Δεν πολυπροχωράει βλέπω...
οπότε ξεκινάω να ποστάρω μερικές κοντινές! Έχω μια κάποια αδυναμία στα MkII. Αν και υποτιμημένα, είναι όμορφα ιστορικά κομμάτια και μερικά έχουν ενδιαφέροντα καμουφλάζ και διακριτικά. Τα τελευταία είναι και αρκετά σπάνια, με την ανάλογη τιμή, εξακολουθούν παρ' όλα αυτά να είναι προσιτά σε σχέση με το μέσο γερμανικό κράνος...
Γενικά έχω στρέψει τη συλλογή μου προς τα ελληνικά κομμάτια του Β' ΠΠ και τα αντίστοιχα αγγλικά, που έχουν να κάνουν με το μέτωπο της Αφρικής και της Μεσογείου.
Ξεκινάω λοιπόν τις κοντινές με το αγαπημένο μου, ένα MkII της 2nd Army Group Royal Artillery (2nd AGRA). Θα μεταφραζόταν ίσως σαν "Βασιλικό Πυροβολικό Ομάδας Στρατιών". Οι AGRA δημιουργήθηκαν από την ανάγκη άμεσης και μαζικής υποστήριξης μεγάλων σχηματισμών, επιπέδου μεραρχίας και πάνω, με πυρά πυροβολικού. Έχοντας μέγεθος ταξιαρχίας, η δύναμη πυρός τους ήταν πραγματικά εντυπωσιακή, αν σκεφτεί κανείς ότι μια πυροβολαρχία υποστηρίζει μια μονάδα επιπέδου τάγματος.
Η 2ndAGRA σχηματίστηκε στο Darlington το Σεπτέμβριο του 1942 και τον Μάιο του 1943 μετέβη στην Τυνησία, όπου και προσαρτήθηκε στο ΙΧ Σώμα Στρατού της 1ης Στρατιάς, παίρνοντας μέρος στην εκεί εκστρατεία τελικής εκδίωξης του Afrika Korps από την Αφρική. Τον Σεπτέμβριο, προσαρτήθηκε στο Χ Σώμα Στρατού, υπό την 5η Αμερικανική Στρατιά, παίρνοντας μέρος στις μάχες στο Salerno. Με τη λήξη των μαχών προσαρτήθηκε στην 8η Στρατιά, πολεμώντας στην Ιταλία σε σημαντικές μάχες, όπως αυτή του Monte Cassino και στη Γοτθική Γραμμή, με το τέλος του πολέμου να τη βρίσκει στο Ρίμινι. Τον Ιανουάριο του 1946 οι δυνάμεις του Επιτελείου της, μετασχηματίστηκαν σε δυνάμεις πεζικού και προσαρτούμενες στην 108 Ταξιαρχία Πεζικού πέρασαν στην Ελλάδα. Μάλλον από τότε έμεινε εδώ και το βρήκα πριν από μια δεκαετία περίπου στη Θεσσαλονίκη, έχοντας περάσει μάλλον και από χρήση στον ΕΣ και ευτυχώς γλυτώνοντας τη μεταπολεμική τροποποίησή του....
Βαμμένο και ξαναβαμμένο... Αρχικά χακί, βάφτηκε με αμμώδες για την Αφρική και ξανά πράσινο για την Ιταλία. Τα στρώματα διακρίνονται καθαρά. Κατασκευασμένο από την ΒΜΒ (Briggs Motor Bodies), η χρονολογία δυστυχώς δεν φαίνεται, καθώς είναι καλυμμένη από αρκετά στρώματα μπογιάς. Το πιο πιθανό είναι να χρονολογείται (πριν από) το 1942.
Η αριστερή πλευρά, με το "διαμάντι" του Πυροβολικού, κόκκινο και μπλε.
Η δεξιά, με το διακριτικό της 2nd AGRA
Το εσωτερικό, με το ελαστικό υποσιάγωνο MkII (με ελατήρια). Το εσωτερικό είναι στεγνό και ταλαιπωρημένο, σύνηθες φαινόμενο για τα κράνη της περιοχής. Πρέπει να αλλάχτηκε για "φρεσκάρισμα" σε κάποια φάση, καθώς χρονολογείται το 1945, κατασκευασμένο από τη CCL (Charles Collet Ltd.)
Τα διαφορετικά χρώματα φαίνονται ξεκάθαρα.
Το αμμώδες χρώμα στο εσωτερικό. Παρατηρήστε τη διαφορά με το πράσινο στην άκρη της φωτογραφίας.
...και μια τελευταία, με τα διαφορετικά στρώματα και τα ίχνη του πινέλου...