Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Νοέμβριος 23, 2024, 12:06:19 μμ
Σελίδες: 1 [2] 3 4 5
  Εκτύπωση  
Αποστολέας Θέμα: Κεφαλες Ερμη  (Αναγνώστηκε 26805 φορές)
0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
Helios
Αργυρό μέλος
****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 643


Προφίλ WWW
« Απάντηση #15 στις: Ιανουάριος 17, 2014, 12:57:37 μμ »

Εξαρχης οι ΜΚΕ θεωρηθηκαν "δυσκολα" γραμματοσημα εστω και αν στην πραγματικοτητα ελαχιστα ειναι τα πραγματικα "δυσκολα" στην αναγνωριση τους κομματια.
Ενα τεραστιο ποσοστο των γραμματοσημων αυτων αναγνωριζεται σχετικα ευκολα οταν καποιος διαθετει τις βασικες γνωσεις, καθως το μεγαλυτερο ποσοστο των γραμματοσημων αυτων υπακουει σε σταθερα χαρακτηριστικα που υποδηλωνουν αμεσα την ταυτοτητα του.

Το "κλειδι" στην ολη υποθεση ειναι η αποκτηση των βασικων αυτων γνωσεων να γινει με τον σωστο τροπο που δεν ειναι αλλος απο την μελετη και την συγκριση των γραμματοσημων μεταξυ τους υπο την επιβλεψη και τις οδηγιες συλλεκτη που γνωριζει το θεμα.

Οι περισσοτεροι συλλεκτες στα πρωτα τους βηματα προσπαθουν - ματαια και λογω αγνοιας- να βγαλουν ακρη χωρις βοηθεια και μονο μεσα απο τους καταλογους.
Απο τους καταλογους (Βλαστο, Ερμη, Hellas, κτλ) δεν μαθαινεις τιποτα ουσιαστικο σχετικα με την αναγνωριση των ΜΚΕ.
Τα διαφορα χαρακτηριστικα των εκδοσεων που αναγραφονται στους καταλογους ειναι μεν σωστα, αλλα ακουγονται σαν πυρηνικη φυσικη σε οποιονδηποτε δεν διαθετει ηδη την γνωση που απαιτειται. Το θεμα της αναγνωρισης ειναι καθαρα πρακτικο (παρολο που εχει θεωρητικη βαση) και το αυστηρα θεωρητικο στυλ των καταλογων μαλλον δυσκολευει περαιτερω παρα διευκολυνει τους νεους στο θεμα, τους δημιουργει συγχιση.
Κανενας καταλογος δεν θα σου μαθει πραγματικα πως δειχνει το κρεμ χαρτι και πως να το ξεχωριζεις απο το χαρτι του 1861-1870, κανενας καταλογος δεν θα σου μαθει πως δειχνει σε διαφανεια το διχτυωτο χαρτι του 1872-76.
Κανενας καταλογος δεν θα μπορεσει να σου δειξει πως νιωθεις στο χερι το σατινε χαρτι, η πως θα νιωσεις το τραχυ, πορωδες κρεμ.
Οι καταλογοι τα αναφερουν αλλα το θεμα δεν ειναι να τα διαβασει απλως επιγραμματικα καποιος απο τους καταλογους, αλλα να τα δει αυτα τα πραγματα στην πραξη με επαναληψη, μεχρι να του γινουν βιωμα!
Οι καταλογοι ειναι καλοι μονο στο να βοηθησουν καποιον να μαθει τις χρονολογιες των εκδοσεων των ΜΚΕ, καποια βασικα οσο αναφορα την ιστορια τους και να πληροφορηθει σχετικα με τις πιο αξιοσημειωτες ποικιλιες των αξιων καθε εκδοσης,καθως και για να κατανοησει -χοντρικως- το τι ειναι σπανιο, τι ειναι κοινο, κτλ..

Η πραγματικη "εσωτερικη" γνωση που χρειαζεται να αποκτησει ο συλλεκτης για να μαθει να κατατασει τα κεφαλια θα ερθει μονο μεσα απο τον σχηματισμο και την μελετη μιας συλλογης-μελετης (συνηθως χαμηλης ποιοτητας) υπο την καθοδηγηση συλλεκτη ο οποιος εχει ηδη γνωση στο αντικειμενο. Τα διαφορα χαρακτηριστικα των εκδοσεων θα γινουν αντιληπτα απο τον συλλεκτη ΜΟΝΟ οταν καποιος που ΗΔΗ τα γνωριζει καθισει μαζι του και του τα υποδειξει με σαφηνεια.

