Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Απρίλιος 23, 2024, 09:45:42 μμ
Σελίδες: [1]
  Εκτύπωση  
Αποστολέας Θέμα: V.S.O.P. BOTRYS BRANDY  (Αναγνώστηκε 15197 φορές)
0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
HONEST
Αργυρό μέλος
****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 810


Αν τα λάθη διδάσκουν,τότε έχω καταπληκτική μόρφωση


Προφίλ
« στις: Ιούνιος 22, 2013, 04:06:24 μμ »

αγοραστηκε την 10ετια του 80 απο την ροδο,και ηταν ηδη 50 years old .το ''ξεθαψα'' και το κατεσχεσα απο την μητερα μου...










κανενας ποτης..Απορία Μεγάλο χαμόγελο
Καταγράφηκε

THINK BEFORE TYPE
kypronumis
Αργυρό μέλος
****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 738


Προφίλ
« Απάντηση #1 στις: Ιούνιος 23, 2013, 10:47:05 μμ »

εχεις και το κουτι του?

120-140 ευρω
Καταγράφηκε
tom
Πλατινένιο
******
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 2852


Προφίλ
« Απάντηση #2 στις: Ιούνιος 23, 2013, 10:53:19 μμ »

Και παλι 50 ετων ειναι ,,,και σε 30 χρονια παλι 50 ετων θα ειναι,,,,
η παλαιοτητα σημαινει ποσο καιρο ηταν στο βαρελι και ανεπνεε μεσω του ξυλου,απο την ωρα που εμφιαλωθηκε τερμα ,,αυτο ηταν,,,
Αν τωρα δεν πουλιεται στην αγορα 50 ετων ΒΟΤΡΥΣ αυτο δεν το ξερω ,ουτε τιμες ξερω,,,

Αν κανω λαθος ας με διορθωσει καποιος,,,,
Καταγράφηκε

O παιζων χανει και ο πινων μεθα.
HONEST
Αργυρό μέλος
****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 810


Αν τα λάθη διδάσκουν,τότε έχω καταπληκτική μόρφωση


Προφίλ
« Απάντηση #3 στις: Ιούνιος 23, 2013, 10:56:31 μμ »

εχεις και το κουτι του?

120-140 ευρω
δυστηχως οχι Λύπη
Καταγράφηκε

THINK BEFORE TYPE
lefmaggos
Πλατινένιο
******
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 3267

εισαι στο μυαλο,κατι μαγικο.........


Προφίλ WWW
« Απάντηση #4 στις: Ιούνιος 24, 2013, 12:26:55 πμ »

Και παλι 50 ετων ειναι ,,,και σε 30 χρονια παλι 50 ετων θα ειναι,,,,
η παλαιοτητα σημαινει ποσο καιρο ηταν στο βαρελι και ανεπνεε μεσω του ξυλου,απο την ωρα που εμφιαλωθηκε τερμα ,,αυτο ηταν,,,
Αν τωρα δεν πουλιεται στην αγορα 50 ετων ΒΟΤΡΥΣ αυτο δεν το ξερω ,ουτε τιμες ξερω,,,

Αν κανω λαθος ας με διορθωσει καποιος,,,,

Εχω την εντυπωση οτι αυτο ισχυει για το ουισκι και οχι για το μπραντυ.
Μου φενετε το μπραντυ οτι οσο μενει στο μπουκαλι ωριμαζει.
Καταγράφηκε
kypronumis
Αργυρό μέλος
****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 738


Προφίλ
« Απάντηση #5 στις: Ιούνιος 24, 2013, 12:31:09 πμ »

οχι δεν μπορει να ωριμασει το μπραντ στο μπουκαλι
Καταγράφηκε
lefmaggos
Πλατινένιο
******
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 3267

εισαι στο μυαλο,κατι μαγικο.........


