σε κάθε έκδοση φόρμα παραγγελίας, την στέλνεις πίσω ταχυδρομικά, πληρώνεις με πιστωτική και παραλαμβάνεις μετά από 3-4 μήνες.
Άγιος Μαρίνος: on-line shop για τα απομεινάρια και προπληρωμή με πιστωτική για όλο το χρόνο για τα καλά κομμάτια.
Αυτά για την ώρα...