Τα γραμματοσημα των διαφορων εκδοσεων υπακουουν σε συγκεκριμενα χαρακτηριστικα χαρτιου, αριθμου ελεγχου (ΑΕ) και εκτυπωσεως.
Το θεμα ειναι να κατανοησει καποιος απο την αρχη πως, παρολο που το καθε γραμματοσημο υπακουει -μεσα στις ακρες- στα χαρακτηριστικα της εκδοσης στην οποια ανηκει, (και ΠΡΕΠΕΙ να πιαστουμε απο τα χαρακτηριστικα αυτα ωστε να μπορεσουμε να καταταξουμε το κεφαλι) ειναι ταυτοχρονα και "μοναδικο" με την εννοια πως την εποχη εκεινη με τα πρωτογονα μεσα παραγωγης των γραμματοσημων δεν μπορουσε να επιτευχθει αυτη η 100% ομοιομορφια που χαρακτηριζει τα σημερινα γραμματοσημα. Ξεχαστε εδω αυτο που λεγεται "ομοιομορφια". Καθε κεφαλι ειναι  "μοναδικο" κατα καποια εννοια. Ακομα και γραμματοσημα απο το ιδιο φυλλο μπορει να διαφερουν μεταξυ τους με την εννοια πως δεν θα ειναι 100% πανομοιοτυπα, ακομα και αν υπακουν σαφως στα χαρακτηριστικα της εκδοσης στην οποια ανηκουν. Πχ, γραμματοσημα απο τις ακρες του φυλλου τεινουν να εχουν βαθυτερο χρωμα και συνηθως βαρυτερη, μελανωμενη εκτυπωση.
Ολοι οι καταλογοι πχ μας λενε πως "η Παρισινη εκδοση 1861 χαρακτηριζεται απο την αριστη εκτυπωση της". Αυτο, παροτι σωστο σαν γενικοτητα, μπορει να μπερδεψει τον νεο συλλεκτη ο οποιος μεσα στην αγνοια του θα σχηματισει την εντυπωση πως ανεξαιρετως, ΟΛΑ τα παρισινα κεφαλια του 1861 ειναι απο πλευρας εκτυπωσης ΠΑΝΤΑ ΑΨΟΓΑ! (Κατι που δεν ισχυει).
Τα χαρακτηριστικα της εκτυπωσης (χρωματισμος/αποχρωση, γραμμες σκιασεως παρειας, γωνιες, μεταλλιο κτλ) απο μονα τους συνηθως δεν ειναι αρκετα σταθερα ακομα και μεταξυ γραμματοσημων της ιδιας εκδοσης οποτε απο μονα τους δεν μας βοηθουν να καταταξουμε τα κεφαλια μας.
Το χαρτι και ο ΑΕ ειναι πολυ ισχυροτερα καθοτι τα χαρακτηριστικα τους εμφανιζονται σταθεροτερα πανω στα γραμματοσημα των διαφορων εκδοσεων.
Η αναγνωριση του χαρτιου και των χαρακτηριστικων του ΑΕ ειναι αυτα που θα μας βοηθησουν ουσιαστικα και εκει ειναι που πρεπει να δοθει η εμφαση εξαρχης.
Η μελετη των χαρακτηριστικων εκτυπωσης ερχεται αμεσως μετα σαν συμπληρωματικη για να καλυψει τυχων κενα που μας αφησαν η μελετη του χαρτιου και του ΑΕ.

Θεωρω πως η σωστη προσεγγιση στο θεμα απο την αρχη ειναι αυτη που θα αποδοσει καρπους και μαλιστα σε πολυ συντομο διαστημα καθως αποδεδειγμενα μπορει ευκολα να δημιουργηθει τρελη συγχιση οταν καποιος εξαρχης πιασει "στραβα" το θεμα.