Προφίλ WWW
« Απάντηση #6 στις: Ιούνιος 24, 2013, 12:37:32 πμ »

Επειδη ολα φτιαχνοντε διαφορετικα δεν ειμαι σιγουρος.Για το μονο που ειμαι σιγουρος ειναι για το Μεταχα,αυτο σιγουρα ωριμαζει και μετα την εμφιαλωση.
Εκτος το 12αρι.
Καταγράφηκε
tom
Πλατινένιο
******
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 2852


Προφίλ
« Απάντηση #7 στις: Ιούνιος 24, 2013, 04:44:26 πμ »

Λευτερη πως εισαι σιγουρος για το μεταχα?Ρωτησα γιατι εχω 5λιτρο  με βρυσακι σφραγισμενο 50 ετων και μου ειπαν
οτι ισχυει το ιδιο ,,,δεν ανεβαινουν τα χρονια παλαιωσης του.
Καταγράφηκε

O παιζων χανει και ο πινων μεθα.
HONEST
Αργυρό μέλος
****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 810


Αν τα λάθη διδάσκουν,τότε έχω καταπληκτική μόρφωση


Προφίλ
« Απάντηση #8 στις: Ιούνιος 24, 2013, 11:11:57 πμ »

μου φαινεται οτι στο τελος θα κανουμε μια συναντηση ,θα τα ανοιξουμε και.... Έκπληξη Γλώσσα
Καταγράφηκε

THINK BEFORE TYPE
kypronumis
Αργυρό μέλος
****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 738


Προφίλ
« Απάντηση #9 στις: Ιούνιος 24, 2013, 12:10:42 μμ »

κανενα μπραντυ και γενικα τιποτα εκτος απο το κρασι δεν ωριμαζει στο μπουκαλι
Καταγράφηκε
lefmaggos
Πλατινένιο
******
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 3267

εισαι στο μυαλο,κατι μαγικο.........


Προφίλ WWW
« Απάντηση #10 στις: Ιούνιος 24, 2013, 02:40:38 μμ »

Λοιπον δεν τα βγαζω απο το μυαλο μου,για το μεταχα παντα ε!!!Για να μην κουραστητε πηγενετε στην τελευταια παραγραφο.


Πειραιάς 1888. Ο Σπύρος Μεταξάς, έμπορος και ιδιοκτήτης ταβέρνας της πόλης, προχωράει στη δημιουργία του «μπράντι» και στην ίδρυση του πρώτου εργοστασίου. Δραστήριος και ανήσυχος άνθρωπος όπως είναι, οραματίζεται από νωρίς να εξαγάγει το προϊόν του, με αποτέλεσμα πολύ σύντομα να καμαρώνει για δύο ακόμη ποτοποιίες, μία στην Οδησσό και μία στην Κωνσταντινούπολη.

Το 1900 αρχίζουν οι πρώτες εξαγωγές στην Αμερική, και το Μεταξά γίνεται γνωστό ως το «ιπτάμενο μπράντι». Δυστυχώς, ο Σπύρος Μεταξάς πεθαίνει αρκετά νέος, ευτυχώς, όμως, έχει άξιους συνεχιστές, όπως η γυναίκα του Δέσποινα.

Στα χρόνια που ακολούθησαν, το Mεταξά πέρασε αλώβητο μέσα από τους δύο πολέμους. Τα εγγόνια του αείμνηστου Σπύρου Μεταξά, Ηλίας και Σπύρος ο νεότερος, ανέλαβαν την ώθηση του προϊόντος, με στόχο την ανάπτυξη και την εδραίωσή του στην δεκαετία του '60. Ταλέντα και οι δύο που αλληλοσυμπληρώνονταν -ο Ηλίας οινολόγος και ο Σπύρος υπεύθυνος του εμπορικού και διαφημιστικού κομματιού- κατάφεραν να απογειώσουν το brand, προωθώντας το μέσα από διαφημίσεις σε παγκόσμια αθλητικά γεγονότα.

