γιωτα μου καλησπερα!
για να δουμε τα κουκλακια σου της Οθωμανικης αυτοκρατοριας...
το μικρο (των 35 χιλιοστων)... ειναι 100 παραδες ή αλλιως.. γιουσλουκι! ειναι κι αυτο 73% ασημι και αυτα εχουν διαμετρο απο 34 εως 36 χιλιοστα ενω το βαρος τους παιζει απο 12 εως 13.2 γραμμαρια!
το νομισμα σου ειναι κοπης κωνσταντινουπολεως οπως ολα αυτα που εχεις ετσι κι αλλιως, και κοπηκε το 1814.
στην τουρκικη αγορα θεωρειτε σπανιο.. αν και το πιανει ο νομος εκει... εδω.. δεν νομιζω...
ο κραους παλι εχει τις εξεις τιμες...
VG= 100$, F=175$, VF=350$, XF=600$ .... οπως καταλαβαινεις... ειναι πολυ καλυτερο των μεγαλυτερων που εχεις!
τα αλλα ολα ειναι των 5 κουρων! οι 5 κουροι ειναι 40-41 χιλιοστα και βαρους απο 24.1 εως 26.4 γραμμαρια!
αυτο που ειναι 39 χιλιοστα ειναι κομμενο το 1810 και στην τουρκικη αγορα θεωρειτε δυσκολο.... αν και ο κραους το εχει VG= 20$, F=30$, VF=55$, XF=90$
αυτο που ειναι 43 χιλιοστα ειναι του 1815, και στην τουρκικη αγορα θεωρειτε σπανιο...
ο κραους εχει τις εξεις τιμες VG= 20$, F=30$, VF=75$, XF=110$
το οτι στην τουρκικη αγορα καποια θεωρουνται σπανια ή δυσκολα.. δεν παει να πει οτι ειναι κιολας ετσι;; απλα μιας κι εκει τα πιανει ο αρχαιολογικος νομος... τα εχουν ετσι... αλλιως.. δεν νομιζω να ειναι δυσκολα...τα βρισκεις στην ελλαδα σχετικα ευκολα τα περισσοτερα!
τωρα... αν προσεξεις υπαρχει διαφορα στην διαμετρο.. με αυτο των 5 κουρων κανονικα! αυτο που ειναι 39 χιλιοστα ειναι οκ.. μιας και με το κοψιμο του δισκου.. του λειπει λιγο... το αλλο ομως εχει διαφορα και ειναι μεγαλυτερο.. αλλα δεν ειναι παρα 5 κουροι! μαλλον ο δισκος τους βγηκε μεγαλυτερος.. το βλεπεις αυτο στο νομσιμα... ετσι ειναι με τα νομισματα της εποχης! εχω στην συλλογη μου αλλα (γιατι τα συγκεκριμενα δεν τα εχω..), που βλεπεις το ενα τεραστιο και το αλλο αρκετα μικροτερο!!! οποτε...
τωρα αφησα στο τελος κατι αλλο... Γιωτα μου... (κατ αρχην.. με λενε Νικο!
), τα νομισματα σου εχουν μια περιεργη γυαλαδα... λαμψη.. σαν να τα εχεις καθαρισει! αν το εκανες.. μολις καταστρεψες σημαντικο μερος της αξιας τους! μπορει να μην το εκανες εσυ... αλλα σιγουρα το εκανε καποιος.... αυτο ειναι κριμα! ελπιζω να μην με παρεξηγησεις.. δεν σε κατακρινω! τα περισσοτερα κερματα που εχω στην συλλογη μου ειναι καθαρισμενα.. μιας και οταν τα ειχε ο πατερας μου τα καθαριζε! ηταν τοτε της μοδας να καθαριζεις τα κερματα σου... τωρα πια δεν το κανουν φυσικα!!!
υπαρχουν περιπτωσεις που με το να καθαρισεις ενα νομισμα ετσι... να του εχεις καταστρεψει ακομα και την μιση μεταπωλητικη αξια του σαν συλλεκτικο κερμα! ελπιζω να μην εχει γινει το ιδιο και με την θηρεσια ή αλλα κερματα... γιατι χανουν! πολλοι συλλεκτες δεν τα προτειμανε λογο καθαρισματος, γυαλισματος κτλ.. ή τα αγοραζουν πολυ φτηνοτερα του κανονικου! οποτε.. καλο ειναι να μην τα καθαριζουμε..