Με την μελετη και την συγκριση κομματιων μεταξυ τους (χαρτι, ΑΕ, χαρακτηριστικα εκτυπωσης) υπο την επιβλεψη και τις οδηγιες καποιου που ΗΔΗ διαθετει την γνωση αυτη τα πραγματα γινονται σαφη και ξεκαθαρα και σιγα σιγα, το "χαος" αρχιζει να ξεδιαλυνει.
Ετσι, ο νεος στο θεμα θα παρει τις βασικες γνωσεις οι οποιες σε ελαχιστο διαστημα θα τον βοηθησουν να καταταξει με ασφαλεια ενα αρκετα μεγαλο ποσοστο απο τα κεφαλια που θα πεσουν στα χερια του, κομματια που μεσα απο λιγη μελετη ειναι σχεδον αδυνατο να μην καταφερει να καταταξει σωστα. Πολλα Μεγαλα Κεφαλια εχουν αναμφισβητητα χαρακτηριστικα που βοηθουν στην αμεση καταταξη τους.
Για τα υπολοιπα δυσκολοτερα κομματια που τα χαρακτηριστικα τους δεν ειναι τοσο σαφη, ο συλλεκτης θα πρεπει να ξερει τι βαραινει περισσοτερο ανα περιπτωση και εμπιστευομενος πια την κριση του μεσα απο την πειρα θα μπορεσει να καταταξει με καποια σιγουρια και αυτοπεποιθηση ακομα και αυτα τα κομματια, εστω και κατα προσεγγιση αν οχι με απολυτη ακριβεια.

Περα απο την συλλογη-μελετη που θα πρεπει καθενας να σχηματισει ωστε να διδαχθει πανω στα κομματια αυτα, ιδιαιτερη προσοχη θα πρεπει να δοθει στην αποφαση που ο καθενας θα παρει στο ΤΙ θελει να συλλεξει απο κει και περα, και εφοσων μαθει τα κεφαλια. Καθε συλλογη ΜΚΕ ειναι μοναδικη.
Η συλλογη θα πρεπει να ειναι σαφης, στην ποιοτητα που ο συλλεκτης εχει προαποφασισει. Αλλος μαζευει τετραδες, αλλος μαζευει σφαλματα πλακας, αλλος σφαλματα αριθμων ελεγχου, αλλος κανει ανασυσταση πλακας, αλλος μαζευει φακελλα, αλλος ψαχνει τα βασικα νουμερα του καταλογου.
Οτιδηποτε κανει καποιος καλο ειναι, απλα θα πρεπει να αποφασισει συνετα και με βαση τον χρονο και τα χρηματα που μπορει να διαθεσει.
Οσο γρηγοροτερα παρει τις αποφασεις αυτες τοσο το καλυτερο καθως θα επικεντρωθει εκει που πρεπει εξαρχης και θα αποφυγει αγορες οι οποιες κοστιζουν και που στο μελλον μπορει να αποδειχτει πως εγιναν ασκοπα.

Με εκτιμηση,

Νικος
« Τελευταία τροποποίηση: Ιανουάριος 17, 2014, 06:30:48 μμ από Helios » Καταγράφηκε

heretic77
Χρυσό μέλος
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 1525


Προφίλ
« Απάντηση #16 στις: Ιανουάριος 18, 2014, 10:40:47 πμ »

Θα θελα τη γνωμη σου Helios για 2 γραμματοσημα της τελευταιας περιοδου 80-86. Πρωτον για το 10λεπτο yellow on orange που ο Καραμητσος το δινει τιμη καταλογου 170 ευρω σφραγισμενο, που καταρχην εχει μεγαλη αποκλιση απο τον καταλογο Βλαστου και 2ον, εχω περιπου 400 δεκαλεπτα αυτης της περιοδου, και ενα συγκεκριμενο τετοιο που αγορασα απο Καραμητσο δε μου εκανε διαφορα με αλλα , ισα ισα υπαρχουν αλλα που αγορασα σε λοτ 20 γραμματοσημων που μου εκαναν πιο πολυ σε κιτρινο χαρτι παρα αυτο.
Δευτερον το 5λεπτο emerald, επισης εχω αγορασει ενα απο τον Βλαστο αυτη τη φορα και παλι οι διαφορες απειροελαχιστες σε σχεση με περιπου 100 κοινα που εχω.
Πιστευτεις οτι οι συγκεκριμενες 2 ποικιλιες ειναι ευδιακριτες απο τα υπολοιπα γραμματοσημα? Πως ακριβως τα εξεταζουν? Και το χαρτι πως ακριβως βρισκουμε αν ειναι κιτρινο η υποκιτρινο? Μαλλον οπως λες πρεπει να μου δειξει καποιος παλιος συλλεκτης γιατι εγω στα συγκεκριμενα 2 ελαχιστες διαφορες εχω καταλαβει.
Και ενα τελευταιο, στο 10λεπτο 1880-86 στην ποικιλια red-orange , εχω περιπου 50 κομματια και υπαρχουν παρα πολλες αποχρωσεις στην ιδια αποχρωση! Καπου χανεται η μπαλα....
Καταγράφηκε