Το 1968 χτίζεται το σημερινό εργοστάσιο στην Κηφισιά. Η ανάπτυξη του τουρισμού στη χώρα ευνοεί την εξέλιξη της ελληνικής αγοράς και συνεπώς και τις εξαγωγές του Mεταξά. Αποκτά πλέον εξέχουσα θέση στη Γερμανία, ως το νούμερο ένα εισαγόμενο προϊόν της χώρας, ενώ αποτελεί ένα από τα τρία δημοφιλέστερα εισαγόμενα προϊόντα στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Σήμερα, το σύνολο των εξαγωγών αποτελεί το 60% της παραγωγής. Από το 1989, βέβαια, το brand δεν ανήκει πλέον στην οικογένεια Μεταξά, ενώ από το 2000 κι έπειτα είναι μέλος της εταιρείας Remy Cointreau.

Σύγχρονο εργοστάσιο, παραδοσιακές τεχνικές

Στο εργοστάσιο η παραγωγή ακολουθεί μια γραμμή πλήρως αυτοματοποιημένη, με μοναδική εξαίρεση την ξεχωριστή μεταχείριση και την τοποθέτηση με το χέρι των φιαλών του πολύτιμου Private Reserve στα ιδιαίτερα κουτιά τους. Η παραγωγή του ποτού ακολουθεί την ίδια συνταγή που χρησιμοποιούσε ο Σπύρος Μεταξάς. Κάτι που ο περισσότερος κόσμος δεν γνωρίζει είναι πως το Mεταξά δεν ανήκει σε καμία κατηγορία ποτών. Είναι ο «επαναστάτης των αποσταγμάτων». Κι αυτό δεν είναι καθαρό απόσταγμα, αλλά μείξη αποστάγματος κρασιού και καλού, παλαιωμένου, μοσχάτου κρασιού.

Η παραγωγή του αποστάγματος ξεκινά με λευκές ποικιλίες κρασιού και κυρίως Σαββατιανό και Ροδίτη, οι οποίες, έπειτα από διπλή απόσταξη, οδηγούνται στα κελάρια του Mεταξά για να παλαιώσουν σε μικρά -περιεκτικότητας 300 - 350 λίτρων- καινούργια, δρύινα γαλλικά βαρέλια Limousin, τα οποία λόγω των μεγάλων πόρων τους εξυπηρετούν στην καλύτερη οξυγόνωση των αποσταγμάτων. Κάποια αποστάγματα οδηγούνται σε μεγαλύτερα βαρέλια, όγκου τριάμισι τόνων περίπου και παραμένουν εκεί αρκετά χρόνια προκειμένου να ωριμάσουν ικανοποιητικά.

Παράλληλα, προετοιμάζεται το κρασί που θα αναμειχθεί στο τελικό blend με το απόσταγμα. Αυτό προέρχεται από σταφύλια Μοσχάτου Αλεξανδρείας και Μοσχάτου Σάμου, από τις περιοχές της Σάμου, της Λήμνου και της Πάτρας. Το κρασί παλαιώνει για τουλάχιστον δύο χρόνια και για κάποιο διάστημα σε βαρέλι. Αποκτά ένα καραμελένιο χρώμα, πλούσια αρώματα τυπικά του μοσχάτου, λιβάνι, ξηρούς καρπούς, μπαχαρικά και λευκά άνθη, και μια γλυκιά γεύση, πλούσια και μεστή.

Το τρίτο μείγμα, που αποτελεί το επτασφράγιστο μυστικό της εταιρείας είναι ένα εκχύλισμα από αρωματικά φυτά και μπαχαρικά, με βάση τα ροδοπέταλα. Εχει έναν περίπλοκο αρωματικό χαρακτήρα που, εκτός από την έντονη χροιά του τριαντάφυλλου, μου ξύπνησε μνήμες από πιπέρι, δάφνη, κανέλα και μοσχοκάρυδο.