To συλλεκτικο μου καναλι https://www.youtube.com/channel/UC7Y1rZIJJwfT2IhUkIfrzVw
Helios
Αργυρό μέλος
****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 643


Προφίλ WWW
« Απάντηση #17 στις: Ιανουάριος 18, 2014, 01:31:11 μμ »

Φιλε heretic καλημερα.

Με το θεμα των αποχρωσεων εχω αποφασισει καιρο τωρα πως δεν το ψαχνω και θα σου αναλυσω τις σκεψεις μου που με οδηγησαν σε αυτο.

Οι διαφοροι καταλογοι και μελετες δεν τηρησαν ενιαια ονοματολογια των αποχρωσεων στους καταλογους/μελετες τους αλλα ο καθενας γραφει τα δικα του με αποτελεσμα ο συλλεκτης να τα χανει στα ονοματα των αποχρωσεων. Οτι ο ενας το βλεπει και ονομαζει "πρασινο" ο αλλος πιθανοτατα το βλεπει "κιτρινοπρασινο. O ενας γραφει "ατονο-μωβ", ο αλλος γραφει "γκρι-μωβ" και εννοουν το ιδιο, ενα ωχρο μωβ. Ενα μπλε-βαθυ ειναι μπλε-βαθυ... μεχρι να βρεθει ενα ακομα βαθυτερο... Με καταλαβαινεις? Τρεχα-γυρευε...

Πολλοι συλλεκτες εχουν την ταση να πιστευουν πως το γραμματοσημο που εχουν στα χερια τους ανηκει στην σπανια/σπανιοτερη αποχρωση και πολλες φορες αυτο δεν ισχυει. Και εγω την εχω πατησει παλιοτερα. Κατα την γνωμη μου, θα επρεπε ο χρωματισμος να εξεταζεται βασει χρωματολογιου ωστε να αποφευγονται παρεξηγησεις. Επισης, εαν δεν ειμαστε σιγουροι που να καταταξουμε τον χρωματισμο, η λογικη για εμενα τουλαχιστον ειναι να τον καταταξουμε στην πιο κοινη αποχρωση. Εχω δει πολλα "πρασινα" που απλα ετυχε να εχουν λιγο παραπανω μπλε μεσα να βαφτιζονται "σμαραγδινα" ( ενω θα επρεπε απλα να καταταχτουν στις κοινες αποχρωςεις του πρασινου) και πολλους συλλεκτες να πιστευουν πως εχουν μια σπανια αποχρωση χωρις κατι τετοιο να ισχυει πραγματικα. Συγκεκριμενα, το "κολλημα" με το σμαραγδινο 80-86 το ειχα και εγω καποτε και εβλεπα σμαραγδινο οτιδηποτε μεσα στα ορια του βαθυπρασινου.
Τα ελεγα στον δασκαλο μου και γελουσε.. " Οχι" μου ελεγε... " πρασινο ειναι απλα εχει παραπανω μπλε μεσα... δεν παει για σμαραγδινο το κομματι αυτο"...

Ειδικα οι μεγαλες εκδοσεις οπως η 80-86 εχουν παμπολες αποχρωσεις για τα κοινα γραμματοσημα. Τα περισσοτερα απο αυτα τα γραμματοσημα που θα βρει καποιος εκει εξω ειναι απλως αποχρωσεις του βασικου χρωματος. Μπορει ενα 10λεπτο να εχει λιγο πιο πολυ κοκκινο μεσα απο ενα αλλο, αλλα το ερωτημα ειναι " ειναι ΤΟΣΟ κοκκινο οσο πρεπει για να ονομαστει "κοκκινο-πορτοκαλι" και οχι απλα πορτοκαλι?"
Εγω δεν απανταω συνηθως σε τετοια ερωτηματα γιατι πολυ απλα δεν το ψαχνω στον τομεα αυτο τοσο πολυ, δεν με πολυ-ενδιαφερει. Το θεμα του χρωματισμου το ψαχνω μεχρι εκει που χρειαζεται ωστε να παρω την πληροφορια και να καταταξω το καθε κομματι στην εκδοση την οποια ανηκει. Δεν το ψειριζω παραπανω επειδη δεν συλλεγω βασει αποχρωσης. Αν ασχολουμουν με το θεμα των αποχρωσεων, θα επελεγα να ασχοληθω με το θεμα των πραγματικα ιδιαιτερων, σπανιων και εντελως χαρακτηριστικων απο αυτες τις αποχρωσεις. Υπαρχουν τετοιες μεσα στην 25ετια των κεφαλων του Ερμη αλλα ειναι πολυ σπανιες, φοβερα ιδιαιτερες και πανακριβες.

Φιλικα,

Νικος
« Τελευταία τροποποίηση: Ιανουάριος 18, 2014, 07:34:32 μμ από Helios » Καταγράφηκε

heretic77
Χρυσό μέλος
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 1525


Προφίλ
« Απάντηση #18 στις: Ιανουάριος 18, 2014, 02:02:56 μμ »

Αυτο που ειπες ειναι πολυ σημαντικο, δηλαδη η ασυνεχεια των καταλογων. Δε μπορω να καταλαβω πως τοσοι μελετητες δεν εχουν καταληξει τουλαχιστον σε μια κοινη γραμμη ως προς τις αποχρωσεις. Και ειναι μεγαλο θεμα γιατι η τιμη εκει αλλαζει δραματικα. Πχ στα 10λεπτα 1880 (εχω ξεκινησει τη μελετη απο την περιοδο αυτη που ειναι και η πιο ευκολη απο πλευρας αναγνωρισης), η αποχρωση yellow-orange (OXI η yellow/orange που υποννοει προφανως το χαρτι), εχει καποιες υπο-αποχρωσεις που ειναι τυπικα σπανιες, παρολλο που τιμολογουνται το ιδιο ολα μαζι, καποιες τετοιες αποχρωσεις συναντωνται πιο δυσκολα απο τις κοινες. Η τιμη που δινει ο καταλογος Hellas ειναι 7 ευρω σφραγισμενο (υπερβολικη βεβαια). Το emerald 5λεπτο ομως τιμολογειται στις δημοπρασιες πανω απο 250 ευρω. Δε ξερω γιατι στο συγκεκριμενο η ιδιαιτεροτητα αυτη να ξεφευγει τοσο πολυ. Εχω δει στα 10lepta red-orange καποια που ειναι σαφεστατα πιο red απο τα αλλα, γιατι αυτα να μη τιμολογουνται πιο πανω?
Το ιδιο και στα 40λεπτα οπου οι βασικες αποχρωσεις των καταλογων ειναι 3, αλλα εχω στη συλλογη μου 4 διαφορετικες ευδιακριτες αποχρωσεις...μαλλον χρειαζεται καποιος δασκαλος Χαμόγελο
Μια τελευταια ερωτηση.....το χαρτι το αξιολογουμε απο τη μπροστα οψη του γραμματοσημου η την πισω? Το λεω για τα σφραγισμενα επειδη φανταζομαι η πισω οψη εχει αλλοιωθει απο τη στιγμη που το γραμματοσημο βγηκε απο το φακελο...
Να σαι καλα για τις ηδη απαντησεις...φανταζομαι οτι ασχολεισαι χρονια με το αντικειμενο  Χαμόγελο
Καταγράφηκε

To συλλεκτικο μου καναλι https://www.youtube.com/channel/UC7Y1rZIJJwfT2IhUkIfrzVw
Stef1977
Τακτικός
**
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 174


Προφίλ
« Απάντηση #19 στις: Ιανουάριος 18, 2014, 02:03:46 μμ »

φιλε Νικο
σε ευχαριστω για την αμεση απαντηση σου,αλλα δυστυχως παλι δεν καταλαβα που πρεπει να τα καταταξω
Εχω τον καταλογο Βλαστου,που νομιζεις οτι ανηκουν?Πολλα ζηταω βεβαια ,γι αυτο αν δεν ειναι εφικτο μην απαντησεις και θα σε καταλαβω
ευχαριστω Στεφανος
Καταγράφηκε
Helios
Αργυρό μέλος
****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 643


Προφίλ WWW
« Απάντηση #20 στις: Ιανουάριος 18, 2014, 02:10:54 μμ »

Stef,

Δεν εχω καταλογο Βλαστου εδω αυτην την στιγμη οποτε θα συμβουλευτω τον HELLAS που δινει τα αντιστοιχα νουμερα του κατα αντιστοιχια με αλλους καταλογους (μεταξυ αυτων και του Βλαστου) και θα σου απαντησω πως το αριστερο και το μεσαιο κομματι βαλτα Βλαστος 55e και το δεξι κομματι βαλτο Βλαστος 65 χωρις υπο-νουμερο καθως εγω τουλαχιστον δεν ειμαι απολυτως σιγουρα ποιας ακριβως αποχρωσης ειναι.