Τα τρία μείγματα ενώνονται στο τελικό blending, με τέτοιο τρόπο ώστε να διατηρείται όσο το δυνατόν περισσότερο η σταθερή ποιότητα του ποτού. Παράλληλα, γίνεται προσθήκη καραμελοχρώματος για την ρύθμιση της απόχρωσης και νερού για την τελική αραίωση στον επιθυμητό αλκοολικό βαθμό.

Το τελευταίο αυτό μείγμα οδηγείται σε βαρέλια των τριάμισι τόνων για την περαιτέρω ωρίμαση και στην συνέχεια, σταθεροποιείται, φιλτράρεται και εμφιαλώνεται. Τα αστέρια της ετικέτας που βοηθούν να ξεχωρίζουμε τα διάφορα brand του Μεταξά υποδεικνύουν, κατά μέσον όρο, τα έτη παλαίωσης των χρησιμοποιούμενων αποσταγμάτων. Και το τονίζω αυτό διότι δεν θα πρέπει να συγχέουμε τις κατατάξεις παλαιότητας που ισχύουν από τον νόμο για τα αποστάγματα τύπου Κονιάκ, αφού όπως ήδη αναφέραμε το Μεταξά δεν ανήκει σε αυτή την κατηγορία.

Η ώρα της απόλαυσης

Με «ξεναγό» τον Κώστα Ράπτη, master blender του Μεταξά, δοκιμάσαμε σχεδόν όλα τα brand της εταιρείας, ξεκινώντας από το Metaxa5*. Το χρώμα του μελί με σκούρες καραμελένιες αποχρώσεις, έντονα μοσχάτα αρώματα και στόμα μέτριας πυκνότητας με διακριτικό βαρέλι. Κατάλληλο για κοκτέιλ - όπως Alexander, Metaxa and tonic. Ακολούθησε το Metaxa7*, με βαθύ, λαμπερό, καραμελένιο χρώμα, πιο μεστό από το 5* και με πλουσιότερα αρώματα παλαίωσης, εξελιγμένα μοσχάτα, ζωηρή και ισορροπημένη γεύση με την βανίλια και τα μπαχαρικά να μένουν ακόμα και στην επίγευση.

Το Private Reserve, που είναι το καμάρι της εταιρείας και στο οποίο συμμετέχουν ποσότητες πολύ παλιών αποσταγμάτων 50 ετών περίπου, έχει ζωηρό χρώμα, σκούρας καραμέλας γάλακτος και θαυμάσιο αρωματικό μπουκέτο από κακάο, βανίλια, βαρέλι, παλαιωμένο μοσχάτο, πιπέρι και αποξηραμένα φρούτα. Εχει συμπυκνωμένη γεύση, ξεχωριστό τανικό περιεχόμενο, στρογγυλό σώμα και ήπια γλύκα. Το τελείωμά του μεταξένιο, αφήνει πληθωρική, κρεμώδη αίσθηση στον ουρανίσκο. Ο ιδανικότερος τρόπος να το απολαύσει κανείς είναι σκέτο, το πολύ με ένα πάγο, στο ποτήρι του κονιάκ με σχήμα τουλίπας.

Μια ξεχωριστή πρόταση είναι αναμφίβολα το Metaxa12* Dry, το οποίο διαφέρει σημαντικά από τα υπόλοιπα brands μιας και δεν περιέχει καθόλου μοσχάτο κρασί. Είναι λοιπόν ένα γνήσιο απόσταγμα, με ανοιχτό κεχριμπαρένιο χρώμα και χρυσαφιές ανταύγειες, με αρώματα καπνιστά, αφού τα βαρέλια στα οποία παλαιώνει έχουν επεξεργαστεί με περισσότερο κάψιμο. Θυμίζει έτσι αρκετά το ουίσκι, όσον αφορά τουλάχιστον το αρωματικό περιεχόμενο, ενώ στο στόμα είναι ξηρό, πλούσιο, αλλά πιο αιχμηρό από τα υπόλοιπα, με αρώματα επίγευσης όπου ισορροπούν καλά το φρούτο, με το ξύλο, τα μπαχαρικά και το λιβάνι.