Φιλικα,

Νικος
« Τελευταία τροποποίηση: Ιανουάριος 18, 2014, 04:56:07 μμ από Helios » Καταγράφηκε

Stef1977
Τακτικός
**
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 174


Προφίλ
« Απάντηση #21 στις: Ιανουάριος 18, 2014, 02:17:58 μμ »

σε ευχαριστω παρα πολυ
θα σε εκμεταλευτω αμεσα για κατι αλλες κεφαλες
Στεφανος
Καταγράφηκε
Stef1977
Τακτικός
**
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 174


Προφίλ
« Απάντηση #22 στις: Ιανουάριος 18, 2014, 02:27:57 μμ »

Φιλε Νικο
απ οτι βλεπεις τα εχω ομαδοποιησει
σου στελνω και αυτα αν μπορεις να με βοηθησεις να τα αρχειοθετησω και τελος για σημερα.
Αυριο η συνεχεια
ευχαριστω και παλι για τον κοπο σου
Στεφανος
Καταγράφηκε
Helios
Αργυρό μέλος
****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 643


Προφίλ WWW
« Απάντηση #23 στις: Ιανουάριος 18, 2014, 02:49:58 μμ »

To δευτερο απο αριστερα ειναι 80-86, βαλτο Βλαστος 70.
Το τριτο απο αριστερα ειναι 75-80, βαλτο Βλαστος 64.
Προς ολους : Παρατηρηστε απο την πισω πλευρα των γραμματοσημων το χρωμα του χαρτιου (κρεμ) στα 2 αυτα κομματια πως ξεχωριζει εναντι των υπολοιπων κομματιων που ειναι προγενεστερα και δεν ειναι σε κρεμ χαρτι.

Τα υπολοιπα θελουν παραπανω ψαξιμο και ισως εξεταση στο χερι. Πρεπει να κοιταξουμε και τα χαρακτηριστικα της εκτυπωσης (παρεια Ερμου, γωνιες κτλ) και δυστηχως οι φωτος σου ειναι ακαταλληλες καθως ειναι μικρες και οχι και τοσο καλης ποιοτητας. Αν μπορεις να βγαλεις πραγματικα καλες φωτος ( η ακομα καλυτερα, να σκαναρεις) ενα-ενα τα κομματια (μπρος-πισω) δημοσιευσε τις εδω να τα δουμε. Βλεπω μαλλων συνεχων εκδοσεων ενα κομματι, ισως ενα αλλο καθαρισμενων πλακων, και αλλα, αλλα θελει καλυτερη παρατηρηση απο σωστες φωτος για να σου πω ενδεχομενως μια γνωμη με καποιο αντικρισμα και οχι τυχαια πραγματα.
Αν δεν μπορεις να σκαναρεις και μπορεις μονο να φωτογραφιζεις, οταν φωτογραφιζεις το καθε κομματι φωτογραφιζε το με την καμερα απο πανω του, οχι τοσο χαμηλα. Οσο μπορεις πιο σωστα..

Φιλικα,

Νικος
« Τελευταία τροποποίηση: Ιανουάριος 18, 2014, 02:59:51 μμ από Helios » Καταγράφηκε

Helios
Αργυρό μέλος
****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 643


Προφίλ WWW
« Απάντηση #24 στις: Ιανουάριος 18, 2014, 03:10:45 μμ »

...Πχ στα 10λεπτα 1880 (εχω ξεκινησει τη μελετη απο την περιοδο αυτη που ειναι και η πιο ευκολη απο πλευρας αναγνωρισης), η αποχρωση yellow-orange (OXI η yellow/orange που υποννοει προφανως το χαρτι), εχει καποιες υπο-αποχρωσεις που ειναι τυπικα σπανιες, παρολλο που τιμολογουνται το ιδιο ολα μαζι, καποιες τετοιες αποχρωσεις συναντωνται πιο δυσκολα απο τις κοινες.
Μια τελευταια ερωτηση.....το χαρτι το αξιολογουμε απο τη μπροστα οψη του γραμματοσημου η την πισω? Το λεω για τα σφραγισμενα επειδη φανταζομαι η πισω οψη εχει αλλοιωθει απο τη στιγμη που το γραμματοσημο βγηκε απο το φακελο...
Να σαι καλα για τις ηδη απαντησεις...φανταζομαι οτι ασχολεισαι χρονια με το αντικειμενο  Χαμόγελο


Ετςι ειναι.. Εχω ενα 10λεπτο 80-86 πολυ πολυ ωχρο, σχεδον ασπρο... Εντελως ατονος χρωματισμος και πολυ "λερωμενη" εκτυπωση.
Λογικα κατατασσεται στα κιτρινα-πορτοκαλι, επειδη ειναι σαφεστατα στην πολυ ανοιχτη, κιτρινο-ασπρη πλευρα του πορτοκαλι, αλλα σιγουρα ειναι πολυ ανοιχτοτερου χρωματος απο οτι τα περισσοτερα κιτρινα-πορτοκαλι της περιοδου.

Σχετικα με το χαρτι τωρα..
Γενικα, το θεμα του χαρτιου κοιτα το απο πισω καθως η επιφανεια χωρις χρωμα ειναι μεγαλυτερη και σε βοηθαει να κρινεις καλυτερα και ευκολοτερα το χρωμα του χαρτιου. Οταν βεβαια εχεις κομματι με τεραστια περιθωρια τοτε και απο μπροστα μπορεις σχετικα ευκολα να το ξεχωρισεις, τουλαχιστον χοντρικως, δηλαδη αν ειναι χαρτι πρωτης περιοδου (61-70), η κρεμ (75-86).
« Τελευταία τροποποίηση: Ιανουάριος 18, 2014, 05:58:14 μμ από Helios » Καταγράφηκε

heretic77
Χρυσό μέλος
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 1525


Προφίλ
« Απάντηση #25 στις: Ιανουάριος 18, 2014, 03:21:05 μμ »

Στα 20λεπτα που φωτογραφισε ο φιλος πιο πανω, το τελευταιο απο δεξια πως μπορουμε να πουμε τι αποχρωση ειναι το χαρτι? Η πισω πλευρα φαινεται εντελως λερωμενη...
Επισης στο 10λεπτο που εχεις  ,το ατονο, πως μπορεις να καταλαβεις αν αυτο δε προερχεται απο αποχρωματισμο με τα χρονια?

Καταγράφηκε

To συλλεκτικο μου καναλι https://www.youtube.com/channel/UC7Y1rZIJJwfT2IhUkIfrzVw
Helios
Αργυρό μέλος
****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 643


Προφίλ WWW
« Απάντηση #26 στις: Ιανουάριος 18, 2014, 03:55:51 μμ »

Συμφωνω πως δεν φαινεται καθαρα το χρωμα του χαρτιου απο την φωτο (και αυτο ειναι το μεγαλο προβλημα με τις προσπαθειες καταταξης μεσω ιντερνετ...) αλλα παρολα αυτα φαινεται ξεκαθαρα πως ΔΕΝ ειναι κομματι πρωτης περιοδου. (61-70) Η ταυτοποιηση του συγκεκριμενου κομματιου ηρθε ΟΧΙ μεσα απο την εξεταση του χαρτιου αλλα μεσα απο την εξεταση του ΑΕ ο οποιος παρουσιαζει (ιδιαιτερα στο ψηφιο "0") την χαρακτηριστικη φθορα των τραβηγματων 75-80.
Το χρωμα του ΑΕ επισης (χαρακτηριστικα θαλασσοχρωμος) ειναι αλλο ενα ισχυρο χαρακτηριστικο αρκετων 20λεπτων 75-80.