Αυτό που δεν δοκίμασα, αφού θα πρέπει να περιμένω όπως και όλοι οι υπόλοιποι, ακόμη ένα χρόνο για να ετοιμαστεί, είναι ένα νέο επετειακό προϊόν, μεγάλης παλαίωσης, για το οποίο δυστυχώς δεν γνωρίζω περισσότερα παρά μόνο πως αναμένεται να κυκλοφορήσει σε περίπου 1 χρόνο από τώρα, με την αφορμή της 120ής επετείου της εταιρείας.

Τα προϊόντα Μεταξά, με μοναδική εξαίρεση το Metaxa12* Dry, περιέχουν μια ποσότητα κρασιού, σε αντίθεση με όλα τα υπόλοιπα αποστάγματα. Αυτό σημαίνει πως το ποτό ακόμη και μετά την εμφιάλωσή του, υφίσταται έστω και σε μικρό βαθμό, μια σχετική ωρίμαση που με την πάροδο των χρόνων -και τουλάχιστον μια επταετία αργότερα- διαφοροποιεί σε ένα βαθμό το ποτό!
Καταγράφηκε
tsagami
Επισκέπτης
« Απάντηση #11 στις: Αύγουστος 10, 2013, 11:53:37 μμ »

Φίλε μου το συγκεκριμένο brandy vsop (very special old pale) είναι εμφιαλωμένο αρχές της 10ετίας ´80 από την Ελληνική Εταιρεία Οίνων και Οινοπνευμάτων ("Βότρυς" ήταν το εμπορικό σήμα της εταιρείας). Τα κονιάκ της Βότρυς φτιαχνόταν μόνο από αγνό απόσταγμα οίνου και παλαιωναν σε δρυινα βαρελια με τον ιδιο τρόπο που παράγονται τα γαλλικά σε αντίθεση με το Μεταξά που είναι αναμιγμένο με μοσχάτο κρασί. Το κονιάκ αυτό τις δεκαετίες 50,60,70 ήταν πρώτο σε πωλήσεις στην Ελλάδα λόγω της ποιότητας του. Το vsop περιέχει τα καλύτερα και παλαιότερα αποστάγματα ηλικίας 50 ακόμα και 60 ετών. (Η Ε.Ε.Ο.Ο είχε φυλαγμένα στα κελλάρια της καθαρά αποστάγματα από του έτους 1913 τα οποία δεν καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια της κατοχής και θεωρούνται από τα παλαιότερα της Ευρώπης). Το συγκεκριμένο πωλείται σήμερα 250-300 ευρώ. Ενα ίδιο εμφιαλωμένο τη 10ετια του '50 πιάνει 1500, της 10ετίας του '60 800-1000 και του '70 γύρω στα 500. Η ετικέτα της φιάλης του 1950 σαν βάρος αναφέρει "δράμια" και όχι γραμμάρια επίσης η σφραγίδα στο λαιμό της φιάλης δεν είναι πλάστικη αλλά βουλοκέρι!
Καταγράφηκε
paulinaj
Χρυσό μέλος
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 1664



Προφίλ
« Απάντηση #12 στις: Αύγουστος 11, 2013, 12:55:21 πμ »

Ωραίο θέμα!Πόσα έμαθα από αυτό που δε είχα ιδέα!!!ευχαριστώ! Κλείσιμο ματιού
Καταγράφηκε

«μη μου τους κύκλους τάραττε»
Σελίδες: [1]
  Εκτύπωση  
 
Μεταπήδηση σε:  

advertisement

Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines | Theme Sus By CeeMoo
Cookies preferences