Οταν κατατασεις κεφαλια, πολλα "στραβα" μπορει να σε μπερδεψουν, αλλα συνηθως ολο και κατι θα δεις που θα "μιλαει" ξεκαθαρα και θα υποδεικνυει την σωστη καταταξη.
Αν "κολλησεις" στο χαρτι, πχ, παρατα το και δες τον ΑΕ. Αν κολλησεις στο ενα, πιασε το αλλο, οπως και την εκτυπωση απο μπροστα που παρολο που ειναι μικροτερης σπουδαιοτητας απο οτι το χαρτι και ο ΑΕ, παιζει και αυτη τον ρολο της σαν συμπληρωματικη γνωση και λογω των ιδιαιτερων χαρακτηριστικων της ανα περιοδο επιβεβαιωνει πολλες φορες την γνωματευση.

Για το 10λεπτο μου ειμαι σχετικα σιγουρος απο τοτε που παρατηρησα και στου Καραμητσου αρκετα παρομοια κατα καιρους που βγαζει. Δεν πρεπει να ειναι σπανια με την εννοια πως δεν πωλουνται ακριβοτερα. Το κομματι ειναι αθικτο, με γομμα. Δεν προκειται σιγουρα περι καποιας αξιοσημειωτης "σπανιοτητας" αλλα εχει πλακα λογω της ιδιαιτεροτητας του χρωματος του, ειναι πολυ ωχρο. Δεν εχο scanner αυτη την στιγμη αλλα ισως τις προσεχεις μερες το σκαναρω σε καποιον φιλο και θα το δημοσιευσω για να το δεις.

Νικος
« Τελευταία τροποποίηση: Ιανουάριος 18, 2014, 05:56:45 μμ από Helios » Καταγράφηκε

heretic77
Χρυσό μέλος
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 1525


Προφίλ
« Απάντηση #27 στις: Ιανουάριος 18, 2014, 04:13:45 μμ »

Σ'ευχαριστω πολυ! Νομιζω οτι πρεπει να οργανωσουμε με εξοδα ολων των ενδιαφερομενων απο το στεκι, να κανεις ενα tour στον καθενα μας και να μας εξηγεις οτι αποριες υπαρχουν   Μεγάλο χαμόγελο
Καταγράφηκε

To συλλεκτικο μου καναλι https://www.youtube.com/channel/UC7Y1rZIJJwfT2IhUkIfrzVw
Stef1977
Τακτικός
**
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 174


Προφίλ
« Απάντηση #28 στις: Ιανουάριος 18, 2014, 04:18:55 μμ »

Επιτελους
τα σκαναρησα.Ειναι καλυτερα τωρα?
Στεφανος
« Τελευταία τροποποίηση: Ιανουάριος 18, 2014, 04:58:32 μμ από Stef1977 » Καταγράφηκε
Helios
Αργυρό μέλος
****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 643


Προφίλ WWW
« Απάντηση #29 στις: Ιανουάριος 18, 2014, 04:31:40 μμ »

Οχι, δυστηχως οι φωτος ειναι μικρες και κακης ποιοτητας, ακαταλληλης. Εχω μια ιδεα ηδη απο τους ΑΕ αλλα δεν ειμαι σιγουρος και δεν θελω να κατατασω χωρις καποια σχετικη βεβαιοτητα. Προσπαθηςτε να τα σκαναρετε ενα-ενα, μπρος-πισω σε μεγαλο μεγεθος και τα χρωματα οσο μπορεις να μην αλλοιωθουν αλλα να ανταποκρινονται στην πραγματικοτητα. Πρεπει το καθε γραμ/μο να φαινεται μεγαλυτερο και καθαροτερο γιατι πρεπει να κοιταξουμε και τα χαρακτηριστικα της εκτυπωσης εδω (παρεια, γωνιες, μεταλιο κτλ) και για να γινει αυτο πρεπει να εχουμε μεγαλα και πεντακαθαρα σκαναρισματα. Ελπιζω να καταλαβετε. Δεν ειναι τοσο απλο, θελει δουλεια και προσοχη στην λεπτομερεια. Προκαταβολικα σας λεω πως δεν φαινονται να ειναι κατι το ιδιαιτερο απο πλευρας σπανιοτητας και χρηματικης αξιας. Εχουν κακα περιθωρια, στραβοκομμενα κτλ και ειναι κομματια καταλληλα μονο για μια συλλογη μελετης.

Νικος
« Τελευταία τροποποίηση: Ιανουάριος 18, 2014, 10:10:47 μμ από Helios » Καταγράφηκε

Σελίδες: 1 [2] 3 4 5
  Εκτύπωση  
 
Μεταπήδηση σε:  

advertisement

Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines | Theme Sus By CeeMoo
Cookies